Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vytvořte si dekoraci pro radost i k uctění památky zesnulých

25. 10. 2023 | Vyrob si sama
Podzimní sychravé dny zpravidla vybízejí k jedinému, sednout si někde v teple s hrnkem horkého čaje. Tzv. dušičkové počasí však můžeme využít i kreativně, například pro přípravu dekorace, kterou právě na Dušičky ozdobíme hrob a zavzpomínáme na své blízké. Domácí výroba má mnoho výhod, zabavíte se, vytvoříte dekoraci přesně podle svého vkusu, zpravidla ušetříte, a ještě se svezete na vlně udržitelnosti. Konec konců, když už budete v tvůrčím procesu, nemusí zůstat jen u dekorace, jež uctí památku zesnulých, ale obdobně si můžete připravit podzimní či halloweenskou dekoraci na balkon, dvorek či před hlavní dveře.

Nejprve si promyslete, jakou formu by dekorace měla mít. Dáváte přednost umístění do nádoby, košíku nebo by snad měla jít položit či pověsit? Dalším krokem uděláte něco i pro své zdraví, protože ty nejkrásnější dekorace jsou z přírodnin. Vydejte se tedy na procházku po zahradě, do lesa či parku a zcela jistě najdete krásné komponenty pro své aranžmá. Jen opatrně, žádné drancování, skvěle vám poslouží spadané šišky, žaludy, kůra, suché větvičky, kaštany, skořápky ořechů nebo mech. Když narazíte na šípky či jeřabiny určitě je také zapojte. Jejich červené plody dekoraci projasní. V zahradách zase mnohdy máme břečťan, jehož šlahouny umí krásně dozdobit, cesmínu, případně túje nebo jehličnany, nejlépe jedli. Z domácích zdrojů lze využít dále například makové palice, okrasné dýně a někteří šikovní pěstitelé mají k dispozici i slaměnky.

podzimní dekoraceJednoduché kytice a věnce


Zvolíte-li pouze uvázání kytice na položení či pověšení, pak kromě uvedeného bude vaším největším pomocníkem tavná pistole a vázací drátek. Doma nastříhané nebo zakoupené větve jedle svážeme k sobě a na ně postupně přijdou další přírodniny tak, aby výsledná kytice působila vkusně – líbila se vám. Doladit ji můžete mašličkou z juty nebo provázkem. Velmi podobně vytvoříme i věnec, který lze použít rovněž na položení nebo k ozdobení dveří. V tomto případě doporučujeme zakoupení korpusu na věnec, a to nejlépe slaměný, který je krásný sám o sobě. Sehnat se však dají i takové, které jsou tvořeny například větvičkami. Takovýto korpus postačí omotat lehce břečťanem, klidně totiž může prosvítat a opět buď tavnou pistolí nebo drátkem přidělat další komponenty.


Kreativně a udržitelně


Pustit se můžete i do zdánlivě náročnějších dekorací, k nimž však bude zapotřebí zakoupit pár nezbytností. Máte-li možnost recyklovat starší nádoby, dřevěné bedýnky či starší kusy dřeva, z nichž vytvoříte truhlík, zcela jistě se touto cestou vydejte. Následně dle druhu nádoby použijte kompostovatelnou aranžovací hmotu, seno, slámu, písek či kamínky, zkrátka cokoliv, do čeho půjde následně zapíchávat větvičky, sušené květiny, kukuřice a další součásti aranžmá. Využít lze samozřejmě také zeminu, do níž zasadíme podzimní rostliny. Skvěle však budou vypadat i tehdy, když je ponecháte v květníku, různě naaranžujete do větší nádoby a doplníte dalšími dekoracemi. Pro tyto účely se hodí nejen podzimní květiny jako chryzantémy, ale také různé druhy vřesů, drátovec, hebe, rozchodník, netřesk nebo ozdobná brusinka.


Ze všeho lze něco vytvořit


Máte-li chuť si trochu více vyhrát a vytvořit si dekoraci, která bude celý podzim zdobit vaše venkovní prostory, fantazii se meze nekladou. Zkoušeli jste například vyrobit růže z podzimního listí? Pusťte se do toho, není to nic složitého a můžete z nich vytvářet celé kytice nebo je zakomponovat do různých aranžmá. Obyčejnou svíčku ve skle stačí obložit větvičkami, ovázat jutou a originální dekorace je na světě. Pokud nemáte možnost opatřit si dýni, snadno ji vyrobíte třeba ze starého trička. Kdo naopak dýněmi disponuje, může vydlabanou použít jako stylový květník. Poměrně nenáročnou dekoraci vytvoříte i z polínka dřeva, velmi vděčným materiálem jsou šišky všech druhů a velikostí. Než se tedy rozběhnete do obchodu, rozhlédněte se nejprve kolem sebe a zcela jistě objevíte nemálo věcí, z nichž jednoduše vytvoříte krásné a originální dekorace. Zapojit navíc můžete i děti, které kreativním tvořením na chvíli zabavíte.


Zdroj, foto: Heureka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já si také dělám podzimní výzdobuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles