MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snídaně nyní a v minulosti aneb Jak vypadaly snídaně našich prababiček

13. 11. 2012 | Péče o tělo
Snídaně. Tolik se o nich už napsalo, téměř všichni víme, že jsou důležitým základem každého dne a jak mají vypadat. Už naši předkové snídaně oslavovali a dbali na to, aby se před začátkem dne pořádně zasytili. Měli k tomu samozřejmě jiné důvody, než máme my dnes. Zatímco naši prarodiče pracovali převážně manuálně a potřebovali vydatné snídaně, my se snažíme najít dokonalou kombinaci snídaně vyvážené, která nám dodá potřebnou energii a zároveň příliš nezatíží organismus.

Snídaně před padesáti lety byly úplně jiné, než jak je známe dnes, jejich význam však není o nic menší. To, co naši předkové věděli už dávno, dnes zažívá renesanci. Po různých dietních omylech a výživových experimentech jsou snídaně opět v kurzu a nikdo nepochybuje o jejich významu. Víte co snídali naši předkové? Co myslíte, přežívají v našich domácnostech některé jejich snídaňové rituály a zvyky dodnes?

Snídaně nyní a v minulosti aneb Jak vypadaly snídaně našich prababičekMnohé z nás si těžko zvykaly na ranní jídlo a stále se najdou i dámy, které snídaně vnímají pouze jako povinnost. Pro naše prababičky a pradědečky však byly nejdůležitějším jídlem dne. Energeticky vydatné a syté snídaně lidé potřebovali zejména kvůli těžké fyzické práci z čistě praktického hlediska - dalším jídlem byla totiž zpravidla až večeře. Umíte si představit, že byste si na snídani odkrojily řádný "dřevorubecký" krajíc domácího chleba, natřely ho vrstvou másla, nebo sádla, posypaly cibulí a zajídaly slaninou? Naši předkové vůbec neřešili, kolik kalorií hned zrána přijali, pro ně bylo důležité pořádně se zasytit, aby měli dostatek energie pro fyzickou práci na statku.

Snídaňové obiloviny

Snídaně byly v minulosti hlavním jídlem dne, proto také musely být velmi syté. Naši předkové je připravovali zejména z jednoduchých a dostupných potravin. Většinu z nich si vypěstovali sami a pestrost snídaně byla závislá i na ročním období. Základ tvořily obiloviny ve formě kaše, která se jedla z jednoho hrnce. Na dochucení se výjimečně používalo máslo, med, ořechy, nebo mák. Na tu dobu si však lidé takové dobroty nedopřávali jen tak běžně, ale spíše ve svátek.

Možná vás překvapí, že obilná kaše se dá připravovat i na slano - s osmaženou cibulkou, ovčím sýrem nebo škvarky. Tuto kombinaci si naši prapředkové oblíbili již v 18. století. Běžní lidé ale většinou jedli kaši samotnou - teplá kaše byla jednoduchá na přípravu, dostupná a zasytila. Moučné a ječné kaše se připravovaly z rozvařených brambor zahuštěných moukou, které se bohatě mastily domácím sádlem.

Pokud se nedojedlo, druhý den se tato dobrota zapekla do křupava. Kukuřičná kaše se vmíchala do mléka, nebo vody a také se podávala pomaštěná a posypaná škvarky s osmaženou cibulkou. Často se připravovala i zapečená na plechu a podávala se krájená jako pečivo. Dnes se tomu podobá třeba kukuřičná polenta. Obiloviny byly hlavní složkou snídaně a připravovaly se na mnoho způsobů. Kromě kaše se snídaly i těstoviny - nudle, noky a pečené nekynuté obilné placky. Dali byste si něco podobného i dnes?

Snídaně nyní a v minulosti aneb Jak vypadaly snídaně našich prababičekKromě kaše, těstovin a placek tvořily běžnou snídani i husté teplé polévky a to zejména v zimě. Teplá polévka totiž pěkně prohřála celé tělo a pořádně zasytila. Vařily se také jen z dostupných surovin jako jsou luštěniny, zelenina a na zahuštění se používaly všemožné obiloviny například kroupy, oves nebo pšenice. Často se do polévky přidávaly i domácí nudle. Sedláci se ještě každé ráno před snídaní napili domácí pálenky. Stejný snídaňový zvyk si určitě pamatujete i od našich babiček, které si ráno dají svůj doušek kvalitní domácí slivovice "na rozproudění krve". Mladší generace si naštěstí tento snídaňový rituál neosvojila :-).

Odlišné snídaně připravovaly hospodyně tehdy, když se připravovaly na sezónní práce. Žně, vinobraní, nebo sekání sena bylo celodenní prací a proto se podávaly dvojité snídaně, aby se práce nemusela přerušit. První snídaně byly suché - chléb s máslem, marmeládou, se sýrem, slaninou, nebo sádlem a jedly se časně zrána ještě doma. Druhé snídaně byly vařené, vydatnější a snídaly se přímo na poli, aby se práce nemusela zbytečně přerušovat.

Snídaňové rituály, které přetrvávají dodnes

V dnešní době víme, že snídaně mají být vyvážené a stejně tak víme, čemu bychom se měli v rámci jídelníčku vyhýbat. Výsledky průzkumu snídaňových rituálů potvrdily, že většina Češek dnes snídá především racionálně. Téměř polovina preferuje jogurt s cereáliemi, nebo s müsli, či oříšky. Velmi oblíbené je i pečivo se sýrem a klasické teplé snídaně. Z ovoce a zeleniny vyhrává spíše zelenina, na ranní ovoce jsme si ještě velmi nezvykly. Typickým snídaňovým nápojem je tradiční šálek kávy (57 %). V mnoha rodinách (30 %) prožívají některé tradiční rituály, které známe z minulosti - vejce, chléb s máslem a slaninou, nebo uzeninami, nebo oblíbený chléb ve vajíčku. Stále více vyhledáváme i obilné snídaňové kaše.

Nevynechávejte snídani!

Snídat pravidelně a nevynechávat snídaně je nesmírně důležité. Správné startovací jídlo dne se projeví na našem zdraví a kondici. Potvrzuje to i nutriční specialistka Endokrinologického ústavu v Praze Karolína Hlavatá: „Snídaně slouží k doplnění energie po celonočním hladovění, takže ti, kteří nesnídají, jedou dopoledne na rezervy. Je prokázáno, že pravidelné stravování je spojeno s menším rizikem přejídání v průběhu dne a tedy i menší pravděpodobností vzniku nadváhy a obezity. Snídaně také zlepšují koncentraci a celkovou výkonnost.“

Ať už se inspirujete snídaňovým menu v duchu tradic našich předků, nebo půjdete s dobou a upřednostníte vyvážené snídaně, důležité je, najít si ráno pár minut a pokaždé se najíst.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já snídám denně, stejně tak manžel a syn. Radši si přivstanu o deset minut a v klidu se nasnídám, než abych běžela do práce hladová a jedla třeba až v devět. Syna jsem naučila snídat taky-to, že někteří říkají, že po ránu nemají na jídlo chuť, jsou výmluvy -je to o zvyku a každý odborník na výživu řekne, že snídaně je základ. Pro Dada274 - taky si ráno nalačno dám panáka slivovičky a pak si namažu tmavý chleba, nebo rohlík s čímkoliv- když mám chuť, klidně sním i ten špek, tak mám podle Vašeho dědy dobré vyhlídky :- D
Obrázek uživatelky
profil
Já bych bez snídaně taky nevydržela. V práci bych byla hladová, nevrlá a nepříjemná na zákazníky, dokud bych se nenajedla.
Obrázek uživatelky
profil
by som netrafila ani na autobus - to bolo moje krédo, keď som chodila do práce a neviem si bez nich predstaviť deň ani teraz, keď som na dôchodku. V podobnom duchu žije aj môj syn, pretože u nás sa VŽDY raňajkovalo a naučil to aj vnučku.
A raňajky v minulosti? Pamätám sa, že môj dedko si každé ráno dal štamperličku (skôr náprstok) domácej pálenky, potom si odkrojil, ako si napísala, "drevorúbačský" krajec chleba a jedol ho s domácou slaninou a cibuľou. Nič iné som u neho na raňajky nikdy nevidela. Dožil sa 79 rokov.
Obrázek uživatelky
profil
Máš úplnou pravdu. Když dneska poslouchám, co všechno jsou výrobci schopni dát do potravin a co jsme nuceni konzumovat dělá se mi špatně. A nejsou to jen Éčka....ale např. brouci v rýži, sušeném ovoci apod.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobré informace, neškodí si trochu připomenout jak to bylo dříve. Měli život těžký, ale nemuseli řešit Ečka v potravinách, náhražky, které se objevují a podvody výrobců a prodávajících.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles