Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlomené srdce – pravda nebo mýtus?

11. 12. 2013 | Vztahy

Pohled kardiologa, psychoterapeutky a odbornice na vztahy


Skutečně lze srdce zlomit? Co si vlastně pod pojmem zlomené srdce představit? Jaké pocity v tomto stavu prožíváme? Jaký dopad může mít na naše tělo? A jak tento životně důležitý svalový orgán zpátky uzdravit? Seznamovací portál Leyter.com se zeptal psychoterapeutky, kardiologa a odbornice na vztahy.

Psychoterapeutka: díky ztrátě milovaného propadáme zbytečné beznaději


Už pouhá představa, že by nám měl někdo ublížit, je pro mnohé nesnesitelná. Někdy se však stane, že člověk, kterého milujeme, tak vědomky či nevědomky učiní. Rozejde se s námi nebo nám jiným způsobem ublíží a našemu srdci se tak postará o velkou zátěž.
„Je to stav, kdy člověk prožívá hluboké zklamání, frustraci a někdy až beznaděj. Často situaci nerozumí a klade si otázku proč. Někdy se uklání k závěru, že je neschopný, trpí pocity méněcennosti a má dojem, že si už nikdy žádný vztah nenajde,“ popisuje situaci, které říkáme zlomené srdce, psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová.

Zlomené srdceKardiolog: zlomené srdce má obdobné projevy jako jiné stresové situace


Psychická bolest a trápení se odráží nejen na psychice, ale bojuje s nimi i naše tělo. Kardiolog MUDr. Jan Horák, CSc., z Všeobecné fakultní nemocnice charakterizuje zlomené srdce jako emoční stres, který se může projevovat smutkem, melancholií nebo dokonce zoufalstvím. „Na naše tělo má podobný dopad jako jiné stresové situace a projevuje se tedy obdobně – bušením srdce, nespavostí, úzkostí, pocením, nechutenstvím apod.,“ vysvětluje kardiolog a doplňuje: „Emoční stres zahrnuje velkou škálu životních situací i mimo nenaplněné citové vztahy – od ztráty životního partnera či blízké osoby přes odmítání sociální skupinou, do které bychom chtěli patřit, po nejrůznější životní a pracovní nezdary.“

Syndrom zlomeného srdce opravdu existuje

Odborníci znají velmi vzácné srdeční onemocnění zvané Tako – Tsubo, jehož spouštěčem může být také stav, kdy cítíme velkou duševní bolest. Svůj exoticky znějící název dostala podle japonské nádoby na lov chobotnic, jejímuž tvaru se při svém stahování nápadně podobá levá srdeční komora pacientů, které tato nemoc postihne. „Dosti často jejímu vzniku předchází právě výrazný emoční stres a její existence může být často popisovaným úmrtím “žalem“, které se projeví relativně krátce po nějaké tragické události,“ vysvětluje Jan Horák. Navenek se projevuje velmi podobně jako známý infarkt myokardu. 

Odbornice na vztahy: ne nadarmo se říká, že čas je lékem


Smutek ze ztráty protějšku vyléčí v každém případě čas. „Sice nám naše mysl nedovolí na vše hořké zapomenout, avšak bolest, kterou prožíváme, časem pozbyde na intenzitě a otupí,“ říká odbornice na vztahy Martina Horáková ze seznamovacího portálu Leyter.com. „Důležitým faktorem, který eliminuje závažné následky zlomeného srdce, je volný průběh emocí, které se v nás nashromáždily,“ dodává.

Nepropadejte zoufalství a myslete na to, že pokud budete stále zůstávat na místě a neustále se utápět v pocitech melancholie, pouze tím svou bolest prohloubíte. „Obklopte se lidmi, které máte rádi. Působí jako nejlepší protilátka proti trápení,“ doporučuje Horáková a dodává: „Věnujte se nadále věcem, které vás bavili nebo nalezněte nový bod vašeho zájmu. Na výletě v přírodě nebo při běhání přijdete jistě na jiné myšlenky.“

Pokud jste se přesto na jednom a tom samém místě zastavili a nevidíte východisko, nebojte se vyhledat pomoc odborníka. Pokud by smutek přetrvával, může přerůst do závažnějších problémů od žaludečních vředů až po depresi. U většiny lidí by však mělo časem vše přebolet.

„Zlomené srdce po sobě v naprosté většině případů nezanechá na srdci žádné stopy. Jednoho dne prostě zase vyjde zářivé slunce,“ dodává závěrem kardiolog Jan Horák.

Zdroj: Leyter.com


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, přeji ti, ať vám to štěstí co nejdéle vydrží. Taky jsem dokázala odpustit a jsem teď za to moc ráda. Někdy je opravdu lepší neohlížet se a dát člověku druhou šanci Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ahoj chtěla bych se k vam pridat hihi jsem s přítelem pres6let ale jednoho dne se to pokazilo a zamiloval se do jiné pul roku s ni to drzel a ja byla na pokraji svých sil stále jsem si rikala kde se stala ta chyba cele dny a noci jsem probrečela nechtěla jsem se s tim smířit jenze jsme měli uz syna a ja jsem mu rekla ze na nej budu cekat třeba dokonce života tak jsem cekala az jednoho dne se nam vratil a myslim ze je to mezi nami pevnejsi 24.12.2012me pozadal o ruku sice na to nikdy nezapomenu ale jsem stastna ze se vratil miluji ho tak ze bych za nej dala i život!!!
Obrázek uživatelky
profil
Znám víc případů, kdy krátce po smrti jednoho z manželů zemřel i ten druhý.
Znám i případ přes 90 let starého může a jeho trochu mladší ženy, kteří se pokusili o společnou sebevraždu, aby nemuseli čekat, až jeden z nich zemře.
Pokud prožijete šťastný život po boku někoho, koho si vážíte a milujete ho, skutečně pak asi jde jen těžko dál žít.
Ano, bolest přebolí, ale v devadesáti už nemá člověk na přebolení čas a asi raději "volí" smrt.

Každopádně pro mladší generace je to svatá pravda a nemá smysl utápět se v žalu moc dlouho. Nikdy nevíme, co lepšího čeká za dveřmi, stačí jen otevřít oči a utřít si slzy, přes které mnohdy nevidíme nabízené štěstí!
Obrázek uživatelky
profil
MOC ZAJÍMAVÝ ČLÁNEKSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mí sousedi byli starší manželé, kteří spolu byli denně asi od 18ti let. Když paní náhle zemřela, tak pán prodělal za dva dny infarkt a rodina dělala dva pohřby najednou ;-( Věřím, že někteří lidé neumí (a ani nechtějí)žít bez toho, s kým strávili celý život.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles