Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Česnek

10. 07. 2010 | Nemoci


Česnek provází lidstvo téměř čtyři tisíce let. Na egyptských svitcích se dochovaly recepty z česneku proti desítkám chorob, česnekové palice se přidávaly do výbavy mrtvých. Staří Řekové a Římané přisuzovali česneku nejenom léčivou sílu, ale i účinky afrodiziakální a také mystické a magické – na křižovatkách cest se obětovaly palice česneku jako noční jídlo bohyni Hekaté. A z pozdějších dob všichni známe ochrannou moc česneku proti upírům.


Typická vůně způsobená velmi vysokým podílem směsi sirných silic je zároveň zdrojem léčivé síly česneku. cesnekPůsobí proti bakteriím, virům i plísním. Ničí je zevně i vnitřně. Například ze známých 560 kmenů obávaného zlatého stafylokoka jich zahubí více než 500, sílu má i na obávanou plíseň kandidu. Účinné látky se po požití česneku velmi rychle dostávají do krve. Bohužel část z nich se z těla uvolňuje dechem a potem, což řadě lidí vadí a dávají proto přednost farmakologickým preparátům bez zápachu, které však čerstvý česnek zdaleka nenahradí.

Při chorobách dýchací soustavy (chřipka, nachlazení, kašel a katary, záněty průdušek a plic) se česnek osvědčuje jako prevence i jako silný pomocník, pokud nás již onemocnění postihne. Rozdrcený česnek je možné používat syrový, povařený v mléce nebo inhalovat; vyzkoušejte nechat přes noc několik rozdrcených stroužků u lůžka.

Antibakteriální vlastnosti přijdou ke slovu, i pokud máme trápení se zažíváním. Česnek pomáhá likvidovat přemnožené škodlivé střevní bakterie a plísně a ozdravovat tak střevní mikroflóru. Tím zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání a křečovité bolesti břicha. Zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje vylučování žluči, pomáhá i při zánětech slinivky.

Česnek posiluje srdce a krevní oběh, snižuje krevní tlak. Působí i antiskleroticky, protože reguluje hladinu tuků a cholesterolu v krvi a brání vzniku usazenin na stěnách cév. Při léčbě je však třeba postupovat opatrně, abychom příliš náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn, což by mohlo vést až k embolii.

cesnekPřestože se uvádí, že česnek nemá žádné vedlejší účinky, je nutné užívat ho s mírou a v případě nemocných ledvin raději až po konzultacích s lékařem.

VYZKOUŠEJTE:
Česnekové mléko. Většina léčitelů se shoduje, že jednou z nejúčinnějších forem vnitřního podávání česneku je vývar v mléce. Tento recept najdeme i u starých Tibeťanů, podle kterých čistí tělo i mysl. Rozetřete najemno dva stroužky česneku. Přibližně 3 decilitry plnotučného mléka přiveďte k varu, stáhněte z plotny a rozmíchejte v něm česnek a lžičku medu. Nechte odstát cca deset minut a ještě teplé po malých doušcích vypijte.

 

Zdroj:  DTEST


hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám moc ráda a proto vyzkouším i v mléce,já užívam od osumdesátych let česnek v lihu a to opakuji co pět let je to vynikajíci lék ......SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...ten já túze ráda...Smajlík
...recept s mlékem vyzkouším...
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bez komentáře! SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles