Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Zelí

13. 07. 2010 | Nemoci

Léčivých účinků zelí si cenili lékaři už v antických dobách a jeho schopnosti jsou nezastupitelné dodnes. Snad každý ví, že zelí čerstvé a hlavně kysané se užívalo proti avitaminóze (kurdějím) a to nejen na dlouhých zámořských plavbách, ale i u nás během dlouhých zimních měsíců. Porce zelného salátu denně by i dnes mnoha lidem mohla významně ulevit. Žvýkání kysaného zelí je například skvělou prevencí před paradontózou.

Červené zelí je výrazným zdrojem selenu, který přispívá k dobrému fungování imunitního systému. Bílé zelí je naopak zásobárnou kyseliny listové a vitaminů skupiny B, což ocení všichni, kteří jsou vystaveni zelistresové zátěži. Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitaminů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, takže se jeví jako ideální potravina pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi. Konzumace pokrmů ze zelí k večeři by dokonce měla zlepšit kvalitu spánku, protože se zvýší produkce spánkového hormonu melatoninu.


Zelí nepomáhá jen zevnitř, ale i zevně. Naklepané zelné listy pomáhají při hojení hnisavých ran, různých ekzémů, vyrážek, akné a podobně. Vhodné nejsou jen na čerstvé rány. Naklepané a krátce na oleji osmažené listy zelí přikládali staří bylináři jako účinnou úlevu na bolavé revmatické svaly a klouby. Při chřipce nebo rýmě pomáhá inhalace zelných silic: nastrouhejte čtvrt kila zelí, zalijte vroucí vodou a pod ručníkem inhalujte. Pro výrazné zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne. Zelnou šťávou zředěnou vodou v poměru 1:1 lze při chřipce a angině i kloktat.
zeliNejvíce pozitivních účinků vykazuje čerstvá zelná šťáva. Hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, výjimečný je i její účinek protisklerotický a detoxikační (játra a ledviny). Čistí krev při kožních chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy. Léčba zelím a zelnou šťávou je navíc bezpečná a bez hrozby vedlejších účinků. Jediné riziko představuje pro osoby s poruchami štítné žlázy, kterým by konzumace více než jednoho kilogramu zelí denně mohla způsobit problémy. Takové množství je ale schopný zkonzumovat jen málokdo.


VYZKOUŠEJTE
lék při žaludečních vředech. Vypijte pětkrát denně skleničku čerstvé zelné šťávy. Její štiplavou chuť výrazně zlepší a zároveň účinnost zvýší 50 ml šťávy z mrkve či celeru.

 

Zdroj: DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zelí mám moc ráda,už mám plný soudek krouhaného a už se těším až vykysá.Také pak dělám jídla se zelím a hlavně syrové.Přinesu misku a hned je pryč.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles