Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní houbaření

28. 02. 2021 | Vaše příběhy

Vydala jsem se na procházku do lesa. Miluji les v každém ročním období. V každém čase má své kouzlo. Zjara vše kvete, voní a pučí, léto s podzimem patří houbaření a zima je projasněná sněhem a voní Vánocemi. Ono kouzlo zesílilo tím, že v dnešní době téměř nikam nemůžeme. Kvůli nemoci nám zakázali sportoviště, koncerty, nákupy v přeplněných obchodních centrech, divadla, kina, výstavy, muzea, taneční zábavy i restaurace, kavárny, bary a cukrárny. Člověk se nyní cítí tak trochu jako pták v kleci. V kleci, z které občas vylétne právě do přírody.


Teple oblečená jsem šla zasněženým lesem a vnímala jeho krásy. Potůček, který tekl pod ledovým příkrovem, pěšinku v křoví nesoucí stopy zvěře, krmelec pro zvířata. Vše bylo stejné, a přesto jiné než bez sněhu.     

Za prvním lesíkem jsem vyšla na pole. Tam se mi naskytla tajemná podívaná. Stádo srn nerušeně kráčelo po poli, nejspíš za potravou. Bývá zvykem, že tudy srnky procházejí. Každý rok je tu potkávám. Tolik jsem jich najednou snad ještě ale neviděla. Jejich až nadpozemská krása mě na chvilku ochromila. Trvalo to jen chvilku, a srnky byly pryč. To už jsem vstupovala do druhého, hraničního lesa. Bydlíme blízko hranic s Polskem, les je zde poměrně hustý. Často jsem se jím procházela v létě a na podzim a hledala tu nějakou tu houbičku. Slýchala jsem od lidí, že tady prý rostou, nikdy jsem tu ale nenašla ani prašivku. I tak se mi v tomto lese líbí. I v zimě má les své kouzlo.

Projdu se ještě kilometr, dva, a půjdu domů, umínila jsem si. Po krátké chvíli jsem ale narazila na první poklad. Bylo jím několik trsů penízovky sametonohé. Několikrát jsem ji už v minulosti dostala od známých, sama jsem ji ale nikdy v lese nenašla. A teď tu tato léčivá a chutná houba byla a já neměla košík, tašku ani jinou věc, do které bych ji uložila. A neměla jsem s sebou ani nůž. Naštěstí jsem si vzpomněla na dárek od Ježíška, malý nožík na klíče. Ten jsem použila. Kam ji ale dám? Ještě že jsem se pořádně navlékla. Ze svetru, který jsem si svlékla, jsem vytvořila provizorní žok, do kterého jsem poklad uložila.

Ten den, ač jsem chtěla původně jít už jen kousek, jsem ještě nachodila spoustu kilometrů. Tak mě můj první nález navnadil. Našla jsem ještě trsy hlívy ústřičné. Ty byly ovšem na místě, které dávno znám a občas si sem chodím hlívu natrhat. Nyní byla ale ukázková. Tato zima houbám svědčí, ale   i léto a podzim se nenechaly zahanbit. A na kraji hraničního lesa jsem našla také jidášovo ucho.  To také patří k houbám, které často nenacházím.

Domů jsem se vrátila se svetrem plným hub. Ani jednomu z tří druhů mráz a zima nevadí. Na rozdíl od běžných hříbečků a houbiček se mohou i po zmrznutí konzumovat, prospívají zdraví a chutnají náramně.

A tak jsem následující den místo do supermarketu pro nákup potravin pro vaření oběda zamířila přímo do ledničky. V poličce na mě čekaly penízovky, hlívy a jidášova ouška.  A když tak hodnotím houbařskou sezonu, tak ta letošní je tímto nálezem už lepší, než byla celá loňská. Tak už nyní vím, že pro cestu do lesa i v zimě není marný košíček.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zimní houbaření:

Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
Zimní houbaření
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek o houbáchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek. Moc hezká a zajímavá zimní procházka s báječným úlovkem. Nejsem houbař, houby nepoznám, tak jsem ani netušila, že v zimě se dají také sbírat houby, a jedlé.
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek.Také chodíme v zimě na houby,ale letos je to zde špatné.Stromy,na kterých jsme houby vždy našli,jsou pokácené a odvezené.Lesy jsou hodně prořídlé.Je to smutný pohled.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc