Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč vzniká pálení žáhy?

24. 12. 2009 | Nemoci
Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, vyzařující směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad, který je způsoben podrážděním sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanácterníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.


Tento obsah se dostane do jícnu v důsledku špatné funkce dolního jícnového svěrače. Toto onemocnění má asi 2-5% naší populace. Nicméně občasné pálení žáhy během života zažije asi 20-40% naší populace. I při dobré funkci dolního svěrače jícnu se může dostat obsah žaludku a dvanácterníku do jícnu při zvýšeném tlaku v žaludku nebo v břiše, nebo v závislosti na poloze těla, například po „přejezení,“ zvedání těžkého břemene nebo při předklonu či poloze na břiše, či u osob s obezitou. Pálení žáhy může být způsobeno i u zdravých lidí po požití některých pokrmů, jako například citronové šťávy, kávy či bílého vína.

Dalším případem výskytu pálení žáhy u zdravých lidí je těhotenství, kdy k němu dochází v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a v důsledku hormonálních změn ovlivňujících funkci dolního svěrače jícnu.


Jak mu předejít?


U zdravých lidí s normální funkcí dolního jícnového svěrače stačí dodržovat zásady zdravé výživy. Vyhýbat se potravinám, o kterých z dřívější doby víme, že nám tyto potíže způsobují a nejíst najednou velké objemy jídla - čili nepřecpávat se. U lidí s obezitou je vhodné snížení váhy. Není dobré jíst 2 hodiny před spaním, protože v poloze v leže při přeplněném žaludku odpadá ochranná funkce gravitace a žaludeční obsah se snadněji dostane do jícnu.

U lidí s porušenou funkcí dolního jícnového svěrače je nutno přistoupit k přísnějším opatřením. Z diety vyloučit jídla tučná, čokoládu, alkohol, citrusy a rajské šťávy, kávu, nejíst 2–3 hodiny před spaním, jíst přes den častěji v malých porcích a ve spánku zajistit zvýšení hlavové části postele o 10–12 cm. Není vhodná delší práce v předklonu a zvedání těžkých břemen.

Po vyšetření lékařem u takovýchto lidí  lze potlačit pálení žáhy pomocí léků na snížení tvorby žaludeční kyseliny nebo ovlivnění svalové činnosti jícnu, dolního jícnového svěrače a žaludku. Při neúspěchu výše uvedených opatření je možno pokusit se i o léčbu chirurgickou.

 

Autor: MUDr. Radek Tomčík

Gastroenterologické  odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré pravidlá
Obrázek uživatelky
profil
mám hlavně po marmelácách o po štrudlu. Takže jím opatrně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles