Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Tomáše Vorla

6. 06. 2014 | Televizní tipy
Úspěšný režisér a scenárista se od dětství potýká s depresemi, sebevražednými sklony a mnohokrát se ocitl v ohrožení života.

Tomáš Vorel starší režíroval desítku autorských celovečerních filmů, jako jsou Pražská pětka, Kouř, Kamenný most, Cesta z města, Skřítek, Gympl nebo nejnovější Vejška. Píše scénáře, příležitostně hraje. Byl u začátků legendárního divadla Sklep. Ač to tak nevypadá, je podle svých slov depresivní typ. Od dětství měl problémy s komunikací, byl samotář a introvert. S dětmi si moc nechtěl hrát, ve společnosti zarytě mlčel a utíkal do ústraní.

V pořadu 13. komnata Tomáše Vorla se dozvíte, že v pubertě trpěl tak silnými depresemi, že ho matka, lékařka, nechala vyšetřit a začal brát antidepresiva. Tomášova sebedestruktivní mánie propukla naplno, když se poprvé nešťastně zamiloval a rozhodl se k demonstrativní sebevraždě vyhladověním. Po třech týdnech skončil na umělé výživě v nemocnici. Zjistil, že zemřít ve společnosti není tak snadné.

13. komnata Tomáše VorlaV pořadu 13. komnata Tomáše Vorla se dozvíte, že při studiích na pražské Stavební fakultě ČVUT se několikrát pokoušel dostat na FAMU, což se mu podařilo a vysněnou režii nakonec vystudoval. Natočil řadu úspěšných studentských filmů, mezi nimi i některé velmi populární, takřka kultovní.

V roce 1995 založil svou firmu a začal natáčet a produkovat Kamenný most, první vlastní film o generaci své doby. V pořadu 13. komnata Tomáše Vorla se dozvíte, že jeho realizace ho stála pět let života a dluhy. Tento neúspěch ho přivedl k dalšímu pokusu o sebevraždu. Kamarádi se od něj odvrátili, sužovaly ho rozčarování i beznaděj. Tomáš odjel z Prahy do milovaného okolí historického městečka Rabštejna nad Střelou. Byť tady dokáže být šťastný a užívat si života v přírodě, i zde se zaobíral těmi nejčernějšími myšlenkami.

Film Cesta z města Tomáš Vorel považuje za zázrak. Je prosvětlený sluncem, plný písní, humoru a naděje. A byl divácky úspěšný. I další filmy ze studentského prostředí přitahují diváky do kin. A Tomáše Vorla přes všechny splíny a pochybnosti zachraňuje víra v přírodní bytosti, jako jsou lesní víly, čerti a skřítci, i stav otevřené mysli a vlastní zážitky. Zvláště však touha zakotvit v rabštejnské krajině uprostřed zvířat a přírody nezahlcené příkrovem civilizačních vymožeností, kde se dá hledat a porozumět tomu, kdo jsme a co tu děláme.

Pořad 13. komnata Tomáše Vorla můžete sledovat 6.6. 2014 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Tomáše Vorla:

13. komnata Tomáše Vorla
13. komnata Tomáše Vorla
13. komnata Tomáše Vorla
13. komnata Tomáše Vorla
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !