Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

28. září - Den české státnosti (státní svátek)

28. 09. 2012 | Svátky

Významným dnem v našem kalendáři je jistě Den české státnosti, který připadá na datum 28. září. Den české státnosti je uznávaný český státní svátek.

V tento den, 28. září, byl v Boleslavi zavražděn český kníže Václav svým bratrem Boleslavem. Václav byl později prohlášen za svatého. Sv. Václav je symbolem české státnosti a také nejvýznamnějším patronem naší země. Má mnoho zásluh, např. založil chrám sv. Víta. V Praze na Václavském náměstí najdete jeho pomník. Na tomto pomníku je napsáno: „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím“. Tento text pochází ze svatováclavského chorálu, který byl první českou hymnou. Toto místo je místem konání národních demonstrací. Sv. Václava najdete i na dvacetikorunové minci a nachází se zde stejný text jako na pomníku z Václavského náměstí.

28. září - Den české státnosti (státní svátek)V České republice se nachází 330 kostelů a chrámů, které jsou zasvěceny právě sv. Václavovi. Další sochy sv. Václava najdete taky na Karlštejně nebo na Svatovítském chrámě. O životě sv. Václava lze čerpat z kroniky saského kronikáře Widukinda a z tzv. Svatováclavských legend (příběhy, které vypráví o skutcích a životě sv. Václava).

28. září, Den české státnosti, se začal slavit jako památný den již v dřívějších letech, ale až v roce se stal státním svátkem České republiky. Se schválením Dne české státnosti jako státního svátku měla ale poslanecká sněmovna velké problémy. Poslanci byli proti a mluvilo se dokonce o symbolu kolaborace. Přes značné problémy ale dnes, 28. září, slavíme státní svátek – Den české státnosti. 

V Den české státnosti se koná také Národní svatováclavská pouť v místě úmrtí sv. Václava a to v Boleslavi. Hlavním bodem pouti je koncelebrovaná bohoslužba.

V Den české státnosti uděluje prezident republiky svatováclavské medaile lidem a osobnostem, které přispěli k české státnosti.

Ke Dni české státnosti se také váže několik pranostik. Jmenujme si jen některé:

 „Kolem svatého Václava nové léto nastává.“

„Svatý Václav v slunci září, sklizeň řípy se vydaří.“

„Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.“

„Na svatého Václava každá pláňka dozrává.“

„Na svatého Václava jedna zima přestává a druhá už nastává.“


Ke Dni české státnosti pár perliček na závěr:

V Den české státnosti slaví narozeniny např. český politik Miloš Zeman, který ovšem byl ostře proti uznání tohoto svátku. Nesouhlasil, aby se tento den stal českým státním svátkem. Narozeniny také slaví Brigitte Bardotová nebo Hilary Duff. Událo se také mnoho jiných významných událostí, např. se v roce 1931 otevírá pražská zoo anebo v roce 1991 byla založena Ostravská univerzita v Ostravě.

Mnoho lidí bere tento den, 28. září, jako volno navíc, ale zkuste se někdy zamyslet nad činy a skutky muže či světce, kvůli kterému tento svátek (Den české státnosti) vlastně vznikl.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !