Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakázkové krejčovství

3. 04. 2021 | Vaše příběhy

Má babička, ač byla kuchařkou a uměla dobře péct, vařit, dusit, smažit i připravovat studenou kuchyni, uměla také dobře šít. Ona toho uměla obecně mnoho. Pletla, háčkovala, vyšívala…zdálo se, že nic jí nebylo cizí a ve všem se vyzná. Inu, babička, ty už to tak mají.


V té době bylo ve městě jediné zakázkové krejčovství. V něm ale lidé nebyli spokojeni se službami. Jeho majitel byl drahý a svou práci odváděl ledabyle. „Mně dokonce řekl, že to je má vina, že mám prý každou ruku jinak dlouhou,“ stěžovala si babičce jednou její sousedka, když jí krejčí ušil halenku, na které měla každý rukáv jinak dlouhý.

„No podívejte se! Copak můžu takto mezi lidi?“

„Nechejte to tady, já vám to opravím,“ řekla babička. Jak řekla, tak také učinila.

Brzy se pověst o babiččině šikovnosti roznesla po městě. Lidé přicházeli a žádali ji, aby jim ušila pro ně, pro jejich známé či pro děti. Dokonce si u babičky nechala ušít svatební šaty i nastávající nevěsta. Se vším si babička dokázala vědět rady.

Navíc byla babička měkkosrdcatá, nikoho nedokázala odmítnout. A tak místo večerů strávených odpočinkem po práci usedala každý večer k šicímu stroji. Pod jejíma šikovnýma rukama vznikaly poklady, za které by se nemusel stydět leckterý módní návrhář. Babičku a její práci znalo brzy celé město. V zakázkovém krejčovství ve městě zatím bylo prázdno. Marně si krejčík lámal hlavu, proč jeho živnost zeje prázdnotou.

Dokonce snížil své ceny. Těm babiččiným se ale přesto nevyrovnal. A přece si babička nějakou tu korunku vydělala. Z nich pak těšila nás, vnoučata. Vždy pro nás měla něco sladkého na zub, nebo penízky na houpačky a kolotoče. Byla to má milovaná šikovná a podnikavá babička.

Zakázkové krejčovství ve městě nakonec zkrachovalo. Lidem ho ale nebylo líto. Měli svou švadlenu, krejčovou, přešívačku, módní návrhářku a designérku v jedné osobě v jednom malém domečku se zahrádkou, v mojí babičce.

 Přestože má babička dávno není mezi živými, mám ve svém šatníku ještě několik kousků, které ona sama šila. S láskou vytvářela střihy, s láskou šila a s láskou učila své dovednosti jiné. Některé z jejích modelů vstoupily dnes opět do módy a věřte, že dnešní paničky by za ně člověku utrhaly ruce.


pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zakázkové krejčovství:

Zakázkové krejčovství
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Babička byla všeumělec..to je krásný článečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsáno. Máš pěknou vzpomínku na babičku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem také takovou babičku. Svatební šaty mi také šila. Sice to byly šaty jednodušší, ale byly hezké.
Obrázek uživatelky
profil
Krásná vzpomínka na vzácného člověka Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles