Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za co je zodpovědný spánek? Zajistěte si zdravý spánek

10. 10. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Za co je zodpovědný spánek? Pečujte o své zdravíProč trávíme velkou část života se zavřenýma očima a nevnímáme svět kolem sebe? Aby tělo mohlo správně fungovat, rozvíjet se a plnit své naprogramované funkce, potřebuje spánek a regeneraci.

Spánek je pro tělo nezbytný, aby si odpočinulo a "opravilo se". Během hlubokého spánku mozek vylučuje růstový hormon, který je zodpovědný za syntézu a regeneraci svalových bílkovin a podporuje růst tkání a kostí. Během spánku jsou hormony, které řídí mnoho tělesných procesů, neustále aktivní a usilovně pracují na obnově vašeho těla.

Spánek je potřebný nejen pro tělesnou obnovu a omlazení, ale podporuje také paměťové procesy a mnoho dalších duševních funkcí. Navíc existují důkazy o tom, že nedostatečný spánek a nedostatečná regenerace mohou být spojeny s rizikem mnoha zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění, mrtvice, cukrovky 2. typu a obezity.

spánekStres


Nespavost a poruchy spánku souvisejí s emocemi. Hlavními příčinami nespavosti jsou osobní problémy, práce, životní neúspěchy, finanční problémy, deprese a úzkost. Stres ovlivňuje náš spánek, ale poruchy spánku mohou stres v našem životě ještě umocnit tím, že jsme unavenější a podrážděnější.



Kolik spánku potřebuji?


Velká část populace trpí nespavostí nebo má velmi lehký spánek - tzv. "bdělý stav". Jak víte, množství spánku závisí na věku. Děti potřebují podstatně více spánku než dospělí, protože jejich buňky se rychleji dělí a potřebují více času na regeneraci a obnovu.

    • Novorozenci do 3 měsíců 14-17 hodin denně.
    • Kojenci 4-11 měsíců) 12-15 hodin denně.
    • Malé děti (1-2 roky): 11-14 hodin denně.
    • Předškoláci (3-5 let): 10-13 hodin denně.
    • Děti školního věku (6-13 let): 9-11 hodin denně.
    • Teenageři (14-17 let): 8-10 hodin denně.
    • Mladší dospělí (18-25 let): 7-9 hodin denně.
    • Dospělí (26-64 let): 7-9 hodin denně.
    • Starší dospělí (65+): 7-8 hodin denně


Při pohledu na výše uvedený seznam byste si mohli myslet, že čím více spánku, tím lépe, ale nemusí to tak být. Spánek 7-9 hodin denně je spojen s nižším rizikem zdravotních problémů než spánek kratší než 6 hodin denně. Překročení desetihodinové doby spánku může naopak vést k bolestem hlavy a špatnému zdravotnímu stavu. Proto se nevyplatí spát nadměrně.


Doplňky stravy pro dobrý spánek


Melatonin


Jedná se o hormon, který je zodpovědný za náš spánek. Vyrábí se v mozku v malé žláze zvané epifýza. Reguluje hladinu melatoninu v krvi, dává tělu signály únavy a určuje čas pro hluboký spánek. Melatonin je silný antioxidant. Zklidňuje tělo a uklidňuje ho.

Hořčík


Hořčík hraje v našem těle důležitou roli a velmi často jsme ohroženi jeho nedostatkem. Pomáhá udržovat normální funkce nervového systému a svalů. Podporuje imunitní systém, normalizuje krevní tlak a napomáhá regeneraci.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !