Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žvýkačkový speciál: Žvýkáme už pět tisíc let!

1. 08. 2016 | Zajímavosti
Myslíte, že žvýkačka tu byla odjakživa? Chyba lávky! V podobě, v jaké ji známe dnes, se začala vyrábět oficiálně teprve na konci 19. století v USA. A se zemí za velkou louží si ji spojují i naši prarodiče, do Evropy se totiž dostala během 2. světové války s americkými vojáky. Lidé ale žvýkali různé rostliny a látky už od nepaměti, ať už jako lék, na osvěžení dechu, nebo kvůli příjemné sladké chuti.

První známá obdoba žvýkačky pochází z období 3 tisíce let př. n. l. a sloužila především k léčení poranění v ústech. Už před pěti tisíci lety lidé znali blahodárné účinky některých rostlin a zpracovávali je tak, aby z nich měli co největší užitek. Svařené rostliny žvýkali i lidé v dalších dobách. Řekové v antice používali pryskyřici, aby předešli problémům se zažíváním, a Mayové byli známí žvýkáním fíkovníkových míz a některé indiánské kmeny žvýkaly pryskyřici jehličnanů.

Tutti Frutti i skořicová příchuť

Novodobá žvýkačka se pak objevuje na konci 19. století, kdy s její výrobou experimentovali v USA. Za prvního průkopníka je považován Thomas Adams. Ten vynalezl žvýkačku úplnou náhodou.  Když se snažil vytvořit co nejlepší směs na pneumatiky, omylem vyrobil žvýkací hmotu, kterou hned vyzkoušel. Zachutnala mu tak, že začal produkovat žvýkačky ve velkém. Dokonce sám vymyslel i vlastní stroj na výrobu žvýkaček, který si nechal patentovat. Z jeho linek sjela například první žvýkačka s příchutí – skořicovou. A o pár let později přišel s ovocnou chutí Tutti Frutti!

žvýkáníŽvýkačku pak do celého světa rozšířili američtí vojáci, kteří ji dostávali jako antistresovou pomůcku. Žvýkání zbavuje tělo nervozity, soustředí aktivitu na jednu konkrétní činnost a mysl se tak uklidňuje. Díky obsahu cukru také žvýkačky vojáky povzbuzovaly. Vojenské žvýkačky určitě pamatují i naši prarodiče, kteří za války vyrůstali. A jak taková vojenská žvýkačka vypadala? V podstatě stejně jako oblíbené plátkové žvýkačky, které známe z 90. let.

Žvýkání v Čechách

Pokusy vyrobit u nás žvýkačku spadají už do roku 1906. Tehdy se v americké továrně nechal tajně zaměstnat jeden ze zaměstnanců známého českého továrníka. A podařilo se mu vyzvědět tajnou recepturu, kterou v roce 1910 začali v Čechách vyrábět pod názvem Rici. Její obliba ale strmě klesala a v roce 1912 zcela zastavili výrobu. Zpátky se vrátila v roce 1925, ale na pultech obchodů nezůstala dlouho.

Po 2. světové válce bylo totiž zakázané žvýkačku vyrábět. Povolení bylo uděleno opět v roce 1956 a většina žvýkaček se vyráběla v závodě ve Velimi.

A jak je to dnes?

Na světě jsou tisíce různých druhů žvýkaček. Mezi staršími ročníky jsou oblíbené mátové nebo mentolové příchutě, které osvěží dech. Mezi dětmi pak převládají sladké ovocné žvýkačky, které nahrazují cukrovinky.
I dnes slouží žvýkačka k péči o zuby, ale i k relaxaci a odreagování. Nesmíme zapomínat ani na soustředění, protože kdo žvýká, odvádí pryč určitou část nervozity. Dokonce existují i takové žvýkačky, které nahrazují energetické nápoje a člověka vyloženě nakopnou.

Zajímavosti ze světa žvýkání

1871: patent stroje na výrobu žvýkačky
80. léta 19. století: první ochucená žvýkačka Black Jack
1888: první ovocná žvýkačka
1888: první zboží, které je prodávané v automatech
1906: první žvýkačka, ze které se daly dělat bubliny
40. léta 20. století: plátkové balení
1951: k balení žvýkaček se přidávali i baseballové karty
50. léta 20. století: zavedení žvýkačky bez cukru
2014: armáda USA zavádí povinnou bojovou žvýkačku
Největší bublina ze žvýkačky: průměr 58,4 cm

Zdroj, foto: Pedro


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !