Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zákaly sklivce

19. 09. 2011 | Nemoci
Sklivec je rosolovitá průhledná hmota, která vyplňuje 2/3 vnitřního prostoru oční koule a je za čočkou. Je spoluodpovědný za zachování formy oka. Mezi zákaly sklivce můžeme zařadit např. sklivcové zákaly věkem podmíněné, ablace neboli odchlípení zadní plochy sklivce, krvácení do sklivce (nejčastěji u diabetiků a uzávěrů cév sítnice), zkalení sklivce zánětlivého původu (infekční i neinfekční), některá dědičná onemocnění a zákaly po úrazech oka.

Věkem podmíněné změny sklivce - s postupujícím věkem sklivec pozvolna zkapalňuje. Zkapalnění více než poloviny objemu sklivce bylo nalezeno u 25% jedinců ve věku 40-50 let, u 80 % jedinců starších 50 let. Pacienti si uvědomují tzv. létající mušky před okem. Nemocní je vidí před okem a vnímají zejména při pohledu na bílé plochy. Nesignalizují žádné závažné onemocnění oka, není třeba je léčit.

Ablace zadní plochy sklivce postihuje převážně 70 % populace starších 70 let. Vzniká často akutně a projevuje se typickými plovoucími zákaly. Jsou vnímány jako vlasy a mušky při pohybech oka. U 50 %  pacientů provázejí zákaly blesky. Příčinou je dráždění sítnice tahem či nárazy odloučeného sklivce při pohybech oka. U 15 % nemocných se komplikuje krvácením. Vždy je důležité vyšetření očním specialistou a vyloučit trhlinu či odchlípení sítnice. Pokud je sítnice v pořádku, léčba není nutná.        

Krvácení do sklivce je častěji onemocnění u diabetiků a po tupých a pronikajících poraněních oka, vzácně u celkových chorob. Projevuje se dle velikosti krvácení plovoucími zákaly až hustou mlhou před okem, někdy až praktickou slepotou. Léčba je vždy dle základního onemocnění a stavu sítnice. U větších výronů je na místě chirurgické řešení.

Obecné příznaky
 Buď nezpůsobují žádné obtíže, nebo se projevují létajícími muškami (nemocní je vidí před okem a vnímají zejména při pohledu na bílé plochy a při pohybu oka) nebo v podobě vlasů před okem či plovoucích zákalků, mohou se objevit blesky před okem, snížení zrakové ostrosti až úplná slepota. Při odchlípení sítnice se může projevit zpočátku jako padající saze před okem, poté opona před okem, která nezmizí. Při těchto obtížích je nutné neprodleně vyšetření očním specialistou.

Diagnostika
 Důležité je vyšetření očním specialistou, především pokud se příznaky objevují náhle  - důležitá je anamnéza, vyšetření zrakové ostrosti, vyšetření na štěrbinové lampě a především vyšetření očního pozadí k vyloučení trhlin či odchlípení sítnice. Další speciální vyšetření je dle nálezu.

Terapie
Léčba je podle základního onemocnění. Pokud je sítnice v pořádku, terapie není nutná.  Je nutné pacienta poučit, že v případě věkem podmíněných změn nejde o závažné onemocnění - létající mušky či zákaly však nezmizí. Při velkých výronech krve ve sklivci nebo při odchlípení sítnice je stav vážnější - na místě je chirurgická léčba.



Chytra - čtenářka
ChytráŽena.cz
                      



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !