Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výhody soužití dětí a domácích mazlíčků

6. 07. 2021 | Zvířátka
Snad každé dítě někdy prosilo rodiče, aby mu pořídili nějaké zvíře. Je to váš případ? Pokud jim ho dopřejete, vaše dítě nezíská jen nového kamaráda, ale naučí se i zodpovědnosti. Zvíře v domácnosti může mít velice dobrý vliv na děti i na celou rodinu, přinese do domácnosti spoustu radosti.

Než začnete hledat argumenty, proč si k dítěti domácí zvíře nepořizovat, přečtěte si jaký pozitivní vliv může mít na vaše dítě.

Rodinná pohoda


Ať chcete nebo ne, z domácího mazlíčka se postupně stane rovnocenný člen rodiny, díky kterému spolu strávíte více příjemných chvil. Kolem domácích mazlíčků se totiž většinou točí činnosti, které může rodina vykonávat společně – ať už se jedná o krátkou hru s kočkou, nebo celodenní výlet se psem. Zvíře také donutí členy rodiny se občas zastavit od každodenního shonu a jen tak ho pozorovat.

Psychologický i sociální rozvoj dítěte


Domácí zvířata jsou důležitou součástí zdravého emočního vývoje dětí. Během dětství se rozvíjí základní psychologické ale i sociální aspekty života, jako je získání sebedůvěry, pocitu odpovědnosti, empatie k ostatním nebo dosažení určité míry autonomie. S tím vším může domácí zvíře dítěti pomoct! Pokud jste někdy sledovali interakci mezi dítětem a zvířetem, musí vám být jasné, že se dítě touto hrou učí i důležité věci do praktického života - komunikace, ohleduplnost, starostlivost.

Zároveň se děti hraním se zvířaty stávají spokojenější. Domácí mazlíček je totiž pro dítě kamarád v dobrém i ve zlém. Poskytne mu pocit bezpečí a důvěry. I když se ve škole pohádá se svým kamarádem, nebo dostane špatnou známku, domácí zvíře může poskytnout velkou emoční podporu. Dítěti otevírá nový svět fantazie, lásky a soudržnosti.


Smysl pro zodpovědnost


Děti dostanou kamaráda, se kterým si hrají a baví se. Musí o něj ale také pečovat. A není lepší způsob, jak dítě naučit, že se musí umět postarat nejen samo o sebe, ale i o druhé, kteří jsou na něm závislí. Pejsek musí jít ven, i když venku prší. To, že občas budou muset upřednostnit potřeby někoho jiného před svým pohodlím naučí dítě spolehlivosti. Samozřejmě, že péče je primárně na rodičích, ale i malé úkoly jsou velkou zodpovědností.

Ve svém domácím mazlíčkovi tak vidí jak oporu, tak někoho kdo je na nich závislý. Díky tomu se dítě cítí důležité a je sebevědomější. Nejen nabité sebevědomí pomůže dítěti překonávat sociální bariéry. Kdo má pejska, například určitě ví, jak jednoduché je se dát na procházce s někým do řeči.

Pochopení koloběhu života


Pro mnoho rodičů může být velmi těžké s dětmi mluvit o narození, nemoci a smrti, které jsou ale neoddělitelnou součástí našich životů. Pro mnoho dětí je proto ztráta domácího zvířete první zkušenost se smrtí. Tím, že dítě prožívá smutek ze ztráty domácího mazlíčka, se učí, že smrt a nemoc je přirozenou součástí života. A i přesto, že může být tento zážitek obtížný, je důležité naučit se zvládat smutné pocity. Je ale velmi důležité, aby rodiče dítěti pomohli se se situací vyrovnat
.

Zdravé dítě


Soužití domácích zvířat a lidí má pozitivní účinky jak na psychické, tak i na fyzické zdraví. Děti, které od malička žijí v přítomnosti nějakého mazlíčka si budují silnější imunitu. Jsou tak méně ohroženy alergiemi a chronickým onemocněním dýchacích cest.

Zdravotní benefity jsou spojené především s tím, že zvířata děti vybízejí k větší fyzické aktivitě. Například pejsek vyžaduje každodenní procházky a spoustu času stráví hrou. K fyzické aktivitě ale nevybízejí jen psi, ale třeba i kočky a další zvířata, se kterými si dítě může hrát doma.

Na co si dát pozor, aby soužití fungovalo?


Samozřejmě, že soužití domácích mazlíčků a dětí není vždy jen procházka růžovým sadem. Naopak. Často vyžaduje velkou dávku trpělivosti, obezřetnosti a nadhledu. Dítě i zvíře potřebují výcvik k tomu, aby se navzájem respektovali a mohl mezi nimi vzniknout pevný vztah. Pokud je zvíře členem rodiny ještě před příchodem vašeho potomka, hned ho nechte miminko očuchat, zkrátka se seznámit.

Dítěti naopak před příchodem mazlíčka vysvětlete, že to je živý tvor, se kterým musí zacházet velmi opatrně. Alespoň ze začátku nenechávejte děti s mazlíčkem osamotě. Často neví, jak na něj, různě zvíře potahují a hrají si víc než by si přálo. To může vést k nepředvídatelné, někdy až nebezpečné reakci. A to i u zvířat, která děti milují.


Zdroj, foto: Spokojenypes.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles