MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínání na babičku

16. 06. 2013 | Vaše příběhy
To je ale mládež! To za našich časů nebývalo! Kolikrát si už každý z nás takto povzdechl. Ale je to opravdu tak? Byli jsme my, naši rodiče, nebo prarodiče lepší? Moje babička pocházela ze čtyř dětí. Nejstarší byla Marie, pak Helena (moje babička) a Anči - byly jako dvojčata, i když byl mezi nimi rok, a nejmladší Pepíček.

Babička a její sourozenci nevyrůstali zrovna v chudých poměrech. Jejich tatínek byl v Plzni vrchní oficiál na dráze, maminku nazývali milostivá paní vrchní oficiálová a znalo je celé město. Každou neděli ráno tatínek dětem dával kapesné. Marie byla opravdu hodná a zbožná dívka, zatímco ona si šla za peníze koupit svatý obrázek, Helenka s Anynkou obešly pár cukráren a bylo po kapesném. Ale věděly si rady, chodily trhat a prodávat heřmánek. Ten nejlepší rostl na stráni za tratí. Bylo přísně zakázáno kvůli bezpečnosti za trať chodit. Nikdo  se opravdu zákaz neopovažoval porušit až na dvě výjimky - dcerušky pana vrchního oficiála. Chodily tam často a nikdo je nikdy nechytil, i když je hlídači často honili, byly rychlé jako blesk.

vzpomínání na babičkuJako slečny rády tancovaly a také velmi dobře bruslily. Tomuto umění chtěly naučit i nejstarší Marii. Ta se ale styděla jít na stadion, a tak ji večer, když byla tma, vzaly do jedné zapadlé ulice, kde byla velká zamrzlá louže, tam ji tahaly po ledě sem a tam ve snaze naučit ji bruslit. Pak se ale na rohu objevil policajt, Helenka s Anynkou nechaly Marii stát na zamrzlé louži a utekly domů. Marie stála jako tvrdé y, ani se nepohnula, ještěže se tenkrát nosily tak dlouhé sukně, že nebylo brusle vidět. Četník jen udiveně zíral na starší slečnu, jak stojí uprostřed ulice, ale jen pozdravil a odešel. Marii pak trvalo skoro hodinu, než se na bruslích dostala domů.

Nejmladší Pepíček byl také velmi čiperný hošík. Vždy v neděli navečer si ho poslal tatíček pro džbánek točeného, jak jinak než plzeňského piva do nedaleké hospody. Tam se okolo ochomýtaly i děvy nevalné pověsti, tzv. povětrné. Malého blonďáčka si velmi oblíbily. Pokaždé ho požádaly, aby jim zazpíval.  A tak si Pepíček v hospodě vylezl na židli a spustil nějakou pěknou písničku, kterou zřejmě zaslechl v hostinci nebo od flašinetáře. Do školního repertoáru rozhodně nepatřila. Za zpěv byl obdarován preclíčkem, limonádou, cukrovou štangličkou nebo mejdlíčkem, mnohdy se i nějaká korunka dostala do jeho kapsičky.
Pan vrchní oficiál o hudební produkci svého synátora netušil, pouze se divil, kde je Pepíček s pivečkem tak dlouho.

Takže jak je vidět, ani dítka z dávných časů a z dobré rodiny nebyla vždy vzorná. Ale moje babička i její sourozenci vyrostli v dobré a pracovité lidi, vychovali své děti a pomáhali i s vnoučaty.Často na babičku Helenu vzpomínám, letos by jí bylo 100 let.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínání na babičku:

Vzpomínání na babičku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok.
Deti vždy boli, sú, aj budú veľkí výmyselníci a nechovali sa vždy vzorne.
Len ich "huncúctva" sa menia a, bohužiaľ mám dojem, že k horšiemu. Ale našťastie nie všetka mládež je zlá.
Obrázek uživatelky
profil
pekny clanok,a mate pravdu,kazda generacia je ina,ale babicka mi tiez velmi chyba,jej zivotne mudrostiSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem to četla, ale komentář nenapsala, tak až teď.
Moc pěkné.A moc hezky napsané.SmajlíkSmajlík Ano, dítka z dávných časů nebyla vždy vzorná, ale přesto, do dnešních mívají daleko.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Marti...to bylo tak kráááásný čteníSmajlíkSmajlíkSmajlík
Děkuji!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles