8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zima se blíží. Netopte pánubohu do oken

9. 10. 2013 | Finance
V době chladných a krátkých dnů oceníme každý zdroj tepla, který nás zahřeje. Začínáme se proto vystavovat světlu, ale i teplu slunečních paprsků, snažíme se vpouštět slunce do našich domovů a udržet ho tam. Poradíme vám, jak si co neúčinněji zajistit tepelnou pohodu v podkroví i v chladných měsících a přitom udržet kvalitní vnitřní prostředí a dostatek čerstvého vzduchu.

V době vysokých cen energií hledáme všemožné způsoby, jak za ně ušetřit. Střešní okna přivádí do podkrovních prostor denní světlo a mění temné prostory pod střechou v příjemné místo pro život, v zimě mohou navíc pomoci i s vytápěním interiéru. A to nejlevnějším tepelným zdrojem – sluncem. Proto bychom této jednoduché skutečnosti měli co nejvíce využívat a přes den sluneční paprsky pouštět dovnitř.

Zajistíme si tak dostatek světla, ale i tepla. Existuje ale i několik pravidel, která bychom měli znát a která nám pomohou zase v době, kdy je sluníčka málo nebo žádné a teploty klesají hluboko pod bod mrazu: Kvalitní zasklení, zapuštěné zateplené lemování spolu s venkovními i vnitřními roletami dokážou snížit v zimních měsících úniky tepla na minimum.

Zima se blíží. Netopte pánubohu do okenStínicí doplňky do interiéru i exteriéru = tepelná pohoda


Rolety jsou nejjednodušším a nejrychlejším řešením, které vám pomůže bojovat proti nepřízni počasí. Jak jejich venkovní, tak vnitřní varianty dokážou výrazně ovlivnit tepelnou pohodu v místnosti. Chcete-li ušetřit za energie a mít doma příjemné teplo, investujte do venkovní rolety nebo vnitřní dvojitě plisované rolety.

Venkovní roleta jako pomocník v zimě i v létě


Venkovní roleta zlepší tepelně-izolační vlastnosti okna v zimě, kdy sníží tepelné ztráty až o 16 %, oceníte ji ale i během letního období, prostup slunečního tepla totiž dokáže snížit až o 96 %.
 

Dvojitě plisovaná roleta zlepší izolaci o pětinu


Další pomocník, který přispěje k tepelné pohodě v místnosti, je dvojitě plisovaná roleta pro úsporu energie, jež zlepší izolační vlastnosti okna až o 21 %. Roleta v sobě spojuje elegantní vzhled plisované rolety s tepelně-izolačními vlastnostmi hliníkové fólie umístěné na vnitřní straně dvojitého plisé. Navíc nejenže zateplí, ale i příjemně zatemní místnost. Roletu je možné ovládat horní i spodní ovládací lištou a nastavit ji v libovolné pozici, např.
i uprostřed okna. Nabízí se v 9 barevných variantách.

Energetická bilance – pojem, který si zapamatujte


Jak energetická bilance souvisí se střešními okny? Energetická bilance představuje schopnost střešního okna využívat pasivní solární zisky a zároveň udržet v podkroví teplo
i v zimě. Jednoduše řečeno se jedná o poměr tepelných zisků a ztrát. Pokud chcete být dobrý hospodář, vybírejte si taková střešní okna, která mají pozitivní energetickou bilanci. Umí využít tepelné zisky ze slunce a dostatek tepla také udržet uvnitř místnosti.  S energetickou bilancí souvisí označení U a g, na která se při výběru střešních oken zaměřte.

Zateplené lemování aneb teplo může unikat i okolo rámu


Teplo nejčastěji uniká kolem oken, nezapomínejte proto na kvalitní zateplení. Důkladné zateplení okolo střešního okna zajistí systémové zateplovací sady, které přispějí ke snížení tepelných ztrát. S jejich montáží zákazník získá od renomovaných výrobců i prodlouženou záruku na střešní okna. Lemování zase zajistí dokonalé osazení střešních oken a vodotěsné napojení na střešní plášť. Na trhu existují i zateplená lemování, která tak v sobě nabízejí praktické řešení dvou prvků v jednom výrobku – zateplovací sady i lemování.

SPECIÁLNÍ TIPY: Jak správně větrat v zimě?


Větrejte krátce a intenzivně
Větrejte několikrát za den, alespoň 5–10 minut otevřením více oken najednou. Krátké a intenzivní větrání je v zimě ideálním řešením, jak si zajistit čerstvý vzduch, ale zároveň výrazně neochladit teplotu v místnosti. Pokud máte více střešních oken nad sebou, využijte možnosti komínového efektu, díky kterému do interiéru dostanete čerstvý vzduch během několika málo minut.

Větráním zabraňte kondenzaci
V zimě máme tendenci pravidelný přísun čerstvého vzduchu opomíjet. Je ale stejně důležitý jako v létě. Při nedostatečném větrání se zvyšuje vlhkost vzduchu, která způsobuje vznik plísní, zvyšuje koncentrace škodlivého CO2 a také může docházet k nežádoucí kondenzaci na oknech.

Zdroj, foto: Velux

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článokSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My máme plastová okna, která dobře těsní. S tím větráním je to pravda. Užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles