Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Ploskovice

17. 07. 2015 | Česká republika

Koncem května letošního roku jsme si s Klubem seniorů udělali výlet na zámek Ploskovice u Litoměřic. Přijeli jsme od Prahy, projeli Litoměřicemi, minuli výstaviště Zahrada Čech a asi po sedmi kilometrech dojeli k zámeckému parku.

Pravděpodobně na místě dnešního západního bočního pavilónu bylo koncem dvanáctého století postaveno opevněné sídlo – komenda. Někdy kolem r.1545-1575 byla komenda přestavěna na renesanční zámek. Podrobnosti se však nedochovaly. Během několika staletí se na zámku vystřídala spousta majitelů. Roku 1689, po smrti svého otce, získala kromě jiných statků také zámek PloskoviceAnna Marie Františka,  princezna Sasko-Lauenburská.  Jako osmnáctiletá se poprvé provdala za Filipa Viléma Augusta z Neuburgu.  Jejich manželství bylo šťastné, ale po třech letech manžel umírá.

Na naléhání svého švagra, císaře Leopolda I. se Anna Marie Františka znovu provdala. Tentokrát za Gastona Toskánského. Toto manželství šťastné nebylo. Vévoda byl neklidné povahy, toulal se po Evropě  a po několika letech se od své manželky odstěhoval do Florencie. Tehdy se Anna Marie Františka Toskánská rozhodla vybudovat v Ploskovicích nový, přepychový zámek, který by se vyrovnal současným stavbám zahraniční šlechty.

Zámek PloskoviceV přízemních prostorách nechala vybudovat umělé vodní jeskyně tzv. grotty, kam se panstvo uchylovalo za horkých letních dnů k osvěžení. Stropy i stěny v grottech byly pokryty malbami představujícími zříceniny antických staveb nebo čtveřicemi figur představujících čtvero ročních období. Uměle vytvořené kašny představovaly výjevy z řecké mytologie a byly osazeny chrliči vody. Celá stavba zámku byla velice nákladná a aby Anna Marie Františka utajila její finanční náročnost před manželem, spálila prý veškeré účty a doklady. Není tudíž známa ani osoba architekta. Všechno ale nasvědčuje tomu, že oním architektem byl Kilián Ignác Dientzenhofer.

V polovině 19. století získal zámek rakouský císař Ferdinand I. Habsburský, neboli poslední český korunovaný král Ferdinand V. Zámek Ploskovice byl poměrně malý a tehdy uvnitř dost zchátralý. Bylo nutno ho rozšířit a zrenovovat. Zámek byl zvýšen o jedno patro, byl přistavěn jeden pavilón a opraveny arkádové galerie. Malířské práce byly svěřeny vynikajícímu malíři Josefu Navrátilovi, sochařské a štukatérské práce prováděli Václav Levý, Josef Effenberger a Josef Svoboda.

V roce 1878 převzal zámek Ploskovice synovec Ferdinanda V., císař František Josef I.

Po druhé světové válce v r.1945 získal Ploskovice stát a všechny objekty pak užíval státní statek. Východní pavilón sloužil škole a slouží jí dodnes. Od roku 1952 převzala zámek se zahradou a parkem státní památková péče.

Při naší návštěvě jsme byli velice mile překvapeni nádherou jednotlivých místností zámku. Navrátilova výmalba stropů je opravdovým skvostem. Stěny z velké části pokrývají tapety. Dosud jsem nikde neviděla tak zajímavě řešené garnýže nad okny jako jsou zde. Byly vyrobeny ze dřeva, jsou vyřezávané a zlatě malované. Jednotlivé místnosti až na jídelnu jsou většinou poměrně malé, obsahují sbírky nábytku, obrazů, linorytů, skla, vídeňského a míšeňského porcelánu. Procházeli jsme komnatami císaře i císařovny, přepychovou jídelnou a ve všech místnostech byly osazeny nádherné, většinou křišťálové lustry. V jedné místnosti mě zaujal lustr z alabastru. Po hodinové prohlídce zámku jsme ještě v doprovodu průvodce navštívili grotty. Nakonec jsme se prošli rozlehlým 8hektarovým parkem, který je velice vkusně upravený a udržovaný. Viděli jsme vyhlídkový pavilón, kašny, vodotrysky, rybník. Obdivovali jsme mohutné stromy, které na nás dýchly dávnými dobami, kdy se v parku projížděla na koni Anna Marie Františka Toskánská. Na záhonech kvetly první růže, pozorovali jsme pyšné pávy, kteří svým křikem a natřásáním peří lákali samičky k milostným hrátkám. Občas nám přes cestu přeběhla veverka a ve větvích poletovala spousta ptáčků. Ani se nám nechtělo z nádherného parku odejít.

Státní zámek Ploskovice je velice  často vyhledáván nejen českými, ale i zahraničními filmaři.

Byly zde natáčeny například pohádky: Princ a Večernice

                                                               Jak si zasloužit princeznu

                                                               Jezerní královna

                                                                Čertova nevěsta

                                                                Duch nad zlato.

Kromě pohádek se zde natáčely české filmy a seriály, zahraniční filmy a seriály, videoklipy a jiné.

Po zajímavé prohlídce zámeckého areálu jsme zajeli ještě do Litoměřic, kde jsme vystoupali po 153 schodech na vyhlídkovou věž Kalich, která je umístěna  na litoměřické radnici v Domě pod bání. Z věže je krásný výhled na Litoměřice i jejich okolí. Dnes je v tomto domě městský úřad a infocentrum.

Zde také končil náš výlet. Všichni jeho účastníci byli nadmíru spokojeni.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Ploskovice:

Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
Zámek Ploskovice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, moc dobře nepsaný článek.Smajlík
Fotky jsou taky krásné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné čtení i fotečkySmajlíkDíky
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, moc hezky jsi článek napsala a díky tobě, jsem měla možnost zámek prohlédnout a něco dozvědět.Máš i hezké fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný zámek i krásné povídání. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výlet a pěkně napsaný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles