Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akromegalie – porucha růstového hormonu

3. 07. 2012 | Nemoci
Když se řekne akromegalie, většina z nás si nejspíš představí člověka obrovských rozměrů. Velké ruce, nohy, vysoké čelo či mohutná čelist. Ovšem mnoho postižených se může odlišovat od ostatních lidí pouze nepatrně, což souvisí s fází, v jaké se nemoc nachází.

Akromegalii způsobuje nadměrná tvorba růstového hormonu a je velmi těžko rozpoznatelná. Pacienti většinou přícházejí k lékaři ve chvíli, kdy je nemoc již plně rozvinutá a postižené mnohdy trápí přidružené choroby. Letošní Český den akromegalie, který připadá na 14. června, si klade za cíl upozornit na jedno z těchto onemocnění – spánkovou apnoe.

Akromegalie – porucha růstového hormonu


Akromegalie je hormonální porucha způsobená nadměrnou tvorbou růstového hormonu v dospělosti. Tento hormon vytváří a následně vylučuje orgán uložený na spodní části mozku – tzv. podvěsek mozkový neboli hypofýza. Ta má podobu váčku spojeného stopkou s mozkem.

Akromegalie - porucha růstového hormonuRůstový hormon ovlivňuje celou řadu procesů v našem těle. Především v období dospívání je nepostradatelný pro pozitivní vliv na růst kostí. V dospělosti se podílí například na tvorbě kostní a svalové hmoty, správném fungování srdečního svalu nebo na průběhu metabolismu cukrů, tuků
a bílkovin. Zároveň stimuluje zadržování vody v organismu. Pokud je ale růstový hormon v dospělosti vylučován v nadbytku, způsobuje zvětšování koncových částí těla (rukou, nohou, čelisti), a rovněž vnitřních orgánů člověka. Tito lidé trpí akromegalií. Ze statistik vyplývá, že se akromegalie vyskytuje u 50 až 60 lidí na milion obyvatel. Každý rok se objeví přibližně tři noví akromegalici na milion obyvatel.
V České republice žije zhruba 400 pacientů s akromegalií. Je však možné, že toto číslo je vyšší a pohybuje se až kolem 700 - 800 pacientů.

Zevní příznaky akromegalie:

  • zmohutnění lícních kostí a nadočnicových oblouků
  • zmohutnění dolní čelisti
  • nadměrný růst rukou a nohou
  • nadměrná tvorba potu a mazu
  • zvětšení jazyku, rtů, nosu, uší

Hormonální projevy akromegalie:

  • nepravidelná menstruace
  • problémy s potencí
  • nadměrná únava
  • změny metabolismu

    Akromegalie - porucha růstového hormonu

  • někdy i tvorba a vylučování mateřského mléka (v případě současné nadprodukce hormonu prolaktinu)

Nejvyšší Čech – Tomáš Pustina

V České republice trpí akromegalií například Tomáš Pustina, který měří 226 centimetrů.

Nehslavnější akromegalic ve světě

Asi nejslavnějším akromegalikem je Maurice Tillet. Jen díky posmrtným maskám tohoto profesionálního zápasníka, který ovládal 14 jazyků, mohla vzniknout celosvětově známá kreslená postavička Shreka.


Zdroj, foto: Akromegalie.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkUF,UF - chudáci lidé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles