Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 věcí, které musíte vědět, než si necháte nasadit rovnátka

25. 03. 2016 | Krása
Uvažujete o fixních rovnátkách? Předtím, než vstoupíte do ordinace ortodontisty byste měli znát několik věcí. Budete tak lépe informovaní a při kontaktu s odborníkem jistější.

1. Zkažené zuby

Představujete si už rovnátka ve svých ústech a zatím se vám v několika zubech usadil kaz? Tak to si na ně budete muset počkat. Jinak se může stát, že se vám zub bude kazit víc a víc a stomatolog vám ho bude muset vytrhnout. Ten také ocení snadnější spravení zubu bez přítomnosti fixních rovnátek, která mohou při spravování zubu překážet.

2. Křivé zuby nahoře, rovnátka i dole

Je dost možné, že i když budete mít problémy se zuby pouze na jedné čelisti, specialista vám bude muset dát na obě čelisti. Ne vždy je to nutné, ale většinou je vhodné nasadit fixní rovnátka v obou čelistech. Důvodem pak často bývá úprava skusu. Stabilní skus je dlouhodobě funkčně výhodnější, zároveň také zabraňuje recidivě, tzn. tomu, aby se zuby po vyrovnání a sejmutí rovnátek opět nezkřivily. Stejně tak se může lišit i délka nošení rovnátek na obou čelistech.

rovnátka3. Trhání zdravých zubů

Při úpravě zubů fixními rovnátky musíte počítat i s tím, že vám může ortodontista některé zdravé zuby vytrhnout. „Děje se tomu většinou v případě, kdy je výrazný nedostatek místa pro zuby v čelisti (stěsnání), to je způsobeno nepoměrem velikosti/počtu zubů a velikosti čelisti. Jiným příkladem může být výrazný předkus,“ uvádí dále MDDr. Šrubař. Tento stav je často způsobem nevýhodným postavením horní a dolní čelisti vůči sobě a ortodontista  v tomto případě může vytržením zubů kompenzovat toto nevhodné postavení čelistí a vytvořit tak esteticky i funkčně vyvážený chrup.

4. Dentální hygiena s fixními rovnátky

Obecně by se měly zuby čistit po každém jídle, protože se na rovnátkách zachytávají zbytky potravy. Délka čištění je odvislá od zručnosti každého pacienta, neměl by po vyčištění zubů zůstávat na povrchu zubu zubní plak. Velký důraz bychom měli klást na čištění před spánkem. Během něj totiž klesá tvorba slin a proces samočištění je výrazně omezen.

5. Čištění zubů profesionálem

Dodržujete poctivě čištění po každém jídle a myslíte si, že to stačí? Kdepak. Výborná hygiena ústní dutiny je v případě nošení fixních rovnátek extrémně důležitá. Proto je třeba zajít na dentální hygienu za profesionálem.  „Ze strany pacienta může dobrá hygiena nejvíce přispět ke zdárnému výsledku léčby rovnátky. Dlouhodobě špatná hygiena může vést i k nevratným změnám na dásních a defektům skloviny, například bílé skvrny,“ míní MDDr. Šrubař.

6. Čištění do třetice

Kontraindikací k nošení fixních rovnátek není mnoho, ale na prvním místě je opět nedostatečná hygiena. Pokud pacient není schopen udržovat dlouhodobě dobrou hygienu bez rovnátek, je pravděpodobné, že se tento stav po nasazení fixních rovnátek ještě zhorší. Proto je nutné tyto pacienty důkladně informovat a motivovat ke zlepšení ústní hygieny. Významnou úlohu zde mohou hrát právě dentální hygienistky. Další kontraindikace mohou být různé druhy alergií na jednotlivé složky fixního aparátu nebo plánované vyšetření magnetickou rezonancí.

7. Problémy s mluvením

Fixní rovnátka jsou pro vaše ústa něco nového, a tak je jasné, že si na ně budete muset zvyknout. V prvních dvou týdnech mohou dráždit jazyk, případně lehce podráždit měkké tkáně, mohou se vyskytnout problémy s mluvou. Vše je pouze dočasné a během několika dnů si člověk zvykne a vše je v pořádku.

8. Rovnátka už za dvě návštěvy

Na objednané konzultaci s ortodontistou proberete váš problém, případně je ihned provedeno vstupní vyšetření zahrnující vyšetření zubů, dásní, skusu, čelistního kloubu, hodnocení estetiky chrupu, pořízení fotodokumentace, provedení RTG diagnostiky, zhotovení otisků zubů na studijní modely. Na další návštěvě je sdělen plán léčby, který je s pacientem podrobně konzultován, obsahuje kompletní postup, ať ortodontické léčby, či zubní hygieny po nasazení aparátu, cenový rozpočet. Pacient má pak vše možnost promyslet v klidu doma, či případně pokud je rozhodnut je možné začít s terapií. Pro začátek terapie jsou tedy třeba 2 - 3 návštěvy. Dále pak kontroly každých 6 -10 týdnů.

9.  Mohou se zuby opět křivit po sundání fixních rovnátek?

Fixní rovnátka se zpravidla nasazují na dva roky. I po sundání je třeba ale ještě nějakou dobu nosit snímací aparát, který zabraňuje tomu, aby se vada vracela. Tyto tzv. retenční desky či dlahy se nosí většinou na noc nebo i přes den, v závislosti na závažnosti původní vady. Někdy se kromě snímacích aparátů lepí i tzv. fixní retainer, což je tenký drátek, který je nalepen ze zadní strany předních zubů. Zabraňuje zpětnému „zkřivení“ předních zubů. Jeho přítomnost není nijak esteticky rušivá, a zároveň umožňuje pacientovi dobře udržovat ústní hygienu.

10. Neviditelná rovnátka

Chcete mít rovné zuby, ale rovnátka na přední straně chrupu pro vás nejsou komfortní? Zkuste rovnátka neviditelná neboli tzv. lingvální. Jsou nalepené na vnitřní straně zubů. Jedná se o nejluxusnější variantu ortodontické léčby, která je velice náročná na práci v ordinaci i laboratoři. Při jejich výrobě se ve slitině používá zlato, protože se nejlépe a nejpřesněji odlévá, což má zásadní vliv na přesnost a výsledek léčby. Zároveň je zlato velmi dobře snášeno organismem a minimalizuje riziko alergických reakcí. Zámky jsou po umístění na zadní strany zubů spojeny drátkem s tvarovou pamětí, který postupně zuby rovná do požadované pozice.

Zdroj, foto: Mediestetik


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
NETUŠILA JSEM ŽE MŮŽOU BÝT I NEVIDITELNÁ ROVNÁTKA,URČITĚ TO POMŮŽE OD STRACHU Z POSMĚCHUSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Synovi je 33 let, dceři 29 let. Dnes si nepamatuji, kdy jsme byli na první prohlídce. Ale pamatuji na to, že nás paní doktorka okamžitě posílala ke specialistovi. Neměli žádné problémy se zuby, dodnes je nemají.
Je to jen o doporučení, o PENĚZÍCH pánům doktorům.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles