8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vidí vaše dítě to, co má?

25. 10. 2009 | Nemoci

V určitém věku dítěte by rodiče měli zbystřit a s pomocí lékaře se pečlivě ujistit, že zrak jejich ratolesti je v pořádku. Odborníci se nyní víceméně shodují na tom, že kritickým věkem pro vývoj zraku a dalších schopností s ním spojených je období od šesti měsíců do tří let.


Kam na vyšetření

Odhaduje se, že přibližně jedno dítě z deseti má riziko nediagnostikované oční vady, která může v budoucnu poškodit jeho zrak a negativně tak ovlivnit například jeho školní výsledky. Podle lékařů jsou některé oční vady těžko detekovatelné a v raném věku dítěte nemají výrazné projevy, proto je vhodné nechat dítě vyšetřit odborníkem. Zatímco například ve Spojených státech nabízí speciální nadace vyšetření dítěte dětským oftalmologem zdarma, u nás je zhodnocení zraku dítěte stále ještě z větší části na jeho dětském lékaři. O to větší pozornost by měli rodiče věnovat všem varovným příznakům a v případě pochybností své dítě objednat ke specialistovi. I u nás ve větších městech již existují ordinace vybavené kvalitními přístroji, které umožňují pohodlné vyšetření zrakových funkcí u malých dětí ve věku od šesti měsíců do čtyř let.


Jak vyšetřit zrak nemluvněti

Malé dítě sice ještě nemůže mluvit, a lékař se s ním proto nemůže pobavit o jeho případných problémech, přesto však lze provést několik nenáročných a užitečných vyšetření. V první řadě lze orientačně stanovit zrakovou ostrost, která by malému dítěti měla umožnit bez obtíží sledovat pohybující se objekt. Pomocí jednoduchého vybavení lze u dítěte zjistit také refrakční vady, jako je dalekozrakost, krátkozrakost nebo astigmatismus. Relativně dost malých dětí nějakou takovou vadu má, avšak ta se v průběhu růstu postupně sama upraví. Kromě uvedených poruch je u dětí důležité pátrat po příznacích šilhání (strabismu), který může být příznakem i dalších onemocnění.


Co může signalizovat problém

Porucha zraku se může objevit u kteréhokoli dítěte, avšak existují situace, kdy bychom měli být ostražitější. Oční vady se relativně častěji objevují u předčasně narozených dětí, dětí s nízkou porodní váhou nebo těch, kterým bylo nutné těsně po narození podat kyslík. Zrak svého dítěte byste měli pečlivě sledovat i v případě, že se u vás v rodině vyskytla závažná oční vada či choroba (retinoblastom, vrozený šedý zákal, různá genetická a metabolická onemocnění). Také užívání drog či alkoholu matkou v těhotenství nebo některá sexuálně přenosná onemocnění zvyšují pravděpodobnost výskytu oční vady u dítěte.


Zdroj: Zelený-zákal.cz


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je prohlídka skoro pozdě a do tří let to nido neřeší, taky mě to zlobí....
Obrázek uživatelky
profil
to už nechávame na lekárovi
Obrázek uživatelky
profil
Určitě si normální rodiče svojich dětí všíají a chodí s imi k lékaři. Takže je to pro děti celkem dobré.
Obrázek uživatelky
profil
Syn má od 5 let brýle, na oční mě vyhnali moji rodiče, měli pocit, že špatně vidí, protože do všeho vráží.Z 5-ti leté prohlídky, kde "dobře" viděl, jsme šli rovnou k oční a syn dostal brýle a okuzory, protože mu diagnostikovali mj. tupozrakost, že má oslabené oči, protože ššpatně vidí od mala. Ze začátku okluzory nechtěl,ale po roce každodenního nošení jsme je před měsícem odložili. Za brýle je rád, protože konečně vidí dobře. Sám nedokázal říct, že špatně vidí, protože neměl co porovnávat.
Obrázek uživatelky
profil
je to zřejmě táhlý problém s těmi specialisty!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles