Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič

13. 01. 2022 | Výchova
„Čistý zub se nekazí,“
říká MUDr. Pavel Smažík, majitel české společnosti HERBAI, která vyrábí bylinné přípravky HERBADENT pro péči o ústa celé rodiny a Správné zubní kartáčky. Ze své pozice zubního lékaře se doktor Smažík věnuje šíření osvěty správných návyků zubní hygieny u dětí i dospělých.

Omezte příjem cukrů


Prevence zubních kazů u dětí začíná jednou základní věcí: omezení pokrmů a nápojů, ve kterých se vyskytují cukry. Ty jsou živnou půdou pro bakterie, které svým působením zapříčiňují vznik zubního kazu.  Omezte proto u dětí sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo a další pochutiny, které cukry obsahují.
bylinné pasty Herbadent

Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič


Druhou důležitou prevencí kazů zoubků je jejich vyčištění. To u nejmenších batolat probíhá setřením plaku ze zoubků. To může být děťátku nepříjemné, ale lze z toho udělat hru, důležité je co nejdříve vytvořit návyk, že zuby se prostě čistí. Dnes existují např. prstové kartáčky, které naučí děťátko, že mu na zuby saháme, a pak se lépe učí vlastní čištění zubů v pozdějším věku.
Do druhého roku věku přichází chvíle, kdy by se měl začít používat zubní kartáček. Můžeme děťátko nechat si s ním v ústech hrát, ale to není čištění. Malé dítě nemůže mít schopnost si správně vyčistit zuby.

Za správné odstranění plaku na dětských zubech jsme odpovědní my, rodiče, a to až do věku asi 10 let dítěte. Do té doby není reálné očekávat, že dítě bude dostatečně schopné, aby si vyčistilo zuby kvalitně. Postupně s věkem dítěte se čištění mění na dočišťování, a to na „pouhou“ kontrolu, ale každý rodič by měl při čistění zubů dítěte být přítomen a zuby mu případně dočišťovat. Není to zatím zcela běžná praxe, ale stále více rodičů se dočišťování věnuje. Stejně tak stále více rodičů používá pro sebe i pro děti mezizubní kartáčky.

Nezapomeňte zvolit správný zubní kartáček s menší hlavou, díky kterému se dostanete na všechna potřebná místa. Kartáček by zároveň měl mít ultra-jemná vlákna, aby efektivně čistil zoubky a zároveň nedráždil citlivou dětskou dáseň.
kartáčky pro nejmenší Herbadent

Bubliny zuby nečistí


Zubní pasta je příjemným doplňkem čištění. Někteří rodiče kupují dětem pasty ochucené, oslazené, aby jim chutnaly a používaly je. Stejně tak kupují pasty s pěnidly v přesvědčení, že pokud pasta začala pěnit, zoubky jsou čisté. Oboje je daleko od vhodné praxe. Raději zvolte variantu čistit zoubky bez pasty, pokud dítěti nechutná, a pomalu jej na ni zvykejte, než abyste volili pastu s umělou příchutí. To samé platí o pěnidlech – je dobré se naučit, že zubní plak se odstraní díky trpělivosti, ne díky tomu, že se mi v ústech vytvoří bubliny – jakkoli je to zábavné.
Často se řeší obsah fluoridu v pastách, ale vězte, že pokud vaše dítě nespořádá celou tubu pasty jako pochoutku, tak mu množství fluoridu z dětské pasty nemůže při objemu pasty velikosti hrášku jakkoli ublížit. Může ale pomoci. Ionty fluoru dokážou proniknout do povrchu skloviny a zpevní ji. Odolná sklovina je lépe chráněna před působením kyselin, které způsobují zubní kaz. V dětských pastách je množství fluoridu navíc sníženo na zhruba polovinu dávky oproti pastě pro dospělé.

Proč se starat o mléčné zuby, když stejně vypadnou?


Kolik z nás má plomby na prvních stoličkách? Většina, protože to je první stálý zub smíšeného chrupu, který se vyklube, a často je hned nakažen, infikován, zkaženými mléčnými zuby. Ano, zubní kaz je infekční onemocnění. Takže věnujte péči již mléčným zoubkům. Nejen že se tak vyhnete problémům i s druhými zuby, ale hlavně včas naučíte dítě správným návykům péče o chrup.

Využijte služeb odborníkaPrevence přírodou


Pro výuku správného čištění doporučujeme využít služeb zubního lékaře nebo dentální hygieny. Při ní se dozvíte od kvalifikovaného personálu správné postupy péče o zuby. Někteří z hygienistů se specializují na děti a nechají je na křesle vyhrát s nástroji, ukážou jim na modelech zvířátek zoubky a jak je čistit a naučí děti hrou správnému přístupu. Věřte, že takto strávená hodina bude pro vás i potomka výhodnou investicí.
        


-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič:

Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
Za čištění zoubků dítěte je odpovědný rodič
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !