Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

20. října - Den stromů

13. 10. 2012 | Svátky

Před 140 lety byl v Nebrasce poprvé slaven the Arbor Day – Den stromů. Podnět k tomuto dni však nedal zahradník, ale novinář J. Sterling Morton, osadník, který chtěl ovlivnit vzhled krajiny. Začal vysazovat stromy v místech, kde dosud nerostly.

Morton svoji myšlenku šířil prostřednictvím novin. Čtenářům ukazoval benefity stromů. Stromy mohou sloužit jako větrolamy, kdy poskytují ochranu proti větru a chrání půdu před erozí. Jsou palivem, stavebním materiálem i ochranou proti slunci. Novinář dokázal své nadšení přenést na další občany, a tak se zrodil „the Arbor Day“, den stromů. Při první oslavě tohoto dne, 10.4.1872, bylo vysazeno v Nebrasce přes milion stromů. První oficiální den stromů pak připadl na Mortonovy narozeniny o dva roky později, 22.4.1874.

20. října Den stromůMyšlenka ochrany i výsadby stromů se rychle rozšířila i na další kontinenty. V roce 1885 byl den stromů v Nebrasce slaven jako státní svátek.

V našich zemích byl den stromů známý jako „stromkové oslavy“. Ty byly poprvé uspořádány v roce 1906. Mezi stromy vysazené při stromkových oslavách patří známá Husova lípa pod Petřínem nebo všestudentská lípa Jarníkova na pražském výstavišti. Komunismus stromkové oslavy přerušil. Den stromů byl u nás obnoven v roce 2000 na popud ředitele botanické zahrady Karlovy Univerzity Václava Větvičky a dřevosochaře Martina Patřičného.  

Den stromů se slaví po celém světě s ohledem na klimatické poměry. V České republice, na Slovensku a v Polsku připadá tento den na 20. října. Tento den je také někdy označován jako středoevropský den stromů.    

Den stromů v ČR

Víkendovou oslavu svátku stromů slaví například zámeckém parku v Potštejně. Filozoficky a ekologicky laděná akce je určena nejen milovníkům přírody, ale i dětem, které se lásce vůči zvířátkům a stromům teprve učí. Jako každý rok zasadí v sobotu 13. října 2012 v parku nový strom a zkontrolují všechna ptačí obydlí. Nebude chybět ani poezie a zamyšlení se nad tímto svátkem. Povídat o stromech přijde pan Patrik Gruncl a shlédneme také videoprojekci „Paměť stromů“ aneb putování za památnými stromy s Luďkem Munzarem. Svařené víno pro pomocníky je připraveno zdarma.

Strom roku

Na podporu financování výsadeb a ochrany stromů po celé České republice je věnován i výtěžek ankety Strom roku, která se v letošním roce koná již po jedenácté. Do hlasování se můžete zapojit a podpořit svého favorita na webu Strom života. Vyhlášení vítěze se koná u příležitosti Dne stromů. Cenou pro vítězný strom je odborné arboristické ošetření a postup do mezinárodní ankety Evropský strom roku.

Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Dvacátý říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

Bokul - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se moc líbil pořad "Paměť stromů", který je tady zmiňovaný.

Před pár lety jsem se seznámila s jedním starým pánem - dendrologem, který má "na svědomí" několik památných stromů. Bylo to moc příjemné setkání a povídání.
Obrázek uživatelky
profil
Miluju stromy,dívání se do jejich korun,na větve,lístečky pohupující se ve větru...je to krása,a zároveň nabíjení energie.Pomáhá mi to při stresu,vyčerpání...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
....slysim poprve.......ale zaslouzi si mit svatek.Na podzim jsou opravdu krasne zbarvene.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík moc hezká akce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles