Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Mikulášské figurky

27. 11. 2012 | Vyrob si sama

Blíží se Mikuláš, a tak jsem pro Vás připravila inspiraci v podobě tří tradičních postaviček v netradičním provedení. Figurky „kofoláčky“ snadno vyrobíte z toho, co máte doma, dokoupit je třeba jen pár drobností.

Na výrobu mikulášských figurek budete potřebovat:

drátky na čištění fajfky nebo modelovací drát z výtvarných potřeb. Já osobně se přimlouvám za první variantu.  Za 28 Kč jsem jich v tabáku koupila sáček o 50 kusech a pracuje se s nimi opravdu dobře. Obyčejný drát se mi příliš neosvědčil. Dále jsou to papírové kuchyňské utěrky, provázky či příze, knoflíky, nebo nalepovací očka, nůžky, štípací kleště, lepidlo, zbytky plsti, látek, stužek a na dodekorování cokoliv, co doma právě najdete.

Postup výroby mikulášských figurek:

vyrob si sama mikulášské figurkyNejprve si připravte kostru z drátku. Na internetu najdete hned několik variant, jak ji vyrobit. Mně osobně se osvědčil můj vlastní postup. Připravím si tři kousky drátku na čištění fajfek o délce cca 10 cm. Dva přehnu napolovic a zaklesnu do sebe. Jeden přehnutý drátek bude tvořit trup a druhý nohy. Třetí drát zasunu mezi „trupové“ dráty v místě, kde chci mít ruce. Nahoru zůstanou trčet 2 zbytky „trupového“ drátku. Ten, co se dostal díky zasunutí „ručkového“ drátu dopředu vedu za druhý a potom opět vpřed a ohnu dolů přes drátek ruček.

Druhý, zadní drát zůstane jako krk.  Na krk nasadíme základ hlavičky, který vznikne zmuchláním poloviny kuchyňské utěrky, přes kterou přetáhneme druhou celou utěrku. Hlavičku připevníme pomocí provázku, který pevně omotáme. Pak začneme obtáčet základ hlavičky tak dlouho, dokud není utěrka zcela skryta. Opět pevně omotáme a zavážeme v místě krku. Nyní si odstřihneme přebývající utěrku v místě, kde začínají nohy a můžeme začít omotávat trup i se zbytkem utěrky, nohy a ruce. Nohy a ruce omotáme až do konce a pak drátek zahneme a opět omotáme. Vzniknou tak dlaně a boty. Konce rukou a nohou zakápneme lepidlem na textil.

Teď nastává nejzajímavější práce. Kofoláčky oblečeme a dodekorujeme.

Na andílka jsem použila kousek organzové stuhy, ze které jsem vytvořila sukni, stuha byla kdysi součástí nějaké květinové vazby, takže má pevné okraje z drátku a pěkně drží. Živůtek vznikl omotáním tenké saténové stuhy. Textilie jsem k tělu připevnila lepidlem. Vy andílka oblečte do toho, co budete mít zrovna při ruce. Nechám jen na vás, jestli to bude sukýnka z flísu či široké stuhy nebo lehoučký háv z organzy či tenkého plátna. Andílek musí mít pochopitelně křídla. Já je vyrobila ze stejného materiálu jako sukýnku. Prostě jsem stuhu složila do tvaru mašle, stáhla nití a zezadu přišila. Nabízí se i varianta podobného využití saténové stuhy. Nebo můžete křídla vystřihnout z plsti. V nouzi by se dalo použít i půlkolečko odličovacího tampónku či papíru. Dlouhé vlasy andílka jsem vyrobila mnohonásobným omotáním příze kolem vhodně velkého kousku papíru. Na jednom konci jsem přízi opakovaně prošila a na druhém prostřihla. Nakonec vlásky přišila k hlavičce.  Místo knoflíků, které běžně tvoří oči kofoláčků, jsem použila nalepovací očka. Dají se sehnat v galanterii či obchodech s výtvarnými potřebami. Pokud ale máte vhodně velké knoflíčky či korálky, neváhejte je použít. Na připevnění knoflíků, korálků či oček doporučuji kapičku sekundového lepidla. Jen opatrně, práce je to titěrná, tak ať pak nemáte knoflík přilepený k desce stolu či linoleu, protože vám v nevhodnou chvíli upadl. Nakonec andílka dozdobte – udělejte svatozář ze stříbrného modelovacího drátku, přilepte na šaty perleťový knoflíček, na čelo hvězdičku ze zlaté fólie, do rukou dejte balíček s mašlí… prostě cokoliv vás zrovna napadne. Já našla doma drobné zlaté korálky a tak jsem je využila.  Hotovo?

Tak jdeme na Mikuláše. Tady jsem uzdu fantazii moc nepopustila. Základ tělíčka jsem omotala červenou vlnou, šaty udělala z červeného a žlutého flísu. Červený jsem koupila ve výtvarných potřebách, žlutý je kousek nové hadry na nádobí z drogerie. Tyto hadry se na podobné tvoření skvěle hodí, bohužel se neseženou v červené barvě. V bílé ale občas ano. Vlasy a vousy jsou z vaty a očka řešena stejně jako v případě andílka. K Mikulášovi patří pochopitelně berla. Tu snadno vyrobíte z kusu drátku.

Na čertovi jsem se vyřádila nejvíce. Už při výrobě hlavičky jsem připevnila kousek drátku jako rohy a později jsem jej jen omotala černou bavlnkou a konce zakápla lepidlem. Podobně jsem již při omotávání trupu pamatovala na ocas. Při dekorování jsem jej jen omotala a přidala na konec štětičku. Základ těla a končetin jsem omotala rovněž černou bavlnkou a omotáním horní části trupu hnědou chlupatou vlnou vznikl kožich. Stejnou vlnu jsem použila i na vlasy. Postup je podobný jako u andílka, jen jsem si vlnu namotala na 3 prsty, sundala, ve středu stáhla nití, na obou koncích prostřihla a čupřinu přilepila na hlavičku. Díky nalepovacím očkám kouká i čertík docela přívětivě. Nakonec jsem ho dozdobila kouskem špagátu, starým řetízkem a ze zbytku drátu mu vyrobila vidle. Čerta můžete vybavit i pytlem na hříšníky a neposlušné děti. Hotovo?

Zbývá už jen povedenou trojku umístit někam, kde bude dobře vidět. Nebo ji použít jako dárek. Třeba zrovna pro Mikuláše, čerta a anděla, až u vás letos zase zazvoní. A jestli se opravdu pustíte do vyrábění, pochlubte se fotkou. To bude zase dárek pro mě.


Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: Mikulášské figurky:

Vyrob si sama: Mikulášské figurky
Vyrob si sama: Mikulášské figurky
Vyrob si sama: Mikulášské figurky
Vyrob si sama: Mikulášské figurky
Vyrob si sama: Mikulášské figurky
Vyrob si sama: Mikulášské figurky
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jsi šikulka..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrá inspirace
Obrázek uživatelky
profil
jsi šikulka,já bych na to nervy neměla,piplačky neumímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké! Nejvíc se mi líbí čertík
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná mikulášská inspirace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles