Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žitné pečivo jako ideální volba nejen na chutnou snídani

24. 09. 2022 | Zajímavosti
Jestliže se chcete zaměřit na zdravou stravu, ale představa vyřazení pečiva je pro vás nepředstavitelná, pak je žitné pečivo ideální volbou. Právě díky vysokému podílu žita je pečivo bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné činnosti střev v rámci vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Vsaďte na poctivé české obiloviny a užijte si příjemnou chuť křupavého a nadýchaného pečiva. Je libo zdravé chlebíčky na posezení s přáteli a rodinou? Zvolte například zeleninovou pomazánku s žitnou vekou a úspěch máte zaručený. Jestliže potřebujete rychlou snídani před odchodem do práce, žitný rohlík nebo chléb vás nejen dostatečně nasytí, ale také dodá dostatek energie!

Vyměňte pšenici za žito


Žitné výrobky jsou ve srovnání s těmi pšeničnými hutnější, a to díky škrobu a dalším polysacharidům, které jsou součástí vlákniny. Žito je skvělým zdrojem sacharidů a bílkovin, ty přispívají právě ke vzniku hutné struktury těsta. To je také důvod, proč váš žaludek žitné pečivo zaplní více než to klasické.


Žitné pečivo jako ideální volba nejen na chutnou snídaniKdyž se pečiva nemůžete vzdát


U bílého pečiva dochází k odstraňování klíčku ze zrn, tedy ztrátě většiny zdraví prospěšných látek, naopak u toho žitného klíček zůstává. A právě v něm se nacházejí minerální látky jako například hořčík, draslík, vápník nebo železo a také prospěšné vitamíny B a E. Konzumace žitného pečiva představuje vhodnější variantu pro všechny milovníky pečiva. Ideální je vždy jej doplnit bílkovinou potravinou (vysokoprocentní šunka, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh do pomazánky či vejce připravené na malém množství kvalitního oleje), tukem (máslo nebo rostlinné tuky) a zeleninou či ovocem. Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu.


Zdraví na prvním místě


Žito, resp. žitná mouka, obsahuje již zmíněné polysacharidy. Ty při průchodu trávicím traktem „čistí“ střevní sliznici. Navíc díky vysokému podílu vlákniny je žitné pečivo vhodné pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a pro diabetiky neboť zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů. Včetně toho má kladný vliv na kardiovaskulární systém a napomáhá při redukci tělesné hmotnosti.

Přidejte žitné pečivo na nákupní seznam


Výběr pečiva je u nás všeobecně poměrně široký a je těžké se vyznat v tom, co je pro nás nejlepší volbou. První, co byste při nákupu měli kontrolovat je složení. U baleného pečiva bývá vypsané na obale a u nebaleného na štítku s cenovkou. Základní pravidlo je sledovat podíl mouky. Procenta jsou značená z celkové hmotnosti použitých mouk. Žitné pečivo by mělo obsahovat ideálně 90 % žitné mouky. Menší podíl už značí, že jde o jiný druh pečiva. Vždy záleží na použitém množství a druhu mouky.


Déle čerstvé, déle lepší


Jakmile máme pečivo doma, nabízí se otázka: „Jak ho skladovat?“ V případě, že je pečivo ještě teplé nebo i jen trochu vlažné, nechte jej před uložením vychladnout. Doporučujeme ho uchovávat při pokojové teplotě, tedy zhruba 18 °C, zabalené do čisté utěrky. Hlavní je nenechat ho vytažené venku, dejte ho raději do chlebníku nebo nějaké vhodné nádoby.  
Další možností, která zabrání vyhazování zbylého pečiva je zamrazení. Jednoduše pečivo vložte do uzavíratelného sáčku a ten dejte do mrazáku. Před konzumací výrobek ohřejte v mikrovlnce či troubě a máte hotovo.

Shrnuto, podtrženo


Žitná mouka je lépe zpracovatelná pro náš trávící systém, bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny a také má nižší glykemický index. Nejlepší na žitném pečivu je, že vás krásně zasytí, dodá energii a je vhodné i při redukčních dietách. Ačkoli se výběr pečiva může zdát složitý, není tomu tak. Jakmile se naučíte, co všechno si u složení pohlídat, bude to pro vás hračka. Dejte tomu chvíli a prostudujte si etikety, určitě nebudete litovat.

Zdroj, foto: Zeelandia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už asi dva roky kupuji pouze žitné pečivo , bochánky , rohlíky , chleba a jsem moc spokojená . Také jsem zjistila , že pokud mám víc rohlíků hlavně z Globusu a dám je do mrazáku , při potřebě je jevyndám a za chvíli jsou rozmrazené a úplně jako čerstvé . Vřele všem doporučuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles