Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výchova dětí ve Francii

1. 05. 2013 | Výchova

Teď jsem se dostala k další zajímavé knížce, která je sice tématem mně docela vzdálená, ale přesto jsem se v ní hodně dozvěděla a taky jsem se pořádně pobavila.

A dost! Francouzské děti nedělají scény je knížka americké žurnalistky a spisovatelky Pamely Druckermanové, která žije se svým manželem a dětmi v Paříži.

Tahle knížka mě opravdu zaujala, jelikož se nejedná o další příručku ani o sborník rad, které vám stejně neporadí a jen vás nabádají, abyste děti buď nevychovávali vůbec, a nebo je drželi tak zkrátka, že by se snad někdy dalo uvažovat i o týrání.

Knížka je rozdělená do několika částí, ve kterých autorka vypráví, jak se dostala do Paříže, jak otěhotněla, jaké bylo těhotenství a porod, a jaké to všechno bylo ve Francii – bylo to totiž docela jiné, než v Americe. Autorka pak v knize popisuje svoje zážitky z Francie a svoje postřehy ohledně výchovy dětí. Že je výchova úplně jiná, než v její rodné zemi zjistí hned záhy. Francouzské děti totiž čekají, sedí na svých místech, spořádaně jedí, klidně spí a co hlavně, zdraví!

výchova ve FranciiZdravení je totiž důkaz toho, že dítě nás bere na vědomí a my pak na oplátku bereme dítě jako sobě rovnou bytost a ne jen jako nějaký kus čehosi. To je moudrost, která se autorce vryla hluboko do paměti. Taky zjistíme, že francouzští rodiče jsou přísní, ale jen v několika základních otázkách. Jinak nechávají své děti vlastním rozhodnutím a vlastnímu rozumu. Sami francouzští rodiče pak tvrdí, že nedělají nic zvláštního. Své děti vychovávají přece tak, jak byli sami vychováváni, rozhodně jim nepřijde, že vynalezli nějaké fígle a vychytávky – jednoduše to dělají tak, jak je jim to přirozené. Nakonec se autorce francouzský způsob tak zalíbil, že se rozhodla, že svoje děti bude vychovávat stejně, a že v nich nechá rozvíjet jejich osobnosti a nechá z nich růst opravdové lidi.

A právě ta francouzská výchova mě nejvíc na knížce zaujala – což si myslím, že také měla. Uvědomila jsem si totiž, že já sama jsem tak byla vychovávána. Maminka mě vedla podle úplně stejného principu (a jak se jí to povedlo!). Když si pak sama knížku přečetla, skutečně jí nepřišlo, že by se dozvídala něco nového. Tak je to přece normální, říkala. Já s tím určitě souhlasím a myslím, že moje maminka je skrytá Francouzka. A taky myslím, že každá mladá žena, ať teprve čekající na dítě nebo už s dítětem, by si tuhle knížku měla přečíst. Dozví se totiž plno rad, postřehů a moudrostí, které jí s výchovou dítěte nesmírně pomohou.

A když se zamyslím nad samotnou knížkou, je prostě skvělá, je to taková satira s řízným humorem, který nerozhýbe bránice jen maminkám, ale myslím že i tatínkům. Těch se přece výchova týká také.

Morsie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výchova dětí ve Francii:

Výchova dětí ve Francii
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
přesně,konkrétněji
Obrázek uživatelky
profil
Jako typ na knížku a na něco nového určitě zajímavé, jen článek sám o sobě nic moc neřekl.Příště by to chtělo trochu více rozšířené.
Obrázek uživatelky
profil
Připoměl mi dobu, kdy bylo dceři tak 10 a občas si přišla za mnou do kanceláře, nebo potkla moji kolegyni ve městě. Ne že bych ji nezdůrazňovala, že musí zdravit. Stejně někdy neudělala a byla jsem za to kritizovaná. Jenmže paní měla děti o nějaký ten rok starší, syn zdravil, byl vždy tak trochu lidovější. Dcera ta měla období i když studovaná, že se ji snad nelíbilo nás ani potkat, natož pozdravit i ve věku 20 roků. Sice mne kritika mrzela, ale to období si musí projít asi všichni, dnes už zdraví normálně. Záleží asi na příkladu a vyzrání osobnosti.
Obrázek uživatelky
profil
Dcera jedné paní z naší vsi se provdala do Francie a často s rodinou za maminkou jezdí. Tak jsem měla možnost srovnávat je třeba na koupališti s českými dětmi. Jsou milé, přátelské a samostatné; vůbec ne hlučné a rozmazlené. Není jim zatěžko zdvořile si popovídat i se staršími lidmi např. o tom, že se ve škole nepřezouvají aj.
České děti působí na dece u rodičů jako dobře vychované, ale většina v hloučku vrstevníků řvou jako paviáni.
Ale asi to bude rodina od rodiny rozdíl, jak kdo vychovává.
Spisovatel Ludvík Vaculík, jehož syn žije ve Francii, se netajil nespokojeností s francouzskými vnoučaty.
Se zdravením se to hodně mění. Mě zdraví všechny děti, nestačím odpovídat, když se vyřítí ze školy na náves. Když syn začal jezdit do osmiletého gymnázia do města, přestal i tady na vsi zdravit lidi, které nezná. Něco jsme se mu navysvětlovali, že všichni znají jeho a on je pak za nafoukaného nevychovance, když přehlédne a nepozdraví nějakou starší paní.
Obrázek uživatelky
profil
Navnadila jsi mne, asi si onizku poridim.
naseho syna vedu k tomu, aby zdravil a dekoval, zatim secmi dari a jsem na to hrda. bohuzel bude asi jednou mezi vrstevniky exotem. pred par dny jsme byli u tchyne, desetileta vnucka spolu s kamaradkou si prisly pro karticky z obchodu, co se davaji za nakup v urcite hodnote. myslite si, ze vnucka pozdravila babicku s dedou a pradedecka, co byli v mistnosti vsichni pritomni? sebe nepocitam. Nepozdravila ani ona, ani ta kamaradka, holky se jen staraly, at babka navali ty karticky. ze nepozdravila neter, se nedivim. znam jeji rodice, jablko od stromu daleko napada. ale ta cizi holcicka me sokovala, ze vleze k nekomu domu a s odpustenim ani nezabuci. navic v jejich ocich ke " starym lidem" kde je nejaka ucta???? v deseti letech mi prijdou dost stare, aby vycitily, co se slusi
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles