MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama - střapaté náušnice

11. 06. 2010 | Vyrob si sama

Povzbuzena  nebývalým úspěchem "čajového náhrdelníku"  rozhodla jsem se předhodit široké internetové veřejnosti další výtvor. Jak je u mě obvyklé, využila jsem svou milovanou techniku háčkování. Základním materiálem jsou žlutozelené skleněné korálky - rokajl, jantar (tedy spíše jeho zdařilá napodobenina) a béžová bavlněná příze Sněhurka. Že je vám to povědomé?

Ano, je to ten samý materiál, který jsem použila při výrobě háčkovaného náhrdelníku. Podobný náhrdelník jistě již od března zdobí dekolt většiny z vás. A tudíž jej jistě rády doplníte náušnicemi. Dalším logickým krokem by asi byl prsten a náramek, ale zatím mě Múza až zas tak moc neopusinkovala. Tudíž bude stačit, pokud si kromě výšeuvedených ingrediencí seženete dva afroháčky ze žlutého kovu.

No a bez háčku a nůžek by to také nešlo. Vy,  které si lakujete účes máte výhodu. Jakou to se dozvíte vzápětí.
Nabruste si háčky - jdeme na to! Zkontrolujte, zda jsou očka na afroháčcích dostatečně uzavřená, event. je trošku dotočte ketlovacími kleštěmi. Je to nezbytné opatření, aby vám ozdoba během nošení neopelíchala. Z klubíčka  si odstřhněte asi 70 cm příze. Je pravda, že většinu z ní později odstřihnete a vyhodíte, ale na druhou stranu je jistá rezerva nutná. Při háčkování se, jak je všeobecně známo, příze natáčí na prostředník. A když si ji ustřihnete moc krátkou, nebudete mít co natáčet.

Totéž platí samozřejmě i pro ty z vás, které při háčkování škrtíte přízí ukazovák či jiný prst ruky. Doufám, že mezi čtenářkami není nikdo, kdo si přízi natáčí na některý prst nohy, protože pak by postup asi vyžadoval modifikaci.

Na odstřižený kus bavlnky navlečte afroháček a nechte jej sklouznout doprostřed. Pod háčkem přízi lehce zavažte, ale uzel příliš neutahujte. Z původního jednoho kusu bavlnky teď máme dvě vlákna. Na každém z nich budeme pracovat samostatně. Oba konce si lehce natužte lakem na vlasy. Konce se nebudou třepit a navíc se při navlékání korálků obejdeme bez jehly. Úplně super by asi bylo lepidlo na bodliny z chytrého konta, ale na něj jsem zatím nenašetřila. (Vlastně našetřila, ale stejně si nakonec koupila něco jiného, neboť mi mezitím odrostl účes a bodliny by byly asi půlmetrové.) Nyní začneme háčkovat řetízek na první polovině vlákna. Při začínání se nám bude velmi hodit onen neutažený uzel, protože nad ním snadno protáhnete háček, nadhodíte, protáhnete - a máte smyčku. Z téhle smyčky uháčkujte tři řetízková oka. Čtvrté řetízkové oko okorálkujte rokajlem. Jak připevnit při háčkování korálek jistě všechny víte.

Nicméně to pro úplnost a větší nepřehlednost postupu zopakuji.  Nejprve korálek navlečte na vlákno, přisuňte si jej až k smyčce na háčku. Pak nadhoďte až za korálek a pokračujte jako obvykle v řetízku. Na prvním vlákně takto postupně připevníte čtyři korálky. Mezi sousedními korálky budou vždy tři řetízková oka. (Zkráceně řečeno : každé 4. oko okorálkované, celkem čtyři korálky.) Pod posledním korálkem udělejte ještě jedno řetízkové oko. Pak řetízek ukončete. Dobře utáhněte a odstřihněte zbytek vlákna. Teď budeme pracovat na druhém vlákně. Postup bude obdobný. Pouze na začátku uděláme jedno řetízkové oko, pak okorálkované oko a pokračujeme osvědčeným způsobem - tři řetízková oka - korálek atd. Celkem použijeme 6 korálků.

Poté si opět odstřihneme z klubíčka přiměřený kus bavlnky a celý postup opakujeme, jen s drobnými modifikacemi. Na třetím vlákně začneme 2 ř. oky, pak připevníme první korálek - a pak 3 očka - korálek - 3 očka - POZOR změna: jantar - 3 očka - korálek - 3 očka - korálek - 1 očko - konec. Čtvrté vlákno : 3 oka- korálek- 3 oka- korálek - 3 oka- korálek - 3 oka - POZOR jantar- 3 oka korálek - 1 oko - konec. Jak jste si jistě všimly, teď už jsem si nedovolila rozptylovat vaši pozornost nemístným vtipkováním.   Je to opravdu vysoká matematika, srovnatelná s logaritmy, derivacemi a já nevím ještě s jakým potvorstvem. Takže vydržte ještě chvíli. Ustřihněte si poslední kus bavlnky. Zase na něj navlékněte afroháček (ten samý co poprvé a podruhé), udělejte uzel a pusťte se do boje s očky. Páté vlákno : 4 očka - jantar - 3 očka- korálek- 3 očka- korálek- 3 očka - korálek - 1 očko - konec.  A jdeme do finále. Poslední vlákno: 4  oka- korálek- 4 oka- korálek- 4  oka- korálek - 4 oka - korálek -1 oko - konec.
Tak to je konec. Vlastně ne. Ještě musíte obdobným způsobem vytvořit druhou náušnici. Hotovo? Tak to je opravdu konec. Přeji vám, aby se výrobek podařil, dobře slušel a třeba i potěšil někoho jako dárek.

 

Verča27 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama - střapaté náušnice:

Vyrob si sama - střapaté náušnice
Vyrob si sama - střapaté náušnice
Vyrob si sama - střapaté náušnice
Vyrob si sama - střapaté náušnice
Vyrob si sama - střapaté náušnice
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
smekám
Obrázek uživatelky
profil
Já si ani nevšimla, že to oficiálně vyšlo. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mě zvětšit jde, musíš ty dole jak je další fotografie k článku, ty zvětšit jdouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jen mě mrzí, že foto nejde zvětšit
Obrázek uživatelky
profil
Verčo, hned po přečtení první věty mi bylo jasné, kdo je autorem článkuSmajlík. Perfektně napsané s humorem Tobě vlastnímSmajlíkSmajlík a i když v životě nic takového nesplodím, tak jsem se aspoň pobavila. Těším se na další články či návodySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles