MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyzrajte na podvodníky s penězi - vzdělávejte se v každém věku

26. 10. 2012 | Finance
V dnešní době je stále obtížnější spravovat vlastní finance. Pokud si nemůžete dovolit poradce, ale přesto chcete peníze na účtu zúročit, musíte se umět orientovat na finančním trhu.

Nezávislý průzkum agentury Médea Research uvádí, že služby expertů nebo makléřů využívá jen 37 % Čechů, kteří investují. Džungle peněz nicméně skrývá řadu nástrah, včetně rizika špatných vkladů.
Mezi nejohroženější skupinu obyvatel patří jednoznačně senioři, kteří při jednání s různými „obchodníky“ doplácí na svoji důvěřivost. Nechají se snadno přesvědčit, že daná nabídka je pro ně nejvýhodnější a zaručeně na ní ušetří. Klasickým příkladem bývají hromadné předváděčky zboží spojené s obědem, kde důchodci pod nátlakem často nakoupí předražené a nekvalitní produkty.

vzděláváníJak se mohou senioři bránit?


Základem úspěchu je finanční gramotnost.

Pokud starší lidé zjistí, jak svět financí doopravdy funguje, žádní podvodníci už si na ně nepřijdou. Zkusit mohou nejrůznější kurzy a semináře.

„Existují univerzity třetího věku, které jsou určeny právě starším lidem. Studium je na nich přizpůsobeno potřebám seniorů,“ vysvětluje Radomír Mervart z Bankovního institutu vysoké školy. „Přednášky obsahují příklady z praxe a jsou vedeny odlehčenou formou,“ doplňuje Mervart. Senioři se v kurzech dozvědí, jak efektivně jednat s bankami i dalšími finančními institucemi, poznají dostupné produkty a služby na trhu, zjistí jejich výhody a rizika.

Několik tipů, jak nenaletět podvodníkům:

Nejen pro seniory přitom platí několik základních pravidel, která bychom měli dodržovat, abychom nenaletěli podvodníkům.

  • Čtěte poznámky pod čarou.
  • Vždy si řádně prostudujte text pod čarou, případně různé dodatky ke smlouvám. Bývají napsány malým písmem, takže hrozí, že je snadno přehlédnete. Nenechte se odradit délkou textu; raději si pro čtení sáhodlouhých dodatků vyšetřete jeden večer, než abyste později litovali, že jste nedošli až do konce.
  • Podepisujete s rozmyslem.
  • Nenechte se nikým natlačit do okamžitého podpisu smlouvy. Jestliže vás někdo osloví na ulici s žádostí o uzavření kontraktu, požádejte o lhůtu na rozmyšlenou, nebo rovnou odmítněte. Smlouvu musíte nastudovat ve známém a klidném prostředí, jinak snadno přehlédnete důležitá fakta. Na vysvětlování prodejců moc nedejte – prezentují většinou jen ty skutečnosti, které jsou pro ně výhodné a znějí pozitivně.
  • Poraďte se.
  • Pokud smlouvě nerozumíte, nestyďte se říct si o radu. Žádný učený z nebe nespadl, nesrovnalosti proto raději zkonzultujte s odborníkem.
  • Nerozhodujte se ukvapeně.
  • Nenechte se zlákat první nabídkou, na kterou narazíte. Porovnávejte všechny dostupné možnosti. Ukvapené rozhodování by se vám nemuselo vyplatit, protože nejatraktivnější produkt nemusí být nutně tím nejvýhodnějším.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
podvodníci jsou tak fikaní,že přemluví hlavně staré babičky i dědečky stejně.
Obrázek uživatelky
profil
Jen pravdivé povídání.
Obrázek uživatelky
profil
člověk musí zvážit,než něco podepíšeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
finance jsou důležitéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles