Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše velké začíná jako maličkost

28. 12. 2020 | Vaše příběhy

Má neteř má dvacet let. Je to mladá holka, která má celý život teprve před sebou. A přesto…

 

Veronika žila jako každá jiná mladá dívka, vlastně už žena. S bratrem a maminkou bydlela v jednom domě, protože tátu už neměla. Zemřel náhle a nikdo to nečekal, bude to už sedm let. Vyučila se a rozhodla se studovat dál, střední školu a v plánu má i vysokou. Poslední dobou jí pobolíval zub. Její zubní lékařka zjistila zánět, který podléčila antibiotiky. Víc se o stav zubu nezajímala, svou pacientku ani nepozvala na kontrolu. To bylo ještě na jaře.

 

V létě dostala náhle Veronika vysoké horečky. Nic jí nebylo, jen měla horečky, které neklesaly pod 38,9 °C. Vzala si léky na snížení teploty, a cítila se dobře. Pro jistotu nechodila ven. To už byla u nás pandemie a stejně se vycházet nedoporučovalo. Školy byly zavřené a v létě stejně byly prázdniny. Verunka se snažila odpočívat, brala si různé vitaminy a nezatěžovala se sportem ani jinak. Přesto jí večer teploty stále stoupaly. A tak se vypravila ke své praktické lékařce. Krevními testy zjistila lékařka, že má v těle zánět. A proto i ona jí naordinovala antibiotika bez kontroly.

Neteř vybrala balení antibiotik a na krátkou dobu měla normální teplotu. Po několika dnech jí ovšem teploty opět vyskočily nahoru. To už měla strach, jestli netrpí třeba covidem. Lékařka ji poslala na testy. Ty byly negativní. Veronika se už smiřovala s tím, že bez teplot nebude další její život možný, když přišel náhle víkend a neteř měla stále nucení na močení a silné bolesti v podbřišku. Sestra ji proto doprovodila na pohotovost. Tam lékaři zjistili zánět v těle a konkrétně z moči probíhající zánět močových cest. Opět dostala jiná, už třetí, antibiotika. A opět neměla jít nikam na kontrolu, protože je pandemie a lékaře se nedoporučuje navštěvovat, když to není akutní. Chvilku byl klid, když náhle začaly Veroniku bolet krční mandle. Lékařka jí diagnostikovala angínu a Veronika dostala už čtvrtá antibiotika. Tentokrát si lékařka ovšem pozvala pacientku na kontrolu. Až z nového krevního testu po dobrání čtvrtých antibiotik lékařka zjistila, že zánět v těle stále je a hodnoty jsou alarmující. To už měla neteř čtyřicetistupňové horečky po celý den. Neklesaly jí ani po podání léků na snížení teploty. Veronika navíc začala být spavá a unavená. Lékařka odeslala neteř do nemocnice na celkové vyšetření.

Při příjmu do nemocnice testovali neteř opět na covid-19. Opět musela podstoupit nepříjemné vyšetření s negativním výsledkem. Přeléčili jí zánět zubu i zánět močových cest, na to stačila jedna antibiotika, už pátá. Veronika si poté začala stěžovat na bolesti na hrudi. Dokonce jí při poslechu zjistili nějakou nepravidelnost na srdci. Lékaři se začali obávat, zda zánět nezasáhl srdce. Proto doporučili pacientce ultrazvukové vyšetření srdce prostřednictvím jícnové sondy. Je to vyšetření, kdy se zavádí sonda do jícnu, který je v těsné blízkosti srdce. Vyšetření je tak přesnější, než pouhé echo srdce. Neteř nepříjemné vyšetření podstoupila a zařekla se, že ho už nikdy nechce podstoupit. Měla při něm bolesti a málem při něm zkolabovala. Bylo to velmi nepříjemné vyšetření, navíc výsledek byl negativní a lékaři nenašli na srdci žádný problém. Neteř měla stále vysoké horečky, které neklesaly. Lékaři se rozhodli naordinovat pacientce velmi silná širokospektrá antibiotika podávaná nitrožilně. Ani ta ale nepomohla. Horečky sice mírně klesly, jednoho dne ale našli lékaři pacientku v bezvědomí. Nevěděli si s ní rady.

To už i sestra začala obvolávat nemocnice a špičkové kliniky a shánět pro svou dceru pomoc. Naštěstí se nemocnice, kde neteř ležela, spojila s vyhledávanou nemocnicí v Brně, která má mezi svými lékaři skutečné odborníky. Neteř převáželi sanitkou. Po příjezdu do brněnské nemocnice měla neteř opět podstoupit testy na covid-19. Jenže ihned po příjezdu měla neteř náhle zástavu srdce. Naštěstí se lékařskému personálu podařilo neteř oživit dřív, než by zástava měla vliv na její zdraví. Okamžitá magnetická resonance odhalila to, že zánět, který původně vznikl u zubu, postupoval celým tělem a napadl srdce. Vyšetření, které neteř podstoupila v předchozí nemocnici, udělali lékaři špatně. Neteři šlo o život. Protože měla srdce plné hnisu, musela podstoupit velmi náročnou operaci a výměnu srdeční chlopně. Naštěstí bylo nutné vyměnit pouze jednu srdeční chlopeň, ostatní šlo zbavit zánětu bez výměny. Neteř nakonec strávila v nemocnici celé prázdniny.

Jen díky vyšetření v Brně byla neteř zachráněna. Stačilo, aby zubní lékařka pořádně doléčila zub, nebo aby lékař na pohotovosti udělal kontrolu zánětu močových cest, praktická lékařka pacientku zkontrolovala a možná by i pomohlo, kdyby v první nemocnici pacientku správně vyšetřili a na zánět přišli včas. To vše by možná uchránilo neteř před tak náročnou operací, jakou nakonec musela podstoupit. Do brněnské nemocnice se dostala doslova za pět minut dvanáct.

Možná to vše zapříčinila skutečnost, že v každé ordinaci, kterou neteř navštívila, udělali jen to nejzákladnější. Je přece pandemie.

Neteř už nemusela žít. Byla tak blízko smrti. A za vše mohl na začátku jeden jediný bolavý zub.

Příběh píši jen proto, aby nikdo nezanedbával žádný zdravotní problém, ať už jde o zub, nebo jinou maličkost.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přeji neteři hodně zdraví...Smajlíknemohu posoudit, jestli některý z lékařů pochybil..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velmi smutný příběh.A nejsem si jistá,že konec se dá nazvat šťastným.Každý nemůže být vševědoucí,ale zde se toho zanedbalo neuvěřitelně moc.Přeji vaší neteři,aby ji už čekalo jen vše dobré.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles