Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vylétnutí z rodného hnízda

1. 06. 2013 | Vaše příběhy

DOMOV - RODNÉ HNÍZDO

Když jsem manželovi v roce 1963 řekla své ANO pro společnou cestu, ještě jsem nevěděla nic o samostatném rodinném životě, co mě čeká a nemine. Ale přála jsem si velkou a spokojenou rodinu a nějaké to vnouče.

První starosti nastaly s bydlením. U rodičů nebylo možné bydlet a tak nám spolupracovník umožnil bydlet v jeho rodinném domku. Toto bydlení bylo v místě mého rodiště, nedaleko od mých rodičů a dalších čtyř sester. Tento problém nebyl vyřešen ovšem na dlouho, jelikož závod, ve kterém jsme pracovali, byl v roce 1967 uveden do likvidace pro velmi zastaralé zařízení. V této době jsme měli již dceru Helenu a Pavlínu. Manžel dostal práci v rámci podniku a tak nám nastalo stěhování do jiného okresu, kde nám byl přislíben byt 1+2 s dočasným provizorním bydlením. V tomto bydlení do rodiny přibyl syn Richard a jelikož slíbený byt nebyl stále volný, došlo k dalšímu stěhování na severní Moravu, kde žijeme od roku 1969 do dnešní doby.

vylétnutí z rodného hnízdaV závodním bytě 1+3 jsme s manželem a třemi dětmi prožívali krásné soužití, radostné oslavy narozenin, šťastné prožívání vánočních svátků a občasnou návštěvu některých z rodičů, kteří byli odkázáni na vlakové a autobusové spojení. Nejkrásnější období v našem rodinném hnízdečku bylo do doby, než se naše děti začaly zamilovávat. Měly na to již právo, byly pracovně zajištěny a tak jsme s manželem čekali každým dnem, kdy nám sdělí, že se budou vdávat nebo ženit. Nastala doba, kdy děti více času trávily se svými milovanými a já jsem přemýšlela, jak to bude vypadat v naší rodině, až zůstanu sama s manželem doma, když jsem byla zvyklá kolem sebe mít děti a starat se o jejich výchovu.

Samota však přicházela postupně, jelikož jako první se vdávala dcera Helena v roce 1985, pak následovala v roce 1987 dcera Pavlína a nakonec z rodného hnízda vyletěl v roce 1991 syn Richard. V našem bytě osiřely postele, utichlo vzájemné se hádání dětí, nebyla slyšet moderní hudba, nikdo nechtěl pomoci s domácími úkoly, nebylo komu vyvařovat, prát a žehlit, chodit na společné procházky, do kina, na třídní schůzky a podobně. Nastala taková „doba temna“, na kterou jsme si já ani manžel nemohli zvyknout. Nikdo z našich dětí nezůstal se svou rodinou v našem bydlišti, takže vzájemné návštěvy se konaly pomocí dopravních prostředků. Návštěvy se vesměs konaly v sobotu nebo v neděli, na což jsem se s manželem těšila celý týden. Vždy jsem něco dobrého uvařila a upekla v takovém množství, aby si také vzali s sebou domů. S přibývajícími roky se počet rodiny stále zvyšoval, až dosáhl celkového počtu 15 osob, z čehož bylo sedm vnoučat. Mezi vnoučaty nebyl velký věkový rozdíl a tak opět byl u nás slyšet dětský smích i pláč. V době „našeho temna“ začalo svítat. A opět bylo u nás doma veselo, někdy až moc, když se sešla kompletní rodina u příležitostí významných rodinných událostí včetně vánočních svátků a v neposlední řadě také svatby vnučky.

Na začátku nás bylo pět, v současné době je nás již šestnáct a vdaná vnučka se stará o počet sedmnáct, který bude docílen v červenci tohoto roku, kdy se stanu prababičkou.


Alabastr22 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vylétnutí z rodného hnízda:

Vylétnutí z rodného hnízda
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkný a čtivý článek.Vyvolal ve mně podobné vzpomínky,o jakých jsem v něm četla.Vnoučata už mám taky dospělé,tak se možná dočkám i pravnoučete.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok.
V živote človeka sa striedajú rôzne obdobia a to je dobre, aj keď občas si musíme dlhšie zvykať.
Máš peknú rodinu.
Obrázek uživatelky
profil
já mám syna 7km od sebe a dcera bydlí v místě
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, podobnou dobu temna zažívám také. Syn naštěstí zůstal v našem městě, i kdkyž bydlí na druhém konci, dcera je dost daleko.
Obrázek uživatelky
profil
blahopřeji ke krásné rodině..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles