8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maso z ryby má své chyby

11. 02. 2009 | Péče o tělo
Rybí maso je stále více doporučováno pro modernější a účelnější stravování. Stává se hitem současné doby, protože hlavním důvodem je, že ryby velmi prospívají zdraví. Je to však vždy pravda? Jaká úskalí skrývá tato stále oblíbenější potravina?

Ryba z chovu, nebo ulovená?

Většina milovníků ryb neváhá a kupuje výhradně čerstvě ulovené ryby. Kdo je ovšem nucen brát v úvahu obsah peněženky, vybírá raději mezi rybami z chovu. Je ale vůbec mezi těmito dvěma skupinami ryb nějaký rozdíl?

Nutriční hodnoty, chuť i konzistence vždy záleží na chemickém složení ryby. To zase může být ovlivněno mnoha jinými parametry – v první řadě osobitou charakteristikou daného druhu, prostředím vývoje a výživou. V přírodě se ryby většinou živí jinými rybami a různými korýši a měkkýši. V chovu jim je místo toho podávána spíše krmná moučka a rybí nebo rostlinné oleje. Tyto rozdíly v jídelníčku potom mají vliv na složení rybího tuku a tím logicky i na chuť. Prvním důsledkem rozličné stravy totiž je, že množství tuku u ryb z chovu je vyšší než u ryb ulovených v přírodě.

maso z rybyA co se mění z hlediska chuti? Obecně se má za to, že rybí maso je lahodné a konzistentní. To ovšem do velké míry neplatí u ryb z chovu, jejichž maso je naopak málo pevné, bělejší a šťavnatější, což je právě v důsledku vyššího obsahu tuků.


Co ukáže laboratoř?

Samozřejmě že ten nejlepší ukazatel kvality ryby – obsah a typ tuku – lze zkoumat pouze laboratorně. Nicméně zmiňme alespoň pro zajímavost, že v rybách z chovu byla (kromě vyššího množství tuku) zjištěna také přítomnost kyseliny linolové /patří mezi esenciální mastné kyseliny Omega-6, jejichž nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran./, která pochází právě z olejů dodaných člověkem při výkrmu. Italové provedli výzkum, v němž odhalili, že z jedenácti ryb prodávaných jako ulovené pouze tři splňovaly podmínky stanovené pro skutečné mořské ryby.

Další indicií je procentuelní podíl tuku v rybě – u čerstvě ulovených ryb nepřesahuje 2-3 %, u uměle krmených to však může být nejen více, ale mnohdy dokonce příliš. V Itálii naměřili u některých exemplářů (prodávaných jako ulovené!) až 10 % tuku. Samozřejmě to neplatí plošně, a při průzkumu se našly i ryby s obsahem tuku 1,4%. Nicméně zcela paradoxně může někdy být dietnější steak z telecího či kuřecího masa.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale určite je lahko stráviteľná
Obrázek uživatelky
profil
hlavne aké sú tie moria znečistené
Obrázek uživatelky
profil
ale ryby, predevsim morske-kvuli jodu
Obrázek uživatelky
profil
Výborný článek, který mě docela dostal. Procento tuku u ryb z chovných stanic je neuvěřitelně vysoké.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles