Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak začít sportovat a udržet si motivaci?

25. 03. 2023 | Fitness
-Komerční sdělení-

Obdivujete všechny, kdo pravidelně chodí do posilovny nebo je potkáváte den co den běhat? Závidíte jim, jakou mají postavu nebo fyzickou kondici a také byste na tom chtěli být podobně? Možná jste se o to dokonce už pokusili, a to opakovaně, ale nikdy se vám to nepovedlo. Sice jste do toho šli s odhodláním, to ale časem vymizelo a vy jste se vrátili do starých kolejí. Máme pro vás tipy, jak to tentokrát zvládnout.


Naše tělo pohyb potřebuje


Pohyb a sport k našim životům patří, a to odjakživa.Naše tělo pro pohyb dokonce bylo
Jak začít sportovat a udržet si motivaci?stvořeno, ke správnému vývoji ho prostě potřebuje. Vždyť naši prapředci honili mamuty, sbírali byliny, pracovali na polích, pouštěli se do boje s nepřítelem.

My oproti nim trávíme spoustu času vysedáváním u počítače nebo poleháváním na gauči. Nemůžeme se pak divit, že zatímco dřív byli lidé zdraví jako rybičky a většinu chorob ani neznali, nás pořád bolí hlava nebo záda, klouby vržou a dělá nám problém vyjít schody.

Proč bychom se měli hýbat a sportovat?


Stručně a jasně – pohyb dělá našemu tělu dobře, je zdrojem naší fyzické a psychické pohody. Zní to dobře, ale co si pod tím představit?

    • Pohyb má pozitivní vliv na naši náladu.
    • Snižuje stres a zlepšuje naši koncentraci.
    • Posiluje imunitní systém, srdce a kardiovaskulární systém.
    • Zlepšuje naše trávení.
    • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
    • Pomáhá zpevnit tělo a zbavit se nadbytečných kilogramů.

Jak začít sportovat a neztratit motivaci?


Mnozí z nás se dopouští jedné velké chyby. Řekneme si, že začneme sportovat a jdeme do toho po hlavě. Vyrazíme do obchodu, nakoupíme si sportovní oblečení, obuv i tašku, a vyrazíme do fitka. Tak koukáme po ostatních, snažíme se jim vyrovnat. Cestou z posilovny zajdeme do obchodu, koupíme si protein, proteinové tyčinky a další výživové doplňky, které jsme viděli ve fitku. Na peníze nehledíme.

Když se ale po týdnu, dvou ani třech nedostaví výsledek, motivace je pryč, vzdáme to, tašku odložíme do kouta, protein vysypeme a tyčinky sníme jen tak. Poznali jste se v tom? Už je vám jasné, proč to nemohlo fungovat?

Tip číslo jedna: Stanovte si reálný cíl


Když si řeknete, že za rok zhubnete 2 kilo nebo uběhnete maraton, asi se nikdo nebude divit, když to nedodržíte a dřív nebo později to vzdáte. Když si ale řeknete, že za měsíc zvládnete vyšlápnou schody bez toho, abyste si dávali několikrát pauzu, nebo zhubnete 2 kila a za splnění tohoto cíle se odměníte, udržíte si motivaci i dál. Myslete pozitivně, nevzdávejte se a za rok ten maraton přece jen možná uběhnete.

Tip číslo dva: Začněte pěkně pozvolna, postupně intenzitu zvyšujte


Cílem pohybu není se odrovnat, ale udělat něco pro svoje klouby, zdraví, imunitu i náladu. Každý nějak začínal, nikdo hned neuběhl na pásu 10 km, ani neuplaval kilometr na jeden zápřah. Kdybyste se o to snažili, můžete si navíc ublížit. Jděte na to chytře, začněte s nižší intenzitou, vydejte se třeba na svižnou procházku. Postupně trasu prodlužujte, čas naopak zkracujte. Chůzi vyměňte za běh nebo jízdu na kole a takhle postupujte dál.

Najděe si parťáka

















Tip číslo tři: Jaký druh pohybu vám vyhovuje?


I když vidíte, že všichni kolem vás chodí do posilovny nebo běhají lesem, nesnažte se jim přizpůsobit, najděte si takovou aktivitu, která vám vyhovuje. Díky tomu vás pohyb bude bavit, nebudete se do něj muset nutit. Klidně zkoušejte různé sporty, dokud nenajdete ten, který vás bude bavit. Nespěchejte, dejte si na čas. Snáz si pak udržíte i motivaci. A je jedno, zda u vás vyhraje plavání, thai-box nebo cvičení ve fitku.

Tip číslo čtyři: Hýbejte se správně


Hýbat se jen proto, abyste si odškrtli splnění dalšího bodu na denním seznamu, není ani správné, ani zdravé. Zaprvé vám takový pohyb nic nedá, za druhé si můžete ublížit. Takový natažený sval není nic příjemného, o zlomenině nebo jiném úrazu ani nemluvíme. Když se chystáte sportovat, oblékněte si vhodné oblečení, zahřejte se, protáhněte se, nepodceňujte ani signály, které vysílá vaše tělo. Už nemůže? Dejte si na chvíli pauzu. Máte žízeň? Napijte se. Něco vás bolí? Přestaňte. Jít přes bolest se nevyplácí.

Tip číslo pět: Najděte si parťáka


Ve dvou jde všechno líp, platí to i u sportu. Když si najdete parťáka, budete se vzájemně podporovat, sdílet spolu úspěchy i neúspěchy. Když se jednomu z vás nebude dařit, ten druhý ho podpoří, pomůže mu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !