Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štíhlá i po porodu

20. 03. 2014 | Diety
Snad každá žena zažila v určité životní fázi pocit nespokojenosti s vlastním tělem. Většinu z nás trápí kila navíc, některé ale i ta chybějící. Krásné a štíhlé tělo se pro nás stává vysněným cílem, o to palčivěji pak problém nadbytečných kil neseme v těhotenství a hlavně po porodu.

Těhotenství je nádherné období života, kdy se těšíme na dítě a často „zapomeneme“ na různá dietní omezení, kterými jsme se dlouho před tím řídily. „Ale co, tak přiberu, ale až budu kojit, půjde to dolů samo…“, říkáme si. S tím lze sice do jisté míry souhlasit, ale ne zcela. Záleží totiž na tom, kolik v těhotenství přibereme. S ohledem na individuální rozdíly můžeme za normální přírůstek váhy během těhotenství považovat 7 - 16 kg, pokud čekáme jedno miminko.

Zjednodušeně můžeme říci, že čím hubenější je žena před otěhotněním, tím více může přibrat a naopak. Takže nastávající maminka s podváhou může teoreticky přibrat i 20 kg a nebude to problém. Jestliže však přibere tutéž váhu žena s normální hmotností či mírnou nadváhou, je to moc. Na porodním sále přebytečná kila nenecháme a pěkně si je odneseme domů jako tukové polštáře.

Štíhlá i po poroduJíst se musí,“ říkávaly už naše prababičky. Jídlo je pro nás zdrojem energie, životní nutností. Potřeby lidského organismu jsou rozdílné v různých životních obdobích a situacích. Podle toho by se měl řídit i příjem kalorií, aby byl v rovnováze s jeho výdejem. Dvojnásob to platí pro kojící maminky, které mají ohromný výdej energie potřebné na tvorbu mateřského mléka. „Při kojení není vhodné držet ,klasickou dietu‘, proto je lepší hlídat si váhu už během těhotenství. Jak jistě všechny víme, jednodušší je kila nenabrat než je pak shazovat,“ říká Mgr. Leona Štěpková.

Při kojení bychom se proto měly držet určitých pravidel, která nám v boji s kily navíc pomohou. Ve své podstatě je to velmi jednoduché. Bohužel o to složitější je vydržet, ale na to už jsme také zvyklé. Nesmíme zapomínat na to, že vše, co sníme, se odrazí na složení mateřského mléka.
 

Nedržte hladovku, jezte pravidelně!


Jaká základní pravidla je tedy nutné respektovat, abychom neohrozily své dítě a zároveň začaly postupně shazovat? Musíme jíst pravidelně. Zní to sice banálně, ale je to to nejdůležitější. V praxi to znamená snídat, svačit, obědvat, znovu svačit, večeřet, a to třeba i dvakrát. Měly bychom dodržovat poměr mezi velikostí jídel: snídaně a večeře by měla být zhruba stejně velká, oběd by měl být asi dvojnásobkem snídaně a svačiny by měly být asi čtvrtinové vůči večeři nebo snídani.

Neměly bychom dlouho hladovět. Zapomeňte na pravidlo o posledním jídle v 17 hodin. Nikdy byste neměly mít interval mezi večeří a snídaní delší než 12 hodin. Musíme dostatečně pít nebo přijímat tekutiny v jiné formě, např. polévky, ovoce. Tekutiny zbytečně neslaďte, vyvarujete se tak zvýšenému příjmu cukrů, a tedy i energie.

Nejlepší je neperlivá voda a bylinné či ovocné čaje. Nevěřily byste, kolik cukru je například v džusech. Tělu bychom měly také zajistit dostatečný přísun vápníku, abychom ho měly dost na tvorbu mateřského mléka. Nejlépe využitelný vápník je ten, který se nachází v mléčných výrobcích. Pokud máte problémy s jejich trávením, jezte jen ty zakysané.

Každé jídlo by mělo obsahovat všechny základní složky stravy – bílkoviny, cukry i tuky. Takže například k svačině nestačí jen mandarinka, ale přidejte si i jogurt. Musíme jíst kvalitní potraviny. To znamená vařit ze surovin, nikoliv polotovarů, nejíst instantní jídla a pokrmy s vysokým obsahem soli. Samozřejmostí je pravidelná denní porce sezonního ovoce a zeleniny.

Neměly bychom zásadně omezovat příjem tuků, protože jsou důležité pro tvorbu mléka, ale můžeme si hlídat jejich složení. Dejme přednost tukům přirozeně obsaženým v mase, v mléčných výrobcích a rostlinných olejích před uměle ztuženými tuky a tuky typu palmového oleje. Ty jsou často „schovány“ v různých cukrovinkách, proto nezapomínejme číst složení potravin na obalech. Když máte chuť na sladké, je lepší sáhnout po kvalitní čokoládě nebo upéct domácí koláč než spořádat plněnou oplatku, v níž je často přesně to, co jíst nechcete.

Potravinové doplňky zázraky nepůsobí, ale pomoci mohou


A jak je to s různými potravinovými doplňky, které jsou určeny k užívání při snižování hmotnosti? „Zde je potřeba zdůraznit, že neexistuje žádný zázračný prostředek, který zaručuje snížení hmotnosti při zachování dosavadních stravovacích a pohybových návyků. V boji s nadváhou je každá pomoc vítaná a správně zvolený doplněk může usnadnit vaši námahu, rozhodně je ale nedoporučuji užívat během kojení,“ radí lékárnice Leona Štěpková.

Co naopak doporučit mohu, je některý doplněk stravy určený těhotným a kojícím ženám s obsahem vitaminů, minerálů a dalších látek. Může pomoci všem maminkám, které z nějakých důvodů nezvládají jíst tak, jak by měly. Například jestliže kojící žena nemá dostatek vápníku v potravě, začne si tuto látku brát ze svých zásob, a to se může negativně projevit na jejím zdravotním stavu, například odvápněním kostí, vypadáváním vlasů a podobně,“ doplňuje lékárnice.
        
Autorka: Mgr. Leona Štěpková
Alphega lékárnice z Hostomic nad Bílinou


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pro mladé maminky určitě zajímavé.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles