Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak podpořit imunitu

17. 11. 2020 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Pokud jsme někdy opravdu potřebovali posílit obranyschopnost našeho organismu, pak je to právě v těchto dnech. Jak ale o imunitu náležitě pečovat? Máme pro vás několik tipů.

Pohyb


Důležitým aspektem podporujícím imunitu je pohyb, v ideálním případě na čerstvém vzduchu. Když jsme totiž v kondici, funguje správně nejen naše tělo, ale s ním i náš imunitní systém. „Nebojte se, nemusíte hned běhat maratony. Pro začátek můžete začít procházkou v přírodě nebo místo výtahu použít schody. Pokud postupem času přidáte například posilování s vlastní vahou, jógu, běh nebo jakoukoliv jinou aktivitu, která vás bude bavit, vězte, že vám organizmus poděkuje,” doporučuje fitness trenér Kevin Jágr, který je jedním z ambasadorů projektu Cílem je začít, jehož hlavním poselstvím je podporovat lidi na cestě za novým životním stylem či snem.

Jak na cvičení venku:



Zdravý jídelníček


Další položkou, která má vliv na fungování našeho imunitního systému, jsou bílkoviny. Pokud jich přijímáme málo, naše imunita oslabuje. Dbejte proto na vyváženost jídelníčku a snažte se, aby byly proteiny jeho nedílnou součástí.
A v čem je najdete?
tvaroh Protein„Například v mase nebo rybách, luštěninách, vejcích nebo mléčných výrobcích. Obzvláště ryby je dobré jíst alespoň dvakrát týdně, a to kvůli vysokému obsahu omega-3 kyselin. Zhruba dvakrát týdně bych navíc doporučila zařadit také zmíněné luštěny. Obecně se poté snažte, aby bílkoviny tvořily část každého z vašich jídel a pokud se vám to nepodaří, dožeňte jejich poměr alespoň bílkovinami nabitou svačinou,” radí Petra Kotrlová. V takovém případě zkuste sáhnout po mléčných výrobcích, které jsou v tomto směru ideálními pomocníky. Vyzkoušet můžete například tvaroh Protein Bohušovické mlékárny, v jehož jednom kelímku najdete zhruba 14 g bílkovin. Doporučený denní příjem proteinu je poté minimálně 1 gram na kilogram vaší tělesné hmotnosti.

Pitný režim


Pitný režim je věc, kterou bychom neměli zanedbávat celoročně, protože prospívá našemu zdraví. Dehydratované tělo naopak bojuje s únavou, bolestí hlavy, menší výkoností a dalšími potížemi. Dostatek hydratace je však důležitý také pro podporu naší imunity. Pokud málo pijeme, je naše sliznice vysušená a stává se tak snadnějším terčem pro bakterie a viry. Pozor! Není nápoj jako nápoj. Pro naše zdraví je totiž nejlepší čistá voda. Sladké limonády, alkohol nebo kafe do pitného režimu nepočítáme.

Bohušovická mlékárnaBylinky a vitamíny


Pokud chcete posílit imunitu, měl by být váš jídelníček bohatý také na vitamíny. Neopomínejte proto konzumaci zeleniny a ovoce, a to ideálně v čerstvém stavu. Mezi důležité vitamíny patří vitamín C, jehož vyšší obsah najdeme například v černém rybízu, růžičkové kapustě, kiwi nebo třeba v papáje, a zapomínat bychom neměli ani na vitamíny skupiny B a vitamín D. Z bylinek můžeme sáhnout po lichořeřišnici, kurkumě nebo zázvoru.



Spánek


Tělo potřebuje odpočívat. Pokud mu tuto základní potřebu nebudeme dopřávat v potřebném množství, bude oslabené a snadněji podlehne nachlazení, rýmě a další nemocem. Snažte se proto tělu dopřát alespoň 7 až 8 hodin dlouhý spánek. Kromě délky spánku však nezapomeňte dbát také na jeho kvalitu. Abyste z prospaných hodin vytěžili co nejvíce, můžete je mapovat pomocí nejrůznějších aplikací nebo chytrých hodinek a na základě nových zjištění následně pracovat na zlepšení.

Relaxujte


Psychická pohoda je pro naši imunitu důležitá. Tělo, které je ve stresu, může být vyčerpané a nezbude mu mnoho sil na obranu proti virům a bacilům. Zapracujte proto na své psychice a dopřávejte si aktivity, při kterých se odreagujete, nebo ještě lépe – při kterých vyplavíte endorfiny. Skvělým způsobem relaxu je například posezení v sauně, které zvyšuje produkci bílých krvinek, důležitých obránců našeho imunitního systému. Odpočinek ve vyhřáté sauně si proto klidně dopřávejte i několikrát týdně. A co dělat, když je sauna zrovna zavřená? Vyměňte ji třeba za relaxaci v horké vaně.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 6 tipů, jak podpořit imunitu:

6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !