Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyznejte se v šumivých vínech. Na oslavy jsou jako dělaná!

11. 09. 2021 | Zajímavosti
Co by to bylo za oslavu bez vychlazené skleničky sektu? Oslavu bez přípitku lahodným šumivým vínem si neumí nikdo z ná ani představit. Jistě nám dáte za pravdu, že by nebylo úplně ono. Jak ale ze široké nabídky vybrat to nejvhodnější víno plné bublinek? Jsou všechny bublinky stejné? Asi správně tušíte, že nejsou. Záleží vždy na tom, jaká metoda byla při výrobě šumivého vína použita.

Champagne


Takzvaná „tradiční“ nebo také „Champagne“ metoda výroby je nejjemnější. Hlavní trik je v tom, že druhotné kvašení probíhá přímo v lahvi. Kvasinky zůstávají v kontaktu s vínem dlouho, alespoň 15 měsíců. Bublinky jsou pak jemnější a charakter vína komplexnější.

Touto metodou se smí vyrábět pouze pravé šampaňské, tedy víno z oblasti francouzské oblasti Champagne. Nejčastějšími odrůdami, ze kterých se vyrábí, jsou Chardonnay a Meunier.
Budete-li Champagne opravdu kupovat a záleží vám především na jeho kvalitě, volte víno od menších vinařů, tzv. growers Champagne.

šumivá vínaCava a Crémant


Že je pravé šampaňské nad vaše finanční možnosti? Nezoufejte. Španělská Cava i francouzský Crémant se vyrábí podobnou metodou jako Champagne, ovšem jejich cena je výrazně nižší. Jsou tedy adekvátní náhradou pravého šampaňského – polosuchá či suchá, lehce pitelná, lahodná vína. Ostudu si vedle Champagne rozhodně nenadělají.


Prosecco


Polosuché Prosecco s jemným zbytkovým cukrem je ideální volba pro ty, kteří holdují spíše ovocnému stylu bublinek. Díky své jednoduchosti a svěžesti si toto italské šumivé víno získalo oblíbence po celém světě.

Spumante Prosecco bude šumivé a Frizzante Prosecco zase pro změnu perlivé. Které z nich vznikne, bude záležet na tlaku v lahvi při jeho výrobě. Při nákupu však poznáte rozdíl už podle uzávěru. Zatímco Frizzante bývá často uzavíráno šroubovým uzávěrem, Spumante bude mít naopak korek. O třídu vyšší kvalitu dostanete, když zvolíte Prosecco DOCG Valdobbiadene.


Tak které z nich zvolíte pro popíjení na nejbližší oslavě či veřírku ?



Autor: Vladimír Vaněk



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !