Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co způsobuje příliš mnoho vitamínů?

11. 11. 2007 | Péče o tělo
Vitaminy jsou sice pro naše tělo životně důležité, což však neznamená, že jejich dvojnásobná dávka nám dvojnásobně prospěje. Jejich nadměrný příjem může být dokonce nebezpečný a může náš organismus ohrozit stejně jako jejich deficience.

Platí to zejména o vitaminech A a D, které jsou rozpustné v tucích a ukládají se v játrech a v tukové tkáni. Na rozdíl od vitaminů B a C, rozpustných ve vodě a vylučovaných v moči, se jejich nadbytku tělo nemůže prostě zbavit.

Je také důležité mít na paměti, že vysoké dávky jednoho vitaminu mohou způsobit deficienci jiného vitaminu; takže jako ve všech jiných případech jde o to dosáhnout žádoucí rovnováhy. vitamíny Z praktického hlediskanení možné předávkovat se vitaminy A a D, pokud je čerpáme pouze z běžné stravy – pokud ovšem nejíme příliš mnoho jater. Vepřová, telecí a hovězí játra obsahují poměrně velké množství vitaminu A a proto se preventivně nedoporučují těhotným ženám, protože jeho vysoké dávky mohou poškodit plod v raných stádiích těhotenství. Jinak v podstatě žádné vitaminy neobsahují vitaminy v množství, které by mohlo způsobit otravu. K předávkování může dojít pouze v případě, že užíváme nadměrné množství vitaminových a minerálních doplňků stravy.

Lidský organismus není schopen skladovat velké množství vitaminů rozpustných ve vodě – což je dalším důvodem, proč jsou případy předávkování a otravy těmito vitaminy poměrně vzácné. Vitaminy rozpustné ve vodě se sice z těla obvykle bez problémů vyplavují, přemíra vitaminu C, niacinu a vitaminu B6 nicméně může mít nepříznivé vedlejší účinky.

V medicíně se používá termín hypervitaminóza pro chorobný stav způsobený nadměrným příjmem vitaminů. Zvláště nebezpečná je konzumace extrémně vysokých dávek určitého jednotlivého vitaminu nebo minerálu.

Zdroj: www.vitaminynovegenerace.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tu hypervitaminozu mal moj bratSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tu hypervitaminozu mal moj bratSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles