Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava exotických motýlů

3. 07. 2016 | Vaše příběhy

Tropický skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě se i letos stal domovem mnoha druhů živých motýlů. Byli přivezeni ještě jako kukly z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou.  A aby jich bylo dost během měsíční výstavy, přivážejí každý týden zhruba tisíc kukel.

Nejdříve pár slov o skleníku Fata Morgana. Nachází se v areálu botanické zahrady v Praze na jižním svahu trojské stráně. Interiér je rozdělen do tří částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Délka skleníku je 130 m, šířka 17 m, výška až 11 m a celková plocha 2190 m čtverečních. Je zde přibližně 5000 druhů rostlin a asi 60 druhů zvířat, hlavně ryby a žáby. Setkáte se zde s rostlinami, které jsou v příslušných oblastech běžné. Úvodní část skleníku je věnována sukulentní vegetaci z tropů a subtropů. Prostřední část je největší a představuje nížinný deštný les vlhkých tropů. Kromě rostlin zde uvidíte i množství tropických ryb, které plavou ve velkých akváriích po obou stranách podél cesty. Poslední část skleníku je nejmenší a přibližuje tropy vysokých hor. Zde se ocitnete v drsné přírodě horských oblastí. Skleník Fata Morgana je otevřen celoročně a koná se zde během roku několik tematických výstav.

výstava exotických motýlůMy jsme navštívili výstavu živých exotických motýlů, která se zde koná každoročně. Motýly najdete v prostřední tropické části skleníku. Mají zde zajištěnou vysokou teplotu a vlhkost vzduchu – pro ně velmi důležité podmínky pro život. Na terase ve vitrínách jsme viděli mnoho kukel. Zde můžete pozorovat líhnutí motýlů. Některé kukly se otevřely a už z nich vykukovala křídla a nakonec poletoval po vitríně motýl. Z těchto vitrín jsou motýli postupně vypouštěni do skleníku. Tam si volně poletují, sají nektar z květů nebo připravený roztok medu na umělých květinách. Živí se také ovocem, hlavně pomeranči a jablky, rozloženými na různých místech ve skleníku. Nejsem znalec motýlů, takže jsem si četla informační tabule během procházky skleníkem. Dozvěděla jsem se zde mnoho informací a zajímavostí ze života různých druhů motýlů, a protože jich tam poletovalo hodně, tak si už nebudu pamatovat jejich jména. Škoda, že nemají i české pojmenování, to by se pamatovalo lépe. Vím pouze, že se tam vyskytovali motýli otakárkovití, babočkovití a martináčovití. Otakárkovití  - to je čeleď velkých barevných motýlů, většina tropičtí, žijí ale na všech kontinentech. Babočkovití – to je nejhojnější čeleď denních motýlů, mají pravidelné složitější kresby na křídlech, jsou celosvětově rozšířeni. Martináčovití -  patří k největším motýlům v České republice, na křídlech mají různobarevné kresby, které slouží ke zmatení nebo odstrašení nepřítele, délka života je velmi krátká. Každý z nás si asi teď vybaví motýlka z každé čeledi. V létě se s nimi setkáváme v poslední době docela často.

výstava exotických motýlůTo ani nevíte, kam se dříve podívat. Jestli koukat po květinách nebo sledovat nálety motýlů. Stalo se, že si motýl na někoho sedl. V tu chvíli se seběhli lidé s fotoaparáty a snažili se zachytit tu krásu zbarvených motýlích křídel. I mně si sedl na ruku, cítila jsem ho i přes svetřík. Přestože je to lehoučký tvoreček, měla jsem pocit, jako by se na mne jeho nožičky přisály. Byl to zvláštní pocit. U běžného motýla, kterého uvidíte každé léto venku, jsem tento pocit neměla. Toho ani necítíte. Asi tito exotičtí motýli mají nožičky jinak uzpůsobeny a hlavně jsou větší, tudíž i těžší.

Výstava byla moc hezká. Ve skleníku jsme byli asi dvě hodiny a pořád jsme objevovali nové a nové motýly. Nelíbilo se mi, že někteří lidé kvůli fotografií brali motýly do rukou a různě s nimi manipulovali. Motýli potom měli poškozená křídla a nemohli už létat. Motýli mají krátký život a někteří lidé jim ho ještě zkracují svojí neuvážeností.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výstava exotických motýlů:

Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
Výstava exotických motýlů
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !