Začneme vlákninou. Dobrým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, pšenice, otruby, mouka, hnědá rýže, ořechy, brokolice, luštěniny, mrkev, kukuřice, jablka, brambory atd. Je prokázano, že lidem, kteří pravidelně jedí hodně ovoce a zeleniny, hrozí menší riziko rakoviny tlustého střeva.
Zvýšit příjem vlákniny můžeme tak, že do polévek, k pečeným pokrmům přidáme luštěniny, při pečení používat celozrnnou mouku, na svačinu si dát sušené ovoce, jíst alespoň 5 neloupaných porcí ovoce a zeleniny denně. Proč ovoce? Vlákninu obsahují všechny jeho části - slupka, dužina i jádra.
 Můžeme ho jíst kdykoliv během dne, syrové nebo vařené. Zdraví trávicí soustavy zlepšuje živý jogurt, nezáleží, zda je přírodní nebo ovocný,
Můžeme ho jíst kdykoliv během dne, syrové nebo vařené. Zdraví trávicí soustavy zlepšuje živý jogurt, nezáleží, zda je přírodní nebo ovocný,důležité je, aby byl nízkotučný a neobsahoval cukr. Účinek přinese pouze pravidelná konzumace. Jogurt pomáhá přinést úlevu při žaludečních a
trávicích obtížích, průjmu, zácpě, pomáhat může i při prevenci zápachu z úst, posiluje imunitní systém.
Voda tvoří dvě třetiny těla - denně odejde z těla 1,7 l vody. Pro zdraví je důležité vypít denně asi 8 sklenic vody. Voda je nenahraditelná při mnoha tělesných funkcích, je nutná při trávení a vstřebávaní jídla a pomáhá ledvinám vylučovat odpadní látky. Bez jídla může člověk přežít 6-9 týdnů, bez vody jen 3 dny.
Poruchy trávení lze zvládnout i pitím bylinkových čajů, např. mátový čaj uvolňuje křeče střevních stěn, přináší úlevu z přejedení. Manukový med má velmi účinné antibakteriální vlastnosti. Jedna lžička medu po každém jídle a před spaním může pomoci zabít bakterie v žaludku a střevech. Zázvor je
 velmi účinný při různých druzích nevolnosti. Fenykl také pomáhá zlepšit trávení a přináší úlevu při žaludečních křečích. Šalvěj přináší specifický užitek při trávení tučných a těžkých jídlech.
velmi účinný při různých druzích nevolnosti. Fenykl také pomáhá zlepšit trávení a přináší úlevu při žaludečních křečích. Šalvěj přináší specifický užitek při trávení tučných a těžkých jídlech.Poruchy trávení vyvolávají nepříjemný pocit v nadbřišku, mohou být důsledkem zvýšení žaludečních kyselin, nadměrného pití alkoholu nebo infekce. Některé potraviny trávíme hůř než ostatní, jako např. pálivá a kořeněná jídla, salát ze syrové zeleniny, tučná jídla, silný čaj, kávu, tučný sýr. Předcházet můžeme tomu tak, že budeme jíst často a malé porce jídla, jíst v klidu a jídlo dobře rozžvýkat. Játra mají v těle mnoho funkcí.
Užitečnou bylinkou je artyčok, který obsahuje cynarin, tento chrání játra a zlepšuje jejich funkci, účinný je také v prevenci žlučníkových kamenů a snižuje hladinu cholesterolu. Ostropestřec mariánský chrání játra tím, že podporuje růst jejich regeneračních buněk. Důležitý je pro ně vitamín B12, který se nachází v rybách a mléčných výrobcích.
Zdravá trávicí soustava je základním kamenem zdraví a celkové kondice, proto je péče o ni tak důležitá.
Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz
 
         Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !
Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026









 
  
 
  
            	   
            	   
            	   
            	  