Avokádo
Avokádo obsahuje velké množství vitamínů C, E, K, H, B3, B5 a minerálů, mezi kterými jsou nejvíce zastoupeny draslík, měď, hořčík a fosfor. Na rozdíl od jiných superpotravin je avokádo tvořeno z 80 % zdravými a kvalitními tuky. Obsahem živin se blíží masu a vejcím, proto je často používáno ve vegetariánské a veganské kuchyni. Pomáhá při chorobách jater, ledvin, močových cest, sliznic, kůže, snižuje krevní tlak a posiluje srdce.
Díky svému složení je vhodnou, zdravou a chuťově velice zajímavou náhražkou másla a hodí se k přípravě pomazánek. Mezi nejznámější recepty patří avokádový dip, tzv. guacamole, které se podává jako součást nebo příloha těch nejznámějších mexických jídel – tacos, burritos nebo nachos. Můžete si ho namíchat doma sami během několika minut. Postačí vám k tomu jen vidličkou rozmačkat avokádo a smíchat s najemno nakrájeným koriandrem, cibulí, chilli papričkou a rajčetem.

Maracuja
Maracuja, česky mučenka jedlá, je druh exotického ovoce, který pochází z Brazílie, ale pěstuje se v teplých oblastech po celém světě. Jméno mučenka vychází z tvaru květů, které připomínají trnovou korunu. Zralé plody mají žlutou nebo tmavě fialovou barvu a dorůstají do průměru až deseti centimetrů. Mučenka obsahuje vitamíny A, C, a K, fosfor, železo, vápník. Je velice aromatická a plná osvěžující šťávy, není proto vhodná k tepelným úpravám a používá se spíše do salátů nebo dezertů. Hodí se jako součást polevy na dorty a dá se z ní připravit marmeláda. Nejlepší je ovšem do fresh a smoothie nápojů, kde svou osvěžující chutí dokáže nabudit organismus, což je výhodné hlavně teď, kdy se pomalu zkracují dny a lidé stále častěji mohou upadat do podzimní deprese.
Zdroj, foto: Kolonial