Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak na neplatiče alimentů?

14. 04. 2017 | Finance
Pokud i vy patříte k těm, kterým se manželství rozpadlo a každý měsíc se s bývalým partnerem a otcem svého dítěte doslova handrkujete o nezaplacené výživné, poradíme vám jak na to.

Pokud to nejde po dobrém, musí to jít po zlém


1) Návrh na exekuci: Pokud druhý rodič neplní svou vyživovací povinnost vůči dítěti (to znamená, že neplatí výživné vůbec nebo platí jen část z určené výše výživného), můžete se s rozsudkem o výši výživného vydat k libovolnému exekutorovi a podat u něho návrh na exekuci. V návrhu stačí uvést, jakou částku bývalý partner na alimentech dluží, a připojit úředně ověřenou kopii rozsudku o výši výživného. Veškeré náklady na exekuci přitom bude hradit dlužník. Ve chvíli kdy exekuční soud exekuci schválí, může exekutor dlužníkovi obstavit bankovní účet, provádět srážky z jeho mzdy nebo přistoupit k zabavování majetku a jeho následnému prodeji v dražbě. V případě že má neplatič více pohledávek a tedy i věřitelů, má před nimi výživné přednost. Právě vymáhání výživného prostřednictvím soudního exekutora je přitom i nejefektivnější.

2) Pozastavení platnosti řidičského průkazu: A to až do doby, než hříšník dlužné výživné zaplatí v plné výši. Tuto poměrně účinnou zbraň u nás exekutoři uplatňují od roku 2013 a velice si ji pochvalují. Než by dlužník měl přijít o řidičák, vždy raději dlužné výživné zaplatí. Řidičák ale nelze zabavit rodičům, kteří využívají auto k obživě, tedy například řidičům autobusů, kamionů či taxikářům. Pozastavit platnost řidičského oprávnění je navíc možné jen u výživného na nezletilé děti.

3) Trestní oznámení: Pokud se druhý rodič úmyslně vyhýbá placení výživného na dítě déle než čtyři měsíce, dopouští se trestného činu. V takovém případě na něj můžete podat trestní oznámení na policii. Kromě dokladu totožnosti, rodného listu dítěte, rozsudku o rozvodu (pokud jste byli svoji) k tomu budete potřebovat i rozsudek o výši výživného a svěření dítěte do péče. Za úmyslné neplacení výživného přitom hrozí trest odnětí svobody až na dva roky (v nejzávažnějších případech dokonce až na 3 roky).

4) Alimenty od prarodičů: V případě, že expartner nemůže plnit vyživovací povinnost, protože nepracuje a nemá žádné příjmy, přechází vyživovací povinnost na jeho rodiče (tedy prarodiče vašeho dítěte), takže výživné můžete požadovat po nich. Tato varianta se ale v praxi příliš neuplatňuje, protože – jak asi sami tušíte – v případě, že je neplatičem otec dítěte, ženy zpravidla staré rodiče litují a navíc, pokud se děti s prarodiči stýkají, nechtějí kazit funkční vztah s prarodiči.

Pokud je to i váš případ, rozhodně neotálejte a situaci začněte s expartnerem řešit co nejdříve. Nejen proto, že zde platí přímá úměra, že čím je dluh vyšší, tím hůř se z neplatiče vymáhá, ale i kvůli samotnému faktu, že i zde platí promlčecí lhůta tři roky. Vyčkávat a doufat, že se expartner umoudří a začne se chovat zodpovědně, je nesmysl. Takže se hlavně nevzdávejte a bojujte, právo je na vaší straně!

Zatloukat, zatloukat, zatloukat?


Pokud se vám zatloukání nemusí někde vyplatit, tak právě před soudem při určování výše výživného. Snažit se totiž před soudem lhát a zatajovat skutečné příjmy či majetek vás může přijít draho: Pokud soudu úmyslně nedodáte všechny potřebné doklady k posouzení vašich příjmů a majetkových poměrů v domnění, že ušetříte, může vás ve finále čekat nepříjemné rozčarování. V takovém případě totiž může soudce vycházet z toho, že vaše příjmy dosahují pětadvacetinásobku životního minima. Což dělá 85 250 korun! A z této částky vám pak bude soud výživné na dítě vyměřovat. A fakt, že takovým jednáním rodič okrádá vlastní dítě, snad ani třeba zmiňovat.

Snažte se s expartnerem domluvit


Vždy je lepší se na výši výživného a jeho placení s bývalým partnerem dohodnout. Jinak jeho výši určí soud. Ten přihlíží nejen k majetkovým poměrům rodičů, ale i k individuálním potřebám dítěte. Například dítě s mentálním postižením bude potřebovat jiné finanční prostředky pro uspokojení svých základních potřeb než dítě zdravé. Neexistuje žádné jednoduché pravidlo či vzoreček k výpočtu výživného ani minimální nebo maximální výše. Soud ke každému případu přistupuje individuálně. Obecně ale platí, že dítě má právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče.

Věděli jste, že…

V případě, že jeden z rodičů nebo oba rodiče neplní vyživovací povinnost vůči dítěti, stanoví výživné soud. Ale na výši výživného se mohou rodiče dohodnout i mimosoudně. To je běžné hlavně u nesezdaných párů, kdy o dítě pečuje jen jeden z rodičů. A pozor, povinnost platit výživné nezaniká automaticky ve chvíli, kdy začne potomek vydělávat peníze, ale až na základě žádosti a rozhodnutí soudu. Ten přezkoumá, zda je dítě schopno se uživit samo. Povinnost platit na dítě máte i v případě, že se s ním nevídáte nebo dokonce máte styk s dítětem soudně zakázaný!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sice dostávám,sice někdy až po termínu určeného soudem,ale mnohem víc bych uvítala kdyby si ex přečetl že si má brát syna každý druhý víkend,naposledy ho měl v roce 2015,v srpnu,na 3 dny,a ještě spíš ho měli jeho rodiče,někdy bych volný víkend od syna uvítala Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles