Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se dětem honí hlavou

9. 09. 2010 | Péče o vlasy

Se začátkem školního roku jsou jak děti, tak i rodiče pravidelně vystavovány zvýšenému tlaku. Změna režimu s dětmi nezřídka doslova zamává a rodiče mají tolik starostí, že často nemají čas věnovat se tomu, co se dětem honí hlavou. Rodiče by měli právě v této době v tomto hledu obezřetní, začátek školního roku totiž přeje rozšíření vší.


Veš vlasová je také nazývána veš dětská, a to proto, že infekce je výrazně častější v dětských kolektivech, protože děti se při hře vzájemně hlavami často dotýkají na rozdíl od dospělých. Riziko přenosu je proto velké v dětských kolektivech: školy, družiny, sportovní kluby, dětské tábory atd.,“ uvádí MUDr. Michaela Ferancová ze s tím, že právě po návratu z prázdnin si děti často v těsném kontaktu sdělují své zážitky, tudíž je riziko přenosu skutečně vysoké.


vesJe vhodné dětem hlavu pravidelně prohlížet, protože samičky kladou těsně k pokožce hlavy denně až sedm vajíček - hnid, z nichž se líhnou za sedm až deset dní larvy. Během krátké doby, tak může mít dítě hlavu plnou vší,“ říká Ferancová a dodává, že včasné podchycení také znamená výrazně menší počet hnid, které se z vlasů špatně odstraňují. Z lékařského hlediska člověk, který má vši trpí infekčním onemocněním zvaným pedikulóza (o toto onemocnění se nejedná, pokud má dotyčný pouze hnidy).


Ačkoli toto onemocnění není výrazně nebezpečné a provází jej v podstatě „pouze“ svědění případně boláky, veš totiž nepřenáší jiné infekce, může mít výrazně negativní vliv na psychiku postiženého i jeho rodiny,“ říká Michaela Ferancová a vysvětluje, že tito lidé se cítí zahanbeni a to, že mají v rodině vši považují za ostudu. „Opravdu se není za co stydět,“ upozorňuje Ferancová.  „Veš dětská není, na rozdíl od vši šatní, příznakem špatných hygienických návyků a napadá i vlasy, které jsou pravidelně umývány.“


Léčba je možná pomocí šamponů, gelů, vlasových toniků nebo sprejů. Všechny odvšivovací preparáty jsou toxické místně i celkově. „Nebezpečné je hromadné odvšivování pomocí sprejů, kdy je vysoký obsah účinné látky ze spreje v ovzduší. Nejvhodnější je odvšivení pomocí šamponů,“ říká Ferancová a jedním dechem však dodává, že u některých preparátů dochází podobně jako například u některých antibiotik také k tzv. rezistenci - odolnost vší proti odvšivovacím preparátům.


vycesavani-vsiPřípravky na odvšivení jsou volně prodejné – bez lékařského předpisu v lékárnách. Ferancová doporučuje použít odvšivovací šampon, který usmrtí vši i hnidy a po té hnidy vyčesat speciálním hustým hřebenem – všiváčkem. Je vhodné umytí šamponem zopakovat s odstupem 8-10 dnů. Vlasy sice není nutné ostříhat, ale z krátkých vlasů se hnidy každopádně lépe odstraňují, proto především u chlapců považuje Ferancová ostříhání za vhodné.


Je potřeba si uvědomit, že ačkoli mimo vlasy veš přežívá pouze zhruba 24 hodin, i tento časový úsek může postačit k jejímu návratu,“ uvádí Ferancová a vysvětluje, že pokud například veš ulpí na polštáři, může se další večer vrátit zpět do již odvšivených vlasů. „Skutečně důležitá je v tomto ohledu především prevence, která spočívá v pravidelném prohlížení vlasů a pokožky hlavy, a to nejen dítěte, u nějž se vši objeví, ale celé rodiny včetně dospělých,“ uzavírá problematiku Ferancová.


Zdroj. Lékaři-online.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Fuj, jenom to vidím na obrázku a úplně mi naskočila husina. Nevím, kde jsem k tomu mohla přijít, ale normálně jsem poprvé ve svých 24 letech dostala vši. Myslela jsem, že mě odvezou, to šamponování není tak hrozné jako to vyčesávání, naštěstí jsem měla šampon, který mi hned zabral (Liquido forte) ale i tak, ty starosti kolem. Už neeechci, nikdy.
Obrázek uživatelky
profil
brrr jen o tom čtu a musím se drbat.
Obrázek uživatelky
profil
to tak vedieť
Obrázek uživatelky
profil
neprijemna zalezitost!
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji kndicionér proti vším, který se nesmývá, ten nám velice pomohl ahlavní je vši vybírat, vybírat, vybírat........
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles