Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat akutní žlučníkový záchvat?

27. 12. 2009 | Nemoci

Náhle vzniklá bolest bez předchozích varovných příznaků, zpravidla pozdě večer nebo k půlnoci, v oblasti pod pravým žeberním obloukem nebo ve střední části nadbřišku, ale v menším počtu případů může být i pod levým podžebřím či kolem pupku. Bolest bývá intenzivní a bez velkých výkyvů. Postupuje v klasickém případě podél pravého žeberního oblouku do zad či k lopatce. Trvá 30 minut i déle, ovšem mnohahodinová bolest již svědčí o další komplikaci - zánětu žlučníku, zánětu slinivky nebo ucpání vývodu žlučníku.

V takovém případě se objevuje i intenzivní zvracení žaludečního obsahu, bez následné úlevy, zvýšené teploty a třesavka. Objeví-li se jakákoliv náhle vzniklá silná bolest břicha, neuděláte chybu, necháte-li se ihned dopravit k vyšetření na chirurgickou pohotovost. Nesedejte však sami za volant.

 

Jak mu předejít?

 

Provokujícím momentem může být tučná či objemná strava, fyzická námaha, prochlazení, rozrušení. Z toho vyplývají i naše možnosti stran předcházení záchvatu. Máme li již zjištěné  onemocnění žlučníku - vícečetné kameny žlučníku, vleklý zánět žlučníku (nebo obojí), měli bychom podstoupit chirurgické odstranění žlučníku, dovoluje-li nám to náš zdravotní stav. Ani odstranění žlučníku nás však nezbavuje nutnosti trvalého dodržování dietního režimu, tj. jíst jídla netučná a nedráždivá v menších porcích.

 

Jak se problémy se žlučníkem léčí?

 

Hladovka, příjem nitrožilně, klid na lůžku, teplý obklad do podjaterní krajiny (není li přítomen zánět), léky na uvolnění spasmu svaloviny - tzv. spasmolytika, léky na bolest. V případě rozvoje zánětu antibiotika a led do podjaterní krajiny. Jedinou účinnou terapií řešící situaci je chirurgické odejmutí žlučníku, a to buď akutně, nebo po zklidnění stavu dle rozhodnutí lékaře.

 

Jaká je první pomoc, kterou můžu poskytnout sama?

 

Již nic nejíst a nepít, v případě, že máte k dispozici lék na uvolnění spasmu svaloviny (např. Buscopan) nebo na bolest (např. Algifen) již dříve na potíže předepsaný lékařem (t.j. nejste na tyto léky alergičtí a nemáte další choroby, které by vylučovaly užití těchto léků), vezměte si takový a lék. Pokud lze ovšem bolest ještě snést, je lépe žádné léky nebrat, aby nebyl zkreslen obraz choroby pro vyšetření lékařem. Především co nejdříve zajistěte dopravení pacienta na chirurgickou pohotovost příslušné nemocnice s lůžkovým oddělením.

 

Autor: MUDr. Radek Tomčík

Gastroenterologické  odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám po operaci- laparoskopické již 12 let a bohužel se mi trefili do srůstů- utvořil se mi hematom , dostala jsem otravu krve, následoval skoro 3- týdenní pobyt v nemocnioci, a bohužel dodnes mám problémy- žlučník je svinstvo, pozor na něj a také dát pozor nato, jakému specialistovi se svěříte. Všem sdržíme palečky, koho potká žlučník, aby měl větší štěstí než já.
Obrázek uživatelky
profil
bolesti se cas od casu stupnovaly,trpela jsem zachvaty asi rok,
dnes uz jsem po operaci a je mi OK.....
Obrázek uživatelky
profil
Mám štěstí, že na ne netrpím. Jenomže jsem četla, že je rozpouští ředkev. Té zkonzumuji nespočítaně. Takže asi kvůli tomu jsem zdravá
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem měla kameny asi 7 let.Nic mě nebylo a tak bylo zbytečné brát žlučník.Až jsem měla žlučníkový záchvat a zánět žlučníku a byla operace nato tata.Záleží na lékeři,někteří říkají hned odstranit a někteří říkají,když můžete jíst vše a nic to nedělá,je škoda operovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles