Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Význam efektivního využívání volného času dětí

22. 11. 2012 | Výchova
Problematika volného času je jednou z diskutovanějších otázek. Přesto se  často potkáváme s podceňováním významu volného času a rekreačních aktivit. Volný čas je čas na relaxaci, regeneraci organismu a jeho fyzických a psychických schopnosti, odpočinout si po dokončení všech závazků, které vyplývají ze sociálních rolí každé lidské bytosti. Volný čas je pro odpočinek, rekreaci, zábavu, znamená prostor pro sociální kontakty, pro vlastní potřeby a  zájmy.

Volný čas je podle sociologických kritérií považován za dobu, v níž jedinec na základě jeho postojů, zájmů a potřeb dělá sebou vybrané aktivity. Je to část volné doby, neformální, pro naplnění jednotlivých fyziologických a sociálních potřeb. V žádném dalším období není individuální přizpůsobení se zájmu s tak širokou škálou aktivit než během dětství a dospívání. 
V oblasti volného času musí být rozhodnuto o vývoji mladého člověka, naplnění jeho talentu, potřeb a zájmů.
Význam efektivního využívání volného časuSoučasný rozvoj a naplnění volnočasových aktivit dětí a mládeže není velmi pozitivní. Z práce vím, že se prohlubuje  pasivita a konzumnost rekreačních aktivit. Obyčejně je to počítač, dívání se na televizi, poslech hudby, čtení časopisů, setkání s přáteli a nicnedělání. Děti a mládež mají stále větší sklon k návštěvě restaurací a kaváren, diskoték, ubývá  aktivních sportovních aktivit, sportu a neformálního vzdělávání. Kultura a sport zkomercionalizovali, informační revoluce probíhá s příchodem informačních technologií. Děti často postrádají schopnost kriticky zhodnotit rozlišující média, přístup, kvalitu toho, co nabízejí, zejména v souladu se svým vlastním osobnostním rozvojem. Myslím si, že nejen rodiče, ale i společnost by se měla zajímat o to, jak děti tráví svůj volný čas. Na prvním místě v efektivním využití volného času pro děti a mládež je rodina. Návrhy bereme od svých rodičů, naučit se žít v určitým způsobem, chování napodobujeme podle jejich životního stylu. Mnoho dětí prožívá svůj volný čas venku na ulici bez jiné kontroly, bez zájmu. V období dospívání se stávají jen důležitým vzdělávacím faktorem skupiny vrstevníků. Do značné míry ovlivňují volný čas u nezletilých dětí. Tyto skupiny buď neexistují, nebo vznikají spontánně a jsou nositeli určité subkultury nebo kontra kultury. Některé z těchto skupin představují riziko spojené s jevy sociální patologie.

Na preventivní význam volného času jsme nezapomněli. Volný čas má totiž skutečně důležitou roli v prevenci sociální patologie. Proto je nutné, aby naše děti navštěvovaly zařízení pro výchovu mimo vyučování (sportovní kluby, umělecké kluby, kroužky...), protože většina výrazů deviantního chování mládeže se provádí ve volném čase ve skupině vrstevníků. Vytvoření dostatečné možnosti volnočasových aktivit, pěstování správného postoje k volnému času jako významné individuální a společenské hodnoty, zapojení dětí a mládeže do aktivit a pravidelný úrok je základním předpokladem, aby se zabránilo toxikománii, zločinu a dalším nežádoucím jevům.

Proto chci připomenout nám rodičům, že nalezení správné cesty jak trávit volný čas, je pro nás i dítě  cestou k ochraně proti sociálně nežádoucím jevům. Děti se musí naučit, že smysluplné využití volného času znamená učit se zdravému způsobu života, který je předpokladem pro prevenci toho nesprávného. To je nepochybně věc dlouhodobé akce, zejména na prevenci, rodiny, školy a pro všechny, kdo jsou v oblasti volnočasových aktivit dětí a mládeže zapojeni.

Petka76 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Význam efektivního využívání volného času dětí:

Význam efektivního využívání volného času dětí
Význam efektivního využívání volného času dětí
Význam efektivního využívání volného času dětí
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !