8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Olympie

1. 11. 2016 | Vaše příběhy
Vloni a předloni jsme si za cíl naší letní dovolené vybrali řecký ostrov Zakynthos. Pokaždé jsme byli ubytovaní v letovisku Argassi, a obě dovolené byly moc prima. Poprvé jsme byli jen ve 4, já, moje mamka a moji dva synové, vloni už s námi byl i nejmenší syn, který si rok předtím ještě hověl u mě v bříšku.

Během prvního pobytu jsme byli jen na výletě lodí okolo ostrova, což byl velmi pohodový výlet s koupáním a volným pohybem na lodi, jako těhotná jsem větší ambice neměla.

 Rok poté mě však velmi zaujala nabídka výletu do starobylé Olympie, místa, kde se zrodily slavné a všem známé Olympijské hry. Zjistili jsme, že cesta by neměla být moc náročná, ne tak, abychom ji nemohli v pohodě zvládnout se 3 dětmi ve věku 8m, 3,5r a 5,5r. Bylo to jen 10 minut do přístavu, asi hodinu trajektem, a poté hodinu autobusem, to šlo. Olympia se nachází na poloostrově Pelopones, od kterého není Zakynthos příliš vzdálený, je to doslova na dohled, i z okna hotelu jsme na tento poloostrov koukali.

OlympieZ finančních důvodů jsme se rozhodli jet s místní cestovkou, ta nám byla ochotná vzít všechny 3 děti zdarma, přes českou CK bychom nejen platili za dospělou osobu o několik eur víc, ale i bychom museli zaplatit za dva starší syny, volba byla tedy jasná. Vše jsme si zařídili a těšili se na výlet.

V den výletu bylo krásně, ovšem chudinka moje máma se už v noci probudila se silnou migrénou. Nakonec se však statečně rozhodla, že se výletu zúčastní. Vydali jsme se na místo určení a po pár minutách u nás zastavil autobus, který nás dovezl do přístavu. Vystoupili jsme, chvíli jsme pozorovali, jak na náš trajekt najíždí auta a posléze i náš autobus, a poté jsme se také nalodili. Trajekt byl obrovský, nahoru do prostoru, který byl určen pro přepravu osob, jsme vyjeli eskalátorem. Bylo tam pár obchodů a restaurace. A ještě výš byla paluba, kde jsme strávili většinu cesty.

Plavba rychle utekla, a my se vylodili v městečku Kilini, na Peloponésu. Nasedli jsme do busu a za hodinku už jsme vjížděli do Olympie. Projeli jsme městem a zaparkovali u historické části, kde se nachází muzeum a  velký archeologický park, s pozůstatky mnoha sportovišť. Byl to zvláštní pocit tam stát, na místě, kde celé Olympijské hry vznikly, historie na nás dýchala ze všech stran. Nejprve jsme si prošli muzeum, kde se shromažďují nálezy z přilehlého parku, archeologického naleziště. Můžeme zde vidět např. bohyni vítězství Niké a třeba i rekonstrukci sochy boha Dia. Originál, který patřil mezi 7 divů světa, se bohužel nedochoval.

Poté jsme si šli projít archeologický park. Je to velmi vzrušující místo, všude okolo ruiny sportovišť, zachoval se například jeden sloup z Diova chrámu, místo, kde plál olympijský oheň a pozůstatky mnoha sportovišť, ani jsme u všech rozvalin nevěděli, co je co. Ovšem zážitek to i tak byl velmi silný, i klukům se tam moc líbilo. Prošli jsme si vše, jak bylo v našich silách, mamku stále bolela hlava, takže jsme bohužel něco vynechali, a šli si ještě projít přilehlé městečko. To není velké, je tam jedna krátká nákupní třída, ale i tak to byla fajn procházka.

Poté už nás čekala jen zpáteční cesta, bus, trajekt, opět bus, a po cca 3 hodinách jsme už vystupovali nedaleko našeho hotelu, celí natěšení na tradičně výbornou večeři. Byl to super výlet, pokud se do této oblasti ještě někdy dostaneme, moc ráda se tam vrátím. Sice jsem na historii nikdy moc nebyla, ve škole mě mnohem víc bavil zeměpis než dějepis, ale tohle místo asi uchvátí úplně každého, kdo tam přijede.

Dle dochovaných záznamů se zde první Olympijské hry uskutečnily v roce 776 před naším letopočtem. Místo se nachází na poloostrově Peloponés, nedaleko města Pyrgos.
První hry trvaly pouze 1 den a soutěžilo se jen  v běhu, později, někdy v 5. století př.n.l., už trvaly 5-6 dní, a soutěžilo se v mnoha disciplínách, například v pětiboji, hodu diskem, běhu nebo zápase. Účastnit se mohli pouze řečtí muži, a soutěžili výhradně nazí.
 

Slavuska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Olympie:

Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
Výlet do Olympie
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Asi hezká dovolenáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles