Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Veselý Kopec

28. 07. 2014 | Vaše tipy

Mám ráda výlety se svou rodinou a proto jsem se rozhodla navštívit s nimi skanzen na Veselém Kopci, neboli soubor lidových staveb Vysočina. Byli jsme tam před Vánocemi v době adventu a moc se nám tam líbilo. Na jaře letošního roku jsme si výlet zopakovali a byli nadšení.

Skanzen Veselý Kopec se nachází v Pardubickém kraji nedaleko města Hlinsko. Patří k němu také památky lidového stavitelství ve Svobodných Hamrech (asi 2,5 km) a v Možděnicích (asi 4 km) řemeslné dílny truhlářů, tkalců a také škola.

Při příjezdu ke skanzenu je nutné zaparkovat auto na veliké louce k tomu určené. Parkovné vybírá příjemný usměvavý pán, který i poradí, kam se vydat dále a neztratit se v davu návštěvníků.

Kousek za parkovištěm už jsou vidět malebné chaloupky, které připomínají dobu dávno minulou.

V pokladně je nutné si zakoupit lístky. Nám příjemná paní pokladní nabídla plánek celého areálu a několik pohlednic včetně turistické známky. Neodolali jsme a pohlednice i známku si koupili.

Veselý KopecMěli jsme kliku, že po cestě šla skupinka turistů s průvodcem – přidali jsme se k nim a poslouchali velmi pozorně vyprávění pana průvodce. Počet staveb jsem nepočítala, ale dozvěděli jsme se, že jich je celkem třicet a pocházejí z počátku devatenáctého do poloviny dvacátého století z Hlinecka, Litomyšlska, Vysokomýtska, Poličska a Chrudimska. Do každé chaloupky je možné vkročit, připomenout si, jak žili naši prarodiče, bez elektřiny, podlaha ušlapaná z hlíny, malá okénka. V chaloupkách na Vás dýchne každodenní život, zvyky a skromnost našich předků.

Velice nás zaujala stavba roubeného vodního mlýna, ve kterém je varna povidel a pochází asi z roku 1580. Je poháněný vodním kolem.

Viděli jsme selské bělidlo – masivní roubenou stavbu, která má šindelovou střechu, nejstarší sušárnu ovoce ze Stříteže u Skutče, zvoničku z Jeníkova, Modrý statek (jeho blankytně modrá omítka září mezi ostatními chaloupkami) – uvnitř statku je dvůr, kde jsou k vidění stáje, zemědělská technika, špýchar.

Moc se nám líbily klenuté stropy, které jsou dominantní. Překvapila nás expozice dobového oblečení, nádobí, nábytku, ale hlavně dětského kočárku a rakve pro zemřelého.

Jde jen těžko popsat, co vše se zde nachází – to se musí vidět.

V areálu před chaloupkami se konal jarmark, kde bylo na co koukat. Viděli jsme při práci kováře i paní, která paličkováním vytvářela krásné krajky a stuhy.

Já osobně jsem si toto místo zamilovala a ráda se sem budu vracet. Vřele ho doporučuji všem, kdo se v dnešním shonu rádi na chvíli zastaví a připomenou si dobu dávno minulou.

Na Veselém Kopci probíhají po celý rok různé akce a momentálně se můžete zúčastnit akce Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům.


Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na Veselý Kopec:

Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Východní čechy-Pardubicko třeba Sečská přehrada,hezký kraj.
Obrázek uživatelky
profil
pozvánka na zajímavý výlet, hezké fotky.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkhezký článek - je tam moc pěkně - párkrát jsem tam již byla - te%d zase jedu do těch končin. Kdo tam budete nezapome%nte navštívit lesní židovský hřbitov, který je ukrytý kousek odsud v poli
Obrázek uživatelky
profil
dobrý tip,ráda se toulám a poznávám nepoznané
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles