Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše, co se hodí vědět o hořčíku

5. 10. 2021 | Péče o tělo
Hořčík, latinsky magnesium, chemickou značkou Mg, je minerál, který mnoha způsoby ovlivňuje naše zdraví a pohodu. Jedná se o jeden z "prvků života”. Svou roli totiž zastává ve více než 300 metabolických procesech v lidském těle, což už stojí za naši pozornost.


Hořčík – co to vlastně je


Jedná se o jeden ze sedmi základních minerálů (dalšími jsou vápník, fosfor, sodík, draslík, chlorid a síra). Naše tělo potřebuje poměrně velké množství hořčíku a neumí si jej samo produkovat. Možná jste někdy měli potíže se spánkem, po práci se nemohli dostatečně uvolnit nebo cítili nezvyklé napnutí svalů. Pokud tyto stavy trvaly déle, možná za to mohl právě nedostatek magnesia. Ideální hladina hořčíku přispívá k metabolickému zdraví, udržuje pod kontrolou zvládání stresu, podporuje lepší spánek a přispívá ke zdravé funkci srdce, svalů a kostí.
 

Kolik magnezia potřebujeme


Je zajímavé, že hořčík najdeme v zemské kůře a v mořské vodě, stejně tak jako v mnohých buňkách našeho těla. Průměrná doporučená denní dávka pro optimální fungování organismu, kterou potřebujeme přijmout stravou a nápoji, je zhruba 375 mg. Tato hodnota se liší u dětí, těhotných žen, těžce pracujících či seniorů. Každodenní přísun magnezia se má odvíjet od našeho zdravotního stavu a životního stylu. Jedno je jisté – většina moderní populace ho má nedostatek. Proč tomu tak je? Dnešní potraviny ho obsahují podstatně méně, než tomu bylo kdysi.

 

Jak zjistíme jeho nedostatek


Lékaři jeho hladinu obvykle zjišťují krevním testem. Jeho nedostatek na sobě poznáme především při těchto potížích:
    • únava a slabost,
    • pohotovost ke křečím svalů,
    • nevolnost až zvracení,
    • ztráta chuti k jídlu.

Pokud nedostatek hořčíku přetrvává, klinický stav se zhoršuje a nastává:
    • necitlivost a brnění končetin,
    • abnormální srdeční rytmus,
    • častý výskyt křečí.

Dlouhodobě nízká hladina potom může ovlivnit vznik chronických onemocnění, například:
    • srdečních chorob,
    • cukrovky 2. typu,
    • osteoporózy,
    • vysokého krevního tlaku.

Velmi obezřetní bychom měli být také tehdy, pokud často konzumujeme alkohol, trápí nás nemoci ledvin, užíváme pravidelně léky nebo trpíme celiakií.  Ale jak tedy přijít na to, že magnezia máme málo? Sledovat se a v případě potíží svůj stav zavčas řešit s lékaři, požadovat odběr krve.
 
Tip: Hořčík také urychlí návrat do normálu ráno po bouřlivém večírku.
 

Hořčík vs. vápník

Tato kombinace je známá pro svůj synergický efekt. Společně udržují silné kosti a zuby a podporují funkci svalů. Má smysl je užívat společně, je však dobré vědět, že vápník může absorpci hořčíku v našem těle zhoršovat, proto by měl být dodržován odstup alespoň 2 hodin mezi užitím preparátů obsahující hořčík nebo vápník.
 

Čím hořčík doplňovat

Existuje jen malé riziko toxicity hořčíkem, takže se pravděpodobně nestane, že ho budeme mít přemíru. Jak ho do těla dodávat? Základem všeho je vyvážená strava, to každý ví. Vynikajícím zdrojem hořčíku je řada přirozených potravin. Konkrétně třeba dýňová semínka, černé fazole, špenát, avokádo, tmavá čokoláda, quinoa, mandle, kešu nebo mangold. Zemědělstvím vydrancovaná půda už však plodinám mnohdy nedodává dostatečnou kvalitu a obsah hořčíku. Jistotou je proto magnesium suplementovat.


Zdroj, foto: Goodie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
beru každý den b6
Obrázek uživatelky
profil
Velmi zajímavý a poučný článek, v potravinách mi chybí banán, má také dost hořčíku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles