Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je vhodná čokoláda na chleba?

27. 08. 2009 | Diety
Nugátové krémy typu Nutella vypadají dost nezdravě. Rakouský časopis Konsument testoval 14 produktů koupených v biopotravinách, supermarketech a diskontech. Obsahují samozřejmě množství tuku a cukru, ale žádné jiné problémy objeveny nebyly.

Všechno to začalo před 45 lety: V dubnu 1964 byla v jedné továrně v Piemontu vyrobena první Nutella ve skle. Podle odhadů si dnes tuto čokoládovo-oříškovou pochoutku maže na chleba nebo mlsá přímo ze sklenice kolem 40 milionů lidí. Koupit se dá skoro po celém světě. Roční obrat výrobce Ferrero se pohybuje kolem 640 milionů Euro.

Tajemství složení


Konkurenční produkty se ještě pořád snaží vypadat jako Nutella a také podobně chutnají. Nebo se chtějí aspoň podobně jmenovat, jako například Nutoka od Hoferu. Co se vlastně skrývá v těchto sladkých krémech, že jsou pro děti i dospělé tak neodolatelné?

Je vhodná čokoláda na chleba?Přesné složení Nutelly je výrobní tajemství, chráněné minimálně tak dobře, jako složení Coca Coly. Při pohledu na seznam přísad nacházíme u každého výrobku totéž a většinou ve stejném pořadí: Cukr, rostlinný tuk, lískové oříšky a kakao. K tomu ještě vanilkové aroma a emulgátor, aby krém zůstal vláčný. Rozdíly mezi jednotlivými výrobky spočívají tedy v detailech. Bio produkty obsahují například třtinový cukr – což ale nemá pro kazivost zubů žádný význam – a namísto umělého vanilinu přírodní. Některé výrobky zase obsahují větší množství lískových oříšků, než je obvyklých 13% v Nutelle.

Protože nebylo možné zjistit žádné údaje o původu lískových oříšků, musely být informace vyžádány přímo od výrobce. Ale jen pět dotázaných firem oznámilo zemi původu. Nejčastěji to bylo Turecko. Proč ale ta zdrženlivost? Objevují se snad u lískových oříšků, především u těch z Turecka, nějaké problémy? Ano, tím problémem jsou plísně.

Choulostivé aflatoxiny


Plísně rodu Aspergillus produkují takzvané aflatoxiny, kterým je připisován karcinogenní účinek. Zvlášť problematický je aflatoxin B1, který může vznikat v nevhodně uskladněných ořeších, arašídech, máku, sezamovém semínku, obilí, ale také v jádrech broskví a meruněk. Maximální limit pro obsah aflatoxinu B1 se pohybuje kolem 2 μg/kg stravitelného podílu. V převážné většině testovaných nugátových krémů se ale přítomnost aflatoxinů neprokázala. Dva produkty obsahovaly jen nepatrné množství. A naměřené hodnoty zde ležely hluboko pod limitem.

Časopis Konzument testoval také hojně se v krémech vyskytující tuk, přesněji přítomnost na trans-mastné kyseliny (TFA). Ty vznikají buď přirozenou cestou v bachoru přežvýkavců (a jsou proto obsaženy ve všech mléčných tucích), ztužováním olejů při průmyslové výrobě tuků a také jejich zahříváním např. při smažení. Bylo zjištěno, že ze všech tuků právě TFA mají nejméně příznivý vliv na riziko infarktu a mozkové mrtvice. Kromě toho také negativně ovlivňují hladinu cholesterolu.
Je vhodná čokoláda na chleba?
Na základě těchto skutečností radí Světová zdravotnická organizace (WHO) udržovat obsah transmastných kyselin na co možná nejnižší míře. Zákonné omezení existuje dosud jen v Dánsku. Podle tamního zákona nesmí být podíl těchto mastných kyselin v potravinách větší než 2% z celkového obsahu tuků. Tím se hned vynořuje otázka: Kolik transmastných kyselin smí obsahovat Nutella a spol.? Tyto výrobky obsahují značně vyšší množství tuku než 20%.

Nic pro mlsné jazýčky


Výrobky se samozřejmě nezkoumaly jen v laboratořích, ale také ochutnáním. A zde se konečně ukázaly některé rozdíly. Ale dětským i dospělým ochutnávačům čtrnácti nugátových krémů není co závidět. Intenzivní chuť zůstává dlouho v puse a musí být po každém ochutnání neutralizována chlebem a spoustou vody. K tomu byly dva bio výrobky chuťově zcela nevýrazné. „Hořká příchuť, chutná odporně,“ zněl nejméně příznivý posudek. Děti ocenily šest výrobků nejlepší známkou. Byla mezi nimi i Nutella.

Nakonec se posuzovala ještě roztíratelnost. Tradičně se nugátové krémy jí namazané na chlebě. Proto není jedno, jak měkký nebo tuhý je krém. Výraznější problémy se ale neobjevily u žádného výrobku.

Spousta cukru a tuku


Deset z testovaných výrobků obsahovalo přes 50% cukru. Že biovýrobek nemusí být automaticky méně sladší, ukázal výsledek s 53% obsahu cukru.

Důležitý je také podíl tuků. I když je každému jasné, že nugátové krémy nejsou žádné dietní výrobky, rozdíl mezi 30 a 50 % tuku je přece jen pozoruhodný. A další překvapení: Co některé biovýrobky ušetřily na cukru, nahradily obsahem tuku.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zavislost na cokolade, v nouzi dam i nutellu, ale na chleba? taky mi to prijde uhozeny a nechutna mi to
Obrázek uživatelky
profil
mne to na chleba vobec nechutí
Obrázek uživatelky
profil
časem jsme ji také kupavali, dětem chutnala. Nyní jsme přešli na čokolády.
Obrázek uživatelky
profil
Není nad dobrou hořkou čokoládu
Obrázek uživatelky
profil
život bez čokolady si neumim představit Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles