Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zastavte virózu na počátku

27. 01. 2024 | Nemoci
Jak docílit, aby se onemocnění dýchacích cest dále nerozvinulo?

Zima už je v plném proudu a sezóna nepříjemných onemocnění s ní. Virózy a onemocnění dýchacích cest jsou věčným a stále aktuálním tématem. Do toho připočítejme obavy z nedostatku některých léků či diskuse o neblahém vlivu chemie na lidský organimus. Jak ale zastavit třeba nastupující zánět průdušek?


Něco na mě leze...


Určitě ten stav důvěrně znáte. Není vám vysloveně špatně, ale není vám ani dobře. Začíná to častějším popotahováním, nenápadným škrábáním v krku, blížící se rýmu okamžitě je „vidět na očích“. Na tyto varovné signály existuje jediná odpověď: minimálně třídenní klid na lůžku, hodně tekutin a správné podpůrné prostředky, které imunitě pomohou s infekcí bojovat. Na začátku celé obranné reakce je útok virů nebo bakterií, které se dovnitř lidského těla dostanou jednoduše, například dýchacími cestami.

zastavte virozu na počátkuJako první se v těle po takovém napadení aktivuje tzv. nespecifická imunita. Reakce je opravdu rychlá – organismus se vetřelce dokáže zbavit během několika desítek minut. Na drtivou většinu virů to však nestačí a naše tělo musí použít zbraně silnějšího kalibru – tzv. specifickou imunitní reakci, která trvá několik dní a imunitní systém musí být řádně zaktivován. Právě v této fázi je třeba účinně zakročit, „zabojovat“ co nejvíce už při prvních příznacích a nedat tím případnému onemocnění žádnou šanci. K tomu jsou vhodné některé rostlinné léky, které seženete v lékárně i bez lékařského předpisu. Přípravek rostlinného původu má tu výhodu, že nezatěžuje organismus a na rozdíl od mnoha syntetických léků je výskyt nežádoucích účinků minimální.

Viry v přesile nad bakteriemi


Infekce horních cest dýchacích jsou až v 90 % případů způsobeny respiračními viry. Pouze zbývajících 10 % tvoří bakteriální infekce, které je nutno léčit antibiotiky. Odborníci říkají jasně – nadměrné užívání antibiotik snižuje imunitu organismu a může způsobit vznik rezistence. To znamená, že pokud pacient skutečně vážně onemocní bakteriální infekci, může se snadno stát, že budou neúčinné. Antibiotika se předepisují příliš často a mnohdy zbytečně. Nejsou za každou cenou správnou volbou, zejména v případech, pokud jde o virové onemocnění, které lze podchytit včas, již při prvních příznacích.


Léčba fytoterapií


Alternativou v případě virových onemocnění mohou být rostlinné (fyto) léky, které účinně působí v časných stádiích onemocnění a zbytečně nezatěžují organismus. Obsahují specifické výtažky, které chrání dýchací cesty před útokem virů i bakterií, pomáhají odstraňovat již vzniklý hlen a v neposlední řadě zvyšují aktivitu imunitního systému.

Nejčastěji se setkáváme s běžnou rýmou, nachlazením a kašlem. Jak si nejlépe poradit při těchto obtížích?

• kašel lze léčit i doma, symptomaticky podle charakteru. Kašel je reflexní jev, pomocí kterého se spontánně očišťují dýchací cesty. Pokud zakašlete sem tam, doslova několikrát za den, není nutné ihned běžet k lékaři. Kašel řešíme s odborníkem tehdy, pokud se z občasného zakašlání vyvine do neutuchajícího stavu, a přes užívání přiměřených prostředků nepřejde do 10 dnů.

• Umíte vlastně rozlišit suchý od vlhkého? Existuje jednoduchý trik. Pointa je v tom, že pokud máte rýmu a „chrchláte“, či dokonce vykašláváte hleny, jde o kašel vlhký. Není-li přítomno ono bublavé chrchlání a pocit zahlenění, jedná se o suchý kašel. Pokud si nejste jisti, je třeba navštívit lékaře, obzvláště u dětí.

• Suchý kašel bývá zejména na začátku onemocnění dýchacích cest. Dýchací trubici cosi dráždí a ta reaguje kašlem, který je dusivý a je těžké se při něm vůbec nadechnout. Po několika dnech se obyčejně mění ve vlhký kašel, spojený s vykašláváním.

• Kašel často doprovází bolest v krku. Pomáhají také babské recepty, například citrónová šťáva rozmíchaná s krystalovým cukrem. Štípe, ale účinkuje výborně, podávejte ji po lžičkách. Obvažte si krk šátkem, případně jej předtím nahřejte. Dobře působí i cibulový sirup s medem a bylinkové čaje či kloktání solí.

• Kdyby jen kašel a bolavý krk! Pokud se k tomu přidá rýma, je to hotová katastrofa! Klasická rýma by měla přejít do týdne. Léky jako takové na ni neexistují - pouze ty, které zmírní příznaky. Důležité také je, že nebudete pobíhat venku a chodit do práce, ale dopřejete si několik dní odpočinku, pobyt v teple, a také spoustu tekutin a vitamínů.

• Při rýmě, nachlazení a kašli se doporučuje i inhalace. Stačí vám k ní minerální voda, kterou nalijete do inhalátoru. Vdechovaný aerosol pomáhá zkapalňovat hlen, který se tím pádem lehčí


Zdroj: Kaloba



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !