Proč je detoxikace důležitá pro lidský organismus
Lidské tělo neustále prochází přirozeným čistícím procesem, přesto nestačí odbourávat škodlivé látky, kterými jej, díky současnému životnímu stylu, vytrvale zásobujeme. Špatné zažívání a pleť, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolest hlavy a kloubů, bolestivá menstruace a mnoho dalších potíží jsou v mnoha případech způsobeny přetíženým organismem.Se stejnou vervou, s jakou se jednou za čas pouštíme do velkého úklidu domácnosti, bychom proto měli přistoupit i k vlastní očistě. Důkazy o pravidelných očistách v historii lidstva pocházejí z Indie i Egypta.

Jídlo by mělo být ideálně složené tak, aby s jeho zpracováním tělo nemělo příliš velkou práci, aby ho nezatížilo. Jenže naše strava tomu absolutně neodpovídá. Po každém jídle proto musí vynaložit značnou energii, aby nevyužitelné látky z potravy vyloučilo, používá k tomu mnohdy i zásobní antioxidanty a minerály, kterých se pak nedostává na přirozenou ochranu a očistu orgánů. Skvělým prostředkem pro podporu organismu, který se pak dokáže lépe poprat s případnou nemocí, je pravidelná očista. Ale je třeba vědět, co jíst před očistou i po ní, čím celý proces zefektivnit, a také to, že jej mohou zpočátku provázet nepříjemné pocity – bolest hlavy či únava. Když se myje podlaha, voda je také při prvním mytí špinavá.
Způsobů očisty organismu je mnoho, od speciální úpravy jídelníčků, přes čerstvé šťávy, bylinky, antioxidanty až k půstům. Je důležité pochopit, že nejde o jednorázový akt, ale déle trvající proces. Je nutné přizpůsobit očistu kondici, životnímu stylu, možnostem a zkušenostem klienta.
Procesy v těle – trávení jídla
I přestože jíme kvalitní potraviny, šetrně je upravujeme a máme celkově pestrý jídelníček, může se stát, že živiny obsažené v jídle nedovedeme vstřebat, což má pak vliv na náš zdravotní stav. Jedním z důvodů je kondice našich střev. Nejsou dostatečně „čistá“ na to, aby se živiny z potravy mohly vstřebávat. Je to jako když myjete nádobí a voda ve dřezu přestane odtékat. Jakmile vyčistíte sítko se zbytky jídla, problém je vyřešen. Většina z nás má v těle „ucpaná sítka“! Tedy složení jídelníčku je jedním z hlavních faktorů, pak je to samozřejmě i množství a kvalita potravin.Příprava na očistu
Zvyšte pitný režim, minimálně 2,5-3 litry vody nebo bylinkových čajů denně. Tekutiny pomáhají s vylučováním odpadních látek.Vyřaďte z jídelníčku smažená jídla, uzeniny, červené maso, instantní směsi, alkohol, kávu, bílou mouku a pečivo vůbec, cukr, černý čaj, umělá sladidla, mléko.
Jezte dostatek zeleniny, ideálně jako součást každého jídla. Díky vysokému obsahu vlákniny přispívá k podpoře trávení.
Pijte zeleninové šťávy a jezte zeleninové saláty. Syrová zelenina má vysoký obsah výživných látek a enzymů.
Zvyšte objem vlákniny v jídelníčku. Právě ta má důležitý vliv na správné trávení o pročištění střev. Váže na sebe odpadní látky, které pak odejdou společně s vlákninou z těla ven. Přisypte do zeleninové polévky ovesné otruby nebo lněné semínko, na salát si dejte slunečnicová semínka, fazole také obsahují spoustu vlákniny. A pokud nemáte možnost mít dostatek vlákniny v jídle, používejte potravinový doplněk s vlákninou (Psyllium).
Přílohy si výhradně vybírejte celozrnné a bezlepkové, například: tmavá rýže, pohanka, celozrnný kuskus, jáhly, brambory, špalda, quinoa, batáty.
Přidejte pohyb - rozhýbete tím metabolismus a lymfatický systém. Aerobní pohyb je velmi důležitý - kolo, běh, brusle, aerobic.
Nezapomínejte na odpočinek a relaxaci.
Pro dobrý noční spánek nejezte minimálně 2 hodiny před spaním, do svého programu zahrňte některé relaxační techniky (jóga, pilates, tai-chi, dýchání). Řadu z těchto technik můžete praktikovat i doma.

Den D aneb detoxikace
• Nejedná se o úplný půst, ale velmi lehkou stravu po dobu sedmi dní. Nezapomeňte, že omezením a odlehčením jídelníčku dáváte tělu „prostor“ na úklid a regeneraci.• Samotná sedmidenní očistná kúra může začínat každý den pitím teplé vody s citrónem.
• Snídaně může být čerstvá šťáva, ovocný salátek nebo zeleninové smoothie. Ke svačině opět ovoce s pár mandlemi. Oběd poskládejte z těchto surovin: dušená zelenina, jáhly, celozrnná rýže, quinoa, batáty, luštěniny, mořské řasy, semínka. Připravte si z nich polévku nebo rizoto. Odpoledne si dejte jen zeleninový vývar nebo smoothie.
• Kromě zmíněných potravin můžete používat i olivový olej a čerstvé bylinky.
• Jezte pomalu, kousejte a dávejte si malé porce.
• Důležité je nesolit, nesladit, dodržovat pitný režim, detoxikaci podpořit přírodními potravinovými doplňky - zeleným ječmenem a řasou Chlorellou.
K čemu vede detoxikace:
• Pro tělo je to léčivý a blahodárný proces. Stejně jako v noci, kdy se zklidníme a odpočíváme, detoxikace je malá „dovolená“ pro naše orgány, které jinak jedou na plné obrátky při odbourávání alkoholu, tuků a masa. Je to pro tělo čas regenerace, uzdravování a úklidu.• Patří do prevence zdraví.
• Přispívá k psychické pohodě.