-Komerční sdělení-
Maso, vejce, tvaroh, ryby …to vše jsou na bílkoviny bohaté potraviny, které zřejmě v kuchyni běžně používáte. Ale víte, že stejně dobře si můžete pomoci kvalitní proteinovou směsí na přípravu proteinového nápoje, omelety a dalších jídel? Prozradíme vám, jaké výhody používání proteinu přináší, na co si dát pozor a s čím je nejlepší ho v kuchyni kombinovat. A abyste se mohli rovnou přesvědčit, jak je vaření s proteinovým práškem jednoduché a chutné, přidáváme náš oblíbený recept.
Co je to proteinový prášek?

Bez proteinů se naše tělo neobejde
Mnoho lidí nevědomky trápí své tělo nedostatkem bílkovin (proteinů) ve svém jídelníčku. “Člověk by měl denně sníst 0,8-1,3 g bílkovin na 1 kg svojí ideální hmotnosti,” říká výživová poradkyně české značky KetoDiet, Martina Dvořáková “Ukažme si to na příkladu ženy, která váží 60 kg. V ideálním případě by měla do svého těla denně dostat 50-60 g bílkovin. Ale pozor, mnozí mí klienti žijí v přesvědčení, že pokud sní během dne plátek masa, jogurt a 2 plátky sýra, mají vystaráno. Musím je vždy vyvést z omylu, protože se obvykle nedostanou ani na polovinu potřebné dávky bílkovin.” vysvětluje dále Martina Dvořáková. Abyste svou denní potřebu bílkovin pokryli, může vám pomoct právě proteinový prášek. Je lehce stravitelný a navíc navyšuje výživovou hodnotu běžných potravin. Výborný je na pečení, ale i jako ingredience do vaječných omelet nebo dezertů. Vaší fantazii se meze rozhodně nekladou.

Význam bílkovin v jídelníčku není radno podceňovat, protože jejich nedostatek může způsobit:
• ztrátu svalové hmoty,
• zpomalení metabolismu,
• zhoršení kvality vlasů, nehtů, pleti,
• únavu a nedostatek energie.
Jak správně protein používat?
Nemusíte se ničeho bát. Příjemně vás překvapí, že jídla s proteinem jsou stejně chutná, jako ta běžná a navíc vašemu tělu jedině prospějí.
Proteinem můžeme nahradit obyčejnou mouku. Ale pozor, vždy doplňujte proteinový prášek i jiným druhem mouky, například mandlovou, kokosovou, nebo špaldovou. Pokud byste mouku kompletně nahradili stejným množstvím proteinu, jídlo by bylo tuhé a ne moc dobré. Jaká jídla můžeme tedy s tímto práškem v kuchyni vykouzlit?
”Často se proteinový prášek využívá například do slaných zeleninových koláčů, cuketových nebo bramborových placek, a připravit si můžete i proteinovou zmrzlinu. K vaření a pečení je vhodný neochucený protein KetoDiet, protože ho můžete přidat jak do sladkých, tak i do slaných jídel,“ doplňuje Martina Dvořáková
Teď už všechno znáte, a můžete se vrhnout na svůj první recept s proteinem:
BORŮVKOVÉ PROTEINOVÉ MUFFINY
12 ks, 45 minutCo potřebujeme:
1 hrnek špaldové mouky
1/4 hrnku Psyllia-rozpustné vlákniny
3 vaječné bílky
1 hrnek jemného tofu nebo řeckého jogurtu
1/3 hrnku kokosového oleje
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
3/4 hrnku KetoDiet proteinového prášku pro přípravu nápoje
2 polévkové lžíce stévie (nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla)
1 polévková lžíce skořice
2 polévkové lžíce prášku do pečiva
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce citronové kúry
1 hrnek čerstvých borůvek (nebo jiných lesních plodů, které máte rádi)
Postup:
Předehřejte troubu na 170 ℃. Vložte košíčky na muffiny do plechu na pečení muffinů. Smíchejte všechny tekuté ingredience, a pak suché ingredience. Obě směsi potom dohromady dobře promíchejte. Naplňte formy na muffiny do ¾ a na každý vršek muffinu nasypte cca 8 ks borůvek a jemně je vmáčkněte dovnitř. Pečte cca 20 minut.
Muffiny vydrží v lednici i 1 až 2 týdny!
Dobrou chuť.
