Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co jsem to jen chtěl?

22. 12. 2009 | Nemoci

Stává se vám nebo vašim blízkým (rodičům, prarodičům), že jdete pro něco do lednice a najednou nevíte pro co? Že vycházíte ze supermarketu obtěžkaní taškami a najednou netušíte, kde jste nechali zaparkované auto? Že na vás kdosi srdečně mává na ulici a vy netušíte, kdo to je? Nebo že vyjmenujete jména všech členů rodiny včetně psa a kočky, než přijde to pravé jméno nejoblíbenější neteře či sestřenice?


Podobné věci se stávají a dá se říci, že s věkem čím dál častěji.  Zvláště u lidí starších 50 let však podobné "hrátky paměti" vyvolávají úzkost a skutečný strach z onemocnění mozku, jako je Alzheimerova nemoc, která je nejčastější formou demence. Vzniklá úzkost vede následně k dalším poruchám, jako je zhoršení soustředěnosti, pozornosti a ty mají za hlava-a-mozeknásledek další zhoršení paměti. Dlouhotrvající stres pak může vést ke zhoršení nálady a celkového fungování. Člověk se tak dostává do začarovaného kruhu, ze kterého mu ven pomůže většinou jen lékař.


Kdy je zapomínání "(ne)normální“

Stárnutí a stáří bývá "normálně" spojeno s určitým zhoršením paměti, se zhoršenou schopností učení se novým věcem, s potřebou klidu pro zajištění správného soustředění apod. Kde je tedy hranice mezi "normálním" a "chorobným"? Tato hranice bývá neostrá a k odlišení je třeba vyšetření.

Obecně lze říct, že dokud poruchu paměti pociťuje jen člověk sám a v malé míře, dokud porucha paměti nenarušuje schopnost vykonávat zaměstnání, různé aktivity, tak jde o „normální“ stav. Je-li však porucha paměti takového rozsahu, že člověka trápí a znemožňuje mu dělat to, co byl zvyklý, nebo že na ni znepokojeně upozorňují blízcí nebo se zhoršuje, jedná se již rozhodně o důvod k vyšetření.


Vyšetření paměti

Kdy je dobré si nechat vyšetřit paměť?
• Pociťuji-li poruchy paměti, které mě znepokojují
• Upozorňují-li na mé poruchy paměti blízcí či známí
• Pokud vím o častějším výskytu poruch paměti v rodině a znepokojuje mě to
• Obdobně: Všimnete-li si u svého blízkého či známého zhoršené paměti, pokuste se zajistit jeho vyšetření


Kam se mohu obrátit, pokud zpozoruji u svých blízkých nebo sám u sebe poruchy paměti?

V současné době již třetím rokem probíhá projekt Dny paměti, který slouží k včasnému záchytu poruch paměti. Zájemci mohou po předchozím objednání navštívit místní pobočku České alzheimerovské společnosti a nechat si zde vyšetřit paměť či zkonzultovat zdravotní problémy související s pamětí.

Další možností je návštěva praktického lékaře, který rozhodne
o dalším postupu, nebo rovnou návštěva odborníka na nemoci spojené s poruchami paměti (neurolog, psychiatr, geriatr), který zajistí odborné vyšetření a případně doporučí léčbu. Návštěva lékaře je důležitá, aby se odlišily nemoci, které mohou být spojeny s poruchou paměti a dají se léčit a často i vyléčit (např. deprese, důsledky chronického stresu, porucha štítné žlázy).


Objednal(a) jsem se na vyšetření. Co přesně mě zde čeká?

medvidek-doktor• Odborník si s vámi popovídá o vašich potížích a bude vám pokládat otázky ze standardizovaného testu. Zároveň zhodnotí, jak zvládáte běžné denní aktivity, a cíleně bude pátrat po příznacích deprese. Po vyhodnocení testu se dozvíte, zda je vaše paměť v normě nebo zda je vhodné provést další vyšetření k vyloučení jiných nemocí a případně zahájit léčbu.

• Odborník s vámi prodiskutuje jednotlivé oblasti, kde váš mozek "hůře funguje" a poradí, jakým cvičením paměti se můžete věnovat. Zároveň vás pozve na kontrolu, aby zjistil, zda nedochází k dalšímu zhoršení.
• Prodiskutuje s vámi životní styl, event. doporučí vám podpůrnou léčbu.


Co může každý udělat sám pro sebe?

• Dodržovat zdravý životní styl: mít dostatek tělesné a duševní aktivity, udržovat společenské kontakty, věnovat se aktivní zábavě, učit se nové věci, mít zdravý jídelníček, vyhýbat se kouření, nadužívání alkoholu, lékům na spaní a uklidnění. Myslet pozitivně, vyhýbat se stresům, naplno prožívat radost.

• Chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, aby byla zajištěna včasná a správná léčba tělesných nemocí.

• V případě poruch paměti navštívit odborníka, který otestuje mozkové funkce, posoudí vliv jiných faktorů a určí další postup.


Zdroj: poruchy paměti.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz


 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
můžeme trénovat křížovkami, sudoku, chotit na různé přednášky pro seniory.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles